6 októbra, 2018
Parené buchty ako od babky

Toto recept som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty ako perinka. Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20ks. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.
Pri parených buchtách treba dodržať zopá základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:
- Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
- Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
- Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 čerstvé droždie (20g)
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 150ml vlažného mlieka
- 20g roztopeného masla
- Ca. 50ml vlažnej vody
- Marmeláda alebo nutella na plnenie
Postup:
- Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, maslo a kvások a začneme miesiť.
- Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou a necháme 1/2 hod kysnúť.
- Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
- Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1čl plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúlame v rukách až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
- Guľky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
- Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
- Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
- Hotovú knedľu pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom.

Please follow and like us: