Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk_Ako založiť kvások, hrnčekový postup bez váženia_recept

Ako založiť kvások, hrnčekový postup bez váženia

Všetko, čo potrebujete na prípravu kvásku, je múka a voda. Vyberte si najlepšie celozrnnú ražnú múku alebo celozrnnú pšeničnú múku, pretože obsahujú viac prirodzených kvasiniek a minerálov v porovnaní s vysoko spracovanými múkami.

Ako som už spomínala bolo pre mňa výnimočne dôležoté nájsť postup, ako založiť kvások, ktorý je hrnčekový a zaobíde sa tak bez váženia. Predsalen sa tomu treba pár dní venovať a tak som chcela čo najjednoduchší spôsob založenia kvásku, aký som vedela nájsť. Moja odmerka má rozmer malej espreso šálky s objemom 50ml.

S ktorou múkou začať?

Ako som spomenula v úvodnom článku o kváskovaní teoreticky možno vytvoriť kvások z každej múky ale tie s vyšším T číslom a vyšším podielom minerálov vám o dosť uľahčia začiatky. Mne osobne sa osvedčila Ražná celdozrnná múka T 1050 na tvorbu kvásku.

Teplota a prostredie

Zistila som tiež, že rast kvásku je veľmi závislé od izbovej teploty a samozrejme od múky (podiel minerálov – k tomu si môžete prečítať viac tu). U nás doma je 21C a zdá sa to byť dobrá teplota na rást kvásku. Teplejšie teploty fermentáciu urýchlia, zatiaľ čo chladnejšie teploty ju spomalia. Takisto používam na kŕmenie kvásku (vysvetlím hneď čo to je) vlažnú ale nikdy nie studenú vodu.

Kŕmenie kvásku

Tento pojem sa mi veľmi páči lebo skutočne to, čo robíte je, pridávate vykvasenej múke novú múku plnú minerálov a baktérií a tak nanovo vždy rozbehnete proces kvásenia. Toto sa volá kŕmenie kvásku. V skutočnosti je kŕmenie len pridanie múky a vody a potom premiešame a zakryjeme a necháme pri izbovej teplote oddychovať.

Po zmiešaní počiatočnej múky a vody na vytvorenie kvásku ho budete musieť pravidelne teda kŕmiť, aby bol aktívny a zdravý. To znamená, že časť kvásku sa vylúči a v pravidelných intervaloch, zvyčajne raz alebo dvakrát denne, sa pridá čerstvá múka a voda. Ak chcete vytvorenie kvásku urýchliť, kŕmte ho každých 12 hodín a zhruba po 5 dňoch budete mať kvások, z ktorého môžete pripraviť prvý chlebík.

Ak sa neponáhlate, stačí ho kŕmiť každých hodín a potom kvások bude potrebovať zhruba 7 dní. Ja som vyskúšala oba postupy a jediný rozdiel je v pomere tekutiny a vody.

Postup ak kŕmite kvások každých 12 hodín

  • prvý deň – zmiešame 1 šálku múky a 1 šálku vody a necháme oddychovať
  • Deň 2-5 – pridávame za 1/2 šálky múky a 1 šálku vody

Postup ak kŕmime kvások každých 24 hodín

  • prvý deň – zmiešame 1 šálku múky a 1 šálku vody a necháme oddychovať
  • Deň 2-7 – pridávame za 1 šálky múky a 1 šálku vody

Ako zistíte, že váš kvások je v poriadku?

Zdravý (hotový) kvások má zvyčajne hustú konzistenciu pripomínajúcu palacinkové cesto. Po vyliatí z lyžice by mal pomaly tiecť a zanechávať za sebou stopu. Kvások by mal byť pružný a elastický, s viditeľnými bublinkami. Majte však na pamäti, že konzistencia sa môže mierne líšiť v závislosti od faktorov, ako je úroveň hydratácie a typ múky.

Povrch zdravého kvásku môže byť mierne lesklý. Mal by byť posiaty malými až stredne veľkými bublinkami, čo svedčí o aktívnom kvasení. Počas kŕmenia kvásku môžete pozorovať, že sa kvások dvíha a zväčšuje svoj objem, najmä v priebehu niekoľkých hodín po kŕmení.

Zdravý kvások vydáva príjemnú, mierne kvasenú vôňu pripomínajúcu zrelé ovocie alebo jogurt. Nemal by mať žiadne nepríjemné alebo rušivé pachy, ako napríklad silný octový zápach alebo náznaky plesní. Vôňa sa môže líšiť v závislosti od konkrétnych kmeňov kvasiniek a baktérií prítomných v kvásku. Ak váš kvások vyzerá a vonia inak, možno ho treba kŕmiť pravidelnejšie alebo iným pomerom múky a vody.

Riešenie problémov – čo keď kvások nerastie ako by mal?

Je normálne, že kvások prechádza fázami aktivity a pokoja, najmä v počiatočných fázach. Ak váš kvások nerastie alebo nebuble tak, ako sa očakáva, skúste upraviť plán kŕmenia, teplotu alebo druh múky. Trpezlivosťou a experimentovaním nájdete rytmus, ktorý bude vášmu kvásku najlepšie vyhovovať.

Skladovanie

Keď je váš kvások aktívny a ustálený, môžete ho medzi jednotlivými použitiami uskladniť v chladničke, aby ste spomalili kvasenie. Stačí ho pravidelne kŕmiť (približne raz týždenne), aby bol zdravý a udržiaval si svoju vitalitu.

Čím miešať kvások?

Ešte veľmi dôležité je sa kvásku nikdy nedotýkať rukami, mohli by ste doňho priniesť baktérie, ktoré sú nežiadúce. Na miešanie požívajte drevenú varešku alebo ešte lepšie silikónovú malú stierku. Tou môžete hneď po premiešaní aj očistiť strany skla aby to zbytočne neschlo. Takisto radím si stierku či varešku hneď po premiešaní umyť, inak cesto zaschne a bude ako kameň (zistila som v praxi :)).

Držím vám palce

Dodržiavaním týchto tipov a pokynov si môžete vytvoriť živý a silný kvások, ktorý dodá hĺbku chuti a textúru vašim domácim chlebom, palacinkám, vafliam a ďalším výrobkom. Experimentujte s rôznymi múkami a časovými plánmi kŕmenia, aby ste našli dokonalý kvások pre svoje pekárske dobrodružstvá!

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*