Ideálne jedlo na sviatočný obed. Omáčku je chuťovo neutrálna a možno servírovať na množstvo rôznych spôsobov- naprílklad so zemiakmi a vajíčkom.
Na tekvicovú omáčku ošúpať 1 malú maslovú tekvicu alebo hokkaido tekvicu a pokrájať na malé kúsky. Okrem toho ošúpať a pokrájať 2 zemiaky a 1 cibuľu. Cibuľu opražiť na oleji a 2PL masla. Pridať tekvicu a zemiaku a zaliať 250ml vývaru/vody. Ososliť, okoreniť čiernym korením a nechať pod pokrievkou 20min. Spolu dusiť. Potom rozmixovať ponorným miexérom a pridať 1 šlahačkovú smotanu. Omáčka je vďaka zemiakom krásne krémovitá, vôbec nepotrebuje dodatočne zahustiť.
Na morčačie prsia treba prsia umyť, osušiť a naložiť aspoň na hodinu do marinády. Marináda pozostáva zo slnečnicového oleja, soli, čierného korenia, 1čl sladkej papriky, trochu sušeného chilli a sušeného cesnaku.
Domáca knedľa
Ja knedlu pripravujem z 1kg múky, z polovičky robím knedľu (celkovo mi výju 3 menšie) a z druhej časti si pripravím parené buchty plnené lekvárom (z tohoto množstva mi vyjde ca. 12ks).
Na knedľu potrebujete:
- 1kg polohrubej múky
- 1 čerstvé droždie
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 250ml vlažného mlieka
- 10g roztopeného masla
- Ca. 200ml vlažnej
Droždie rozmrviť do misky, posypať cukrom a mierne spolu premiešať. Prikryť a nechať 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások. ½ múky premiešať so soľou a miekom, pridať kvások a nechať miešať. Pridať 100ml vody a zvyšnú múku a postupne pridávať ešte vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké nelepivé cesto. Cesto nechať aspoň 10min. miesiť. Potom prikryť mokrou utierkou a nechať spolu aspoň 1hod kysnúť. Medzitým nechať v hrnci zovrieť vodu. Z cesta potom vytvoriť knedľu, položiť ju na mriežku a nechať nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť. Hotovú knedľu pomazať olejom alebo nechať vychladnúť, zabaliť do sáčku a zamraziť na neskôr.
Pingback: Morčacie prsia s chernovou kôrkou – Recepis.sk
Pingback: Hovädzie dusené s kalerábovou omáčkou – Recepis.sk