HomeHlavné jedlá Sladké hlavné jedlá Parené buchty ako od babky

Parené buchty ako od babky

Posted in : Sladké hlavné jedlá, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Toto recept som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty ako perinka. Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20ks. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.

Pri parených buchtách treba dodržať zopá základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:

  • Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
  • Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
  • Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.

 Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 čerstvé droždie (20g)
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 150ml vlažného mlieka
  • 20g roztopeného masla
  • Ca. 50ml vlažnej vody
  • Marmeláda alebo nutella na plnenie

Postup:

  1. Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  2. Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, maslo a kvások a začneme miesiť.
  3. Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou a necháme 1/2 hod kysnúť.
  4. Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
  5. Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1čl plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúlame v rukách až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
  6. Guľky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
  7. Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
  8. Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
  9. Hotovú knedľu pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial