Táto fazuľova polievka na sladko bola často pripravovaná mojou mamou keď sme boli deti. Keďže okrem nej sa u nás varila aj kyslá fazuľková z hnedej fazule, tak rýchlo dostala táto prívlastok sladká fazulačka. Strukoviny sú bohatým zdrojom vlákniny a tak by nemali chýbať na našom jedálničku.
Suroviny:
- 1 šálka sušenej bielej fazule
- 1,5 l vody
- soľ, čierne korenie, bobkový list, rasca
- 1 kuchynská cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 petržlén
- 2 zemiaky
- 1/4 celeru
- 2 PL múky
- 2 PL oleja
- 1 PL sladkej červenej papriky
- petržlenová vňať
Postup:
- Fazuľu (1 šálku) si namočíme na noc do vody.
- Ráno vodu zlejeme, k fazuli pridáme vodu, soľ, bobkový list a pár kúskov čierného korenia a necháme variť ca. hodinu do mäkka. Kdo chce môže tento krok preskočiť a použiť 1 konzervu bielej fazule.
- Na oleji opražíme cibuľku, pridáme na malé kúsky pokrájanú mrkvu a petržlen ako aj rovnaké množstvo celeru. Zvyknem dávať zhruba za malú šálku z každej zeleniny.
- Zeleninu 10 minút pomaly opekáme na oleji až začne hnednúť.
- Potom zeleninu zalejeme vývarom z fazule aj fazuľkou a pridáme aj 2 zemiaky pokrájané na drobno.
- Dochutíme podľa potreby soľou, rascou a čiernym mletým korením.
- Potom prikryté necháme variť spolu 40min.
- Do vývaru môžeme pridať takisto mäso, napríklad na drobno pokrájané údené mäso. Výborné sú tiež hovädzie kosti, tie dodajú polievke výbornú chuť.
- Na oleji opražíme múku a vyrobíme svetlú zápražku. Potom odoberieme z ohňa a pridáme za 1PL červenej sladkej papriky.
- Zalejeme trochou studenej vody a dobre rozmiešame, aby neboli hrudky. Potom prilejeme do polievky a necháme spolu zovrieť.
- Na záver vyberieme kosti ak sme ich použili, pridáme na drobno pokrájanú petržlenovú vňať a kdo má rád aj trochu štiplavej papriky.

Podarila sa je ok
Teším sa, že chutilo 🤗