Moja mama rada pripravovala fazuľovú polievku na rôzne spôsoby, od varenej s údeninou, po mliečne verzie, také so zápražkou aj bez alebo celkom bezmäsitú verziu. Biela fazuľa je mimoriadne zdravá a skvelým zdrojom vlákniny. Ak sa ju bojíte jesť kvôli nadúvaniu, tak postačí pridať kmín do varenia a tento problém sa vytratí. Jediná nevýhoda je, že fazuľu ako mnohé iné strukoviny treba predmočiť, takže je dobré na to myslieť v deň vopred, odmena však bude stáť za to.
Poctivá fazuľová polievka alebo fazulačka (bezmäsitá)
4
servings30
minutes40
minutes300
kcalSuroviny
Suroviny
Suroviny
1 šálka bielej fazule (sušenej)
1,5l vody alebo zeleninového vývaru
1 bobkový list
2 veľké zemiaky
1 mrkva, 1/2zeleru (prípadne iná koreňová zelenina)
soľ, rasca, čierne korenie, bobkový list
kôpor, petržlenová vňať- Zápražka
2Pl múky
2Pl oleja
1Pl červenej papriky
50ml studenej vody
2 strúčiky cesnaku
Postup
- Fazuľu namočíme na noc do vody. Na ďaľší deň fazuľu zlejeme z vody, dáme do hrnca najlepšie tlakového hrnca, a pridáme vodou/vývar. Následne ochutíme soľou, bobkovým listom, rascou a strúčikom cesnaku, prípadne prilejeme vodu a necháme variť ca. 1 hodinu do mäkka.
- Následne pridáme zvyšnú zeleninu. Zemiaky, mrkvu a celer si očistíme a pokrájame na kocky. Pridáme k fazuli a varíme ďalších 30 minút
- Zatiaľ si pripravíme zápražku na zahustenie. Na to v panvici zohrejeme múku a olej, pridáme papriku a roztlačený cesnak a zalejeme studenou vodou. Roztrepeme, pridáme k polievke a necháme raz zovrieť. Potom polievku odoberieme z ohňa a už len dochutíme posekanenou petržlenovou vňaťou.
Vitajte na stránke plnej receptov pre celú rodinu
Najnovšie články
Najnovšie recepty
Tradičné recepty
- Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby
- Tekvicová omáčka s grilovanými morčacími prsiami a domácou knedlou
- Moravské koláče
- Vanilkové muffiny s malinovým krémom
- Gaštanový perník s kakaovou polevou
- Zemiakové Halušky s parmezánovou omáčkou
- Turecké cestoviny “manti”
- Plnené sušené baklažány a paprika „dolmak“
- Jablkový “apple pie”
- Troj-čokoládová torta
- Krémová polievka z červenej šošovice a bulguru
- Makové šúlance zo zemiakového cesta
- Tartalettes s citrónovo-vanilkovou plnkou
- Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom
- Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky
Denne nové recepty pre celú rodinu
Poctivá fazuľová polievka alebo fazulačka (bezmäsitá)
Čo nájdete na recepis.sk?

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?
Nahliadni sem
Obľúbené produkty

Využite vianočné zľavy na všetky moje produkty, ktoré trvajú už len do vianoc.
PRODUKTY
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Index

Máte surovinu a neviete čo s ňou?
Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV