Keď som bola dieťa rada som pozorovala mamu pri príprave domácich rezancov. Vtedy ešte cestoviny v sáčkoch moc neboli v móde a kdo dostal chuť na cestovinu, tak si vyrobil tak, ako moja mama, doma. Nielen, že som ich ako dieťa veľmi obľubovala, ale tiež ich prípava mala v sebe niečo čarovné. Ich príprava je jednoduchá a dajú sa servírvať tak na sladko ako aj na slano.
Základný recept na cesto:
- 350g múky (optimálne hladkej, dá sa použiť ale aj polohrubá)
- 2 vajíčka
- štipka soli
- vlažná voda
Postup:
- Múku preosiať a zmiešať so solou a vajíčkami. Postupne pridávať vodu a cesto dobre premiesiť rukamy až pokiať vznikne nelepivé vláčne cesto. To prikryť a nechať pol hodinu nechať oddychovať.
- Potom rozvalkať na tenko a prikryté pod utierkou nechať ďaľšie 2-3 hodiny schnúť.
- Potom rozrezať najskôr pozdlžne na pásy hrubé ca. 5cm a tie potom poukladať na seba (každý plát dobre pomúčiť) a nožom narezať tenké cestoviny.
- Jednotlivé cestoviny potom dobre od seba oddeliť a nechať na dobre pomúčenej pracovnej doske ešte krátko schnúť.
- Medzitých nechať zovrieť ca.4l osolenej vody a cestoviny postupne do nej vkladať. Nechať variť pokial vyplávajú na povrch (ca. 4min.).
- Na záver dobre pomastiť buť olejom alebo roztopeným maslom.
Na obrázku sú 3 rôzne spôsoby servírovania hotových cestovín:
- na sladko s kyslou smotanou a práškovým cukrom posypané mandlami
- na sladko s pomletým makom a práškovým cukrom
- na slano s hrudkovým tvarohom, solou, čiernym korením a servírované s opečeným údeným mäsom