Fazuľová polievka na sladko s koreňovou zeleninou ako od starej mamy

Fazuľová polievka na sladko s koreňovou zeleninou ako od starej mamy


Táto fazuľova polievka na sladko bola často pripravovaná mojou mamou a dokonca aj mojou starou mamou keď sme boli deti. Keďže okrem nej sa u nás varila aj kyslá fazuľková z hnedej fazule, tak rýchlo dostala táto prívlastok sladká fazulačka. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a tak by nemali chýbať na našom jedálničku.

Suroviny:

  • 1 šálka sušenej bielej fazule
  • 2 l vody
  • soľ, čierne korenie, bobkový list, rasca, 1 cesnak
  • 1 kuchynská cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlén
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1/4 celeru (alebo stonkový celer)
  • 2 PL múky
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sladkej červenej papriky
  • petržlenová vňať
  • prípadne čili

Postup

  • Fazuľu (1 šálku) si namočíme na noc do vody.
  • Ráno vodu zlejeme, k fazuli pridáme vodu, soľ, bobkový list a pár kúskov čierného korenia ako aj celý cenak a necháme variť ca. hodinu v tlakovom hrnci do mäkka (v normálnom hrnci minimálne 1,5-2 hodiny v závislosti od veľkosti fazuľových zrniek).
  • Kdo chce môže tento krok preskočiť a použiť 1 konzervu bielej fazule.
  • Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu a petržlen ako aj rovnaké množstvo celeru. Zvyknem dávať zhruba za malú šálku z každej zeleniny.
  • Zeleninu 10 minút pomaly opekáme na oleji až začne hnednúť.
  • Potom zeleninu zalejeme vývarom z fazule aj s fazuľkou a pridáme aj 2 zemiaky pokrájané na drobno.
  • Dochutíme podľa potreby soľou, rascou a čiernym mletým korením.
  • Potom prikryté necháme variť spolu 20 min. 
  • Do vývaru môžeme pridať takisto mäso, napríklad na drobno pokrájané údené mäso. Výborné sú tiež hovädzie kosti, tie dodajú polievke výbornú chuť.
  • Na oleji opražíme múku a vyrobíme svetlú zápražku. Potom odoberieme z ohňa a pridáme za 1PL červenej sladkej papriky.
  • Zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame, aby neboli hrudky. Následne zápražku prilejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
  • Na záver vyberieme kosti (ak sme ich pri varení použili), pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú či celerovú vňať a kdo má rád aj trochu štiplavej papriky.

Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Zaváranie – krok za krokom – tieto tipy by ste mali poznať

    Zaváranie – krok za krokom – tieto tipy by ste mali poznať

    Leto svojím teplom vonku nielen vyvoláva príjemný úsmev na tvári ale takisto prispieva k tomu, že zelenina a ovocie rastú a dozrievajú tak rýchlo, že ich ani len nestíhame jesť. Najmä ak máte záhradku, tak to zaiste poznáte, maliny len dozreli a už už sa začínajú aj kaziť, či opadávať […]


  • Videorecept – Cesnakový chlieb na trhanie- monkey bread

    Videorecept – Cesnakový chlieb na trhanie- monkey bread

    Celý recept tu Cesnakový monkey bread


  • Najrýchlejší domáci chlebík z kvasníc

    Najrýchlejší domáci chlebík z kvasníc

    Tento chlebík zvládnete zaručene, žiadne komplikované postupy, ani žiaden kvások netreba a výsledkom bude fantastický mäkučký chlebík. Recept mám od mojej známej ku ktorej sme raz prišli na návštevu a hneď sa začala ospravedlňovať, že nič som nestihla napiecť, len tento chlebík. Tak som hneď spozornela, a pýtam sa, a […]


  • Makový cheesecake

    Makový cheesecake

    Chutné maslové cesto s ricotta plnkou.


2 komentáre

  1. Podarila sa je ok

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*