Poznáte to, keď varíte overený recept dokola a dokola tak isto a málokedy si trúfnete na zmenu? Pre mňa bol takýmto receptom recept na palacinky, ktoré vždy všetkým chutili a tak nebol dôvod skúšať niečo iné. Minule som si ale spomenula ako mi za detstva moja o 10 rokov staršia sesternica pripravovala výborné palacinky s olejom v ceste a tak som sa rozhodla opustiť svoju komfortnú zónu a vyskúšať niečo nové. Výsledkom su tak lahodné palacinky, že bola o nich bitka a to aj napriek tomu, že ešte vôbec neboli naplnené.
Potrebujete:
- 4 vajíčka
- 1 espresso šálka kr.cukru
- 1 espresso šálka oleja (ca. 75ml – napr. slnečnicový)
- 500ml mlieka
- 200g hl múky
- štipka soli
Postup:
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
- Pridáme olej a štipku soli a ďalej 2-3 minúty šľaháme.
- Na záver primiešame mlieko a múku a miešame až vznikné homogénna zmes bez hrudiek.
- Cesto necháme 15-20 minút oddychovať.
- Panvicu nadhrejeme. Pred každou palacinkou ju potrieme pierkom olejom.
- Na naolejovanú panvicu nalejeme za naberačku cesta a to rovnomerne nanesieme po ploche panvice.
- Pečieme z každej strany na strednej teplote ca. 2 minúty do zlatista.
