HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby

Domáce rezance na 3 rôzne spôsoby

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané on by : lydia.argilli Značky:,

Keď som bola dieťa rada som pozorovala mamu pri príprave domácich  rezancov. Vtedy ešte cestoviny v sáčkoch moc neboli v móde a kdo dostal chuť na cestovinu, tak si vyrobil tak ako moja mama doma. Nielen, že som ich ako dieťa veľmi oblubovala, hlavne na sladko, ale tiež ich prípava mala v sebe niečo čarovné. Ich príprava je jednoduchá a dajú sa servírvať tak na sladko ako aj na slano.

cestovinove cesto

Základný recept na cesto:

  • 350g múky (optimálne hladkej, dá sa použiť ale aj hrubá)
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • vlažná voda

krajanie cestovin

Postup:

  1. Múku preosiať a zmiešať so solou a vajíčkami. Postupne pridávať vodu a cesto dobre premiesiť rukamy až pokiať vznikne nelepivé vláčne cesto. To prikryté najskôr a pol hodinu nechať oddychovať.
  2. Potom rozvalkať na tenko a prikryté utierkou nechať 2-3 hodiny schnúť. Potom rozrezať najskôr pozdlžne na pásy hrubé ca. 5cm a tie potom poukladať na seba (každý plát dobre pomúčiť) a nožom narezať tenké cestoviny. Tie potom dobre od seba oddeliť a nechať na pomúčenej pracovnej doske schnúť.
  3. Medzitých nechať zovrieť ca.4l osolenej vody a cestoviny postupne do nej vkladať. Nechať variť pokial vyplávajú na povrch (ca. 4min.).  Potom dobre namastiť buť olejom alebo roztopeným maslom.

susenie cestovin

Na obrázku sú 3 rôzne spôsoby servírovania hotových cestovín:

  • na sladko s kyslou smotanou a práškovým cukrom posypané mandlami
  • na sladko s pomletým makom a práškovým cukrom
  • na slano s hrudkovým tvarohom, solou, čiernym korením a servírované s opečeným údeným mäsom
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *