20 septembra, 2019
Kvások – základný recept

Veľa ľudí má problémy s prípravou kvásku z čerstvých kvasníc. Aj ja som k ním tiež patrila, pokiaľ som sa nenaučila tento jednoduchý postup. Na rozdiel od klasických receptov stačia na výrobu kvásku len kvasnice a cukor, tekutina sa nepridáva. Veľkou výhodou tohto postupu je, že tekutina môže keď je v nesprávnej teplote (či už príliš studená alebo teplá) kvások zničiť a tak aj celé kysnuté cesto. Tým, že do tohto kvásku tekutina nejde, netreba sa ničoho obávať.
Postup:
- Kvasnice rozdrobiť do misky.
- Posypať za 1PL kr. cukru a pomocou lyžice cukor s rozdrobenými kvasnicami dobre premiešať. Kľudne lyžičku pritlačiť, aby sa cukor ešte lepšie s kvasnicami spojil.
- Potom misku zakryť a nechať ca. 10min. stáť. Na obázku možno vidieť ako sa pomaly z tejto tuhej zmesy stáva kašovitá konzistencia, až nakoniec tekutina.
- Keď kvások dosiahne tekutý stav, tak je kvások hotový a môže byť pridaný k ostatným prísadám v ceste.

Základný recept na kysnuté cesto možno nájsť napríklad tu – https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/
Please follow and like us:
20 thoughts
Pingback: Výborný slivkový kysnutý koláč ako od babičky – Recepis.sk
Pingback: Podplamenník zo zemiakového kysnutého cesta – Recepis.sk
Pingback: Langoše ako od mojej starej mamy – Recepis.sk
Pingback: Základné Pizza cesto – Recepis.sk
Pingback: Vianočná štóla
Pingback: Kysnuté mozzarella jednohubky
Pingback: Mini bagetky plnené cesnakovým krémom a rukolou
Pingback: Liaté kysnuté cesto
Pingback: Jablkový kysnutý koláč s glazúrou
Pingback: Mäkké glazúrované žemličky
Pingback: Nemecké žemličky – recepis.sk
Pingback: Arabský chlieb (pita/baslama) – recepis.sk
Pingback: Zemiakové pagáčiky – recepis.sk
Pingback: Hrnčekové škoricové uzlíky – recepis.sk
Pingback: Nadýchané Brioche plnené vanilkovým krémom – recepis.sk
Pingback: Ruský Pirog plnený hovädzím mäsom – recepis.sk
Pingback: Praclíky s kmínom z Baselu – recepis.sk
Pingback: Parené buchty – recepis.sk
Pingback: Hamburgerové žemle – recepis.sk
Pingback: Kysnutý krémovitý tvarohový koláč – recepis.sk