Fazuľová polievka na sladko s koreňovou zeleninou ako od starej mamy

Táto fazuľova polievka na sladko bola často pripravovaná mojou mamou a dokonca aj mojou starou mamou keď sme boli deti. Keďže okrem nej sa u nás varila aj kyslá fazuľková z hnedej fazule, tak rýchlo dostala táto prívlastok sladká fazulačka. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a tak by nemali chýbať na našom jedálničku.

Suroviny:

  • 1 šálka sušenej bielej fazule
  • 2 l vody
  • soľ, čierne korenie, bobkový list, rasca, 1 cesnak
  • 1 kuchynská cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlén
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1/4 celeru (alebo stonkový celer)
  • 2 PL múky
  • 2 PL oleja
  • 1 PL sladkej červenej papriky
  • petržlenová vňať
  • prípadne čili

Postup:

  • Fazuľu (1 šálku) si namočíme na noc do vody.
  • Ráno vodu zlejeme, k fazuli pridáme vodu, soľ, bobkový list a pár kúskov čierného korenia ako aj celý cenak a necháme variť ca. hodinu v tlakovom hrnci do mäkka (v normálnom hrnci minimálne 1,5-2 hodiny v závislosti od veľkosti fazuľových zrniek).
  • Kdo chce môže tento krok preskočiť a použiť 1 konzervu bielej fazule.
  • Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu a petržlen ako aj rovnaké množstvo celeru. Zvyknem dávať zhruba za malú šálku z každej zeleniny.
  • Zeleninu 10 minút pomaly opekáme na oleji až začne hnednúť.
  • Potom zeleninu zalejeme vývarom z fazule aj s fazuľkou a pridáme aj 2 zemiaky pokrájané na drobno.
  • Dochutíme podľa potreby soľou, rascou a čiernym mletým korením.
  • Potom prikryté necháme variť spolu 20 min. 
  • Do vývaru môžeme pridať takisto mäso, napríklad na drobno pokrájané údené mäso. Výborné sú tiež hovädzie kosti, tie dodajú polievke výbornú chuť.
  • Na oleji opražíme múku a vyrobíme svetlú zápražku. Potom odoberieme z ohňa a pridáme za 1PL červenej sladkej papriky.
  • Zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame, aby neboli hrudky. Následne zápražku prilejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
  • Na záver vyberieme kosti (ak sme ich pri varení použili), pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú či celerovú vňať a kdo má rád aj trochu štiplavej papriky.

Ak vás môj recept zaujal, nezabudnite sa prihlásiť na odber newlstettra, kde budete dostávať rôzne BONUSY ako E-knihy s receptami, zľavy, kurzy varenia ZADARMO a aktuálne rozosielam odberateľom Tabuľku náhradných surovín, ktorú určite využijete skvelo pri varení, či pečení.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


2 komentáre

  1. Podarila sa je ok

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *