karamelova poleva cheesecake torta recept

Karamelová poleva ktorá netečie- ako pripraviť karamel

Karamelová poleva dokáže každý zákusok či cheesecake premeniť na luxusný zákusok. Avšak veľa ľudí sa bojí karamel pripravovať. Takisto často natrafíte medzi receptami na karamelovú polevu, ktorá síce vyzerá najskôr lákavo ale po narezaní koláča vôbec neudrží tvar a sa vyleje.

Táto karamelová poleva je chuťovo je výborná a krásne drží tvar aj po nakrojení. Kdo má rád môže k poleve pridať štipku soli a vyrobiť tak slanú karamelovú polevu. Aby sa vám karamel vždy vydaril je dobré ovládať základné princípy jeho prípravy. Tieto niesú ťažké a uvidíte, že pri ich dodržaní vám bude odmenou skvelý karamel (bez hrčiek, prihorenia či iných nehôd).

Pri karamele treba dodžiavať zopár pravidiel:

  • Kryštálový cukor by sa počas procesu karamelizovania nikdy nemal miešať vareškou ale len krúžením hrnca spôsobiť miešanie tekutiny v hrnci.
  • Tekutiny, ktoré sa pridávajú ku karamelu (či už je to mlieko, šlahačka alebo roztopené maslo) by vždy mali byť horúce, nikdy nie studené (to je najčastejší dôvod prečo sa v karameli vytvoria hrčky).
  • Kryštáliky cukru, ktoré sa tvoria po stranách hrnca počas karamelizácie by sa mali utierať štetcom namočeným vo vode aby neprihoreli.
  • Cukor treba mať neustále pod dohladom, v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť. Už po pár sekundách potom ako začne dostávať hnedastú farbu začne karamel prihárať a prihorení karamel je nielen horký ale tiež žial nepoužiteľný.
  • Na záver, veľký pozor pri manipulácii, karamel dosahuje veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť tažké popáleniny. Idálne by ste nemali pripraovať karamel keď sú v blízkosti deti.

Suroviny na polevu

  • 80g kr. cukru
  • 2PL vody
  • 80g šľahačkovej smotany
  • 100g masla

Postup:

  • Na karamelovú polevu dáme do hrnca cukor spolu s troškou vody a pomaly necháme zmes zohrievať. Nemiešame varechou, len občastným krútením hrnca.
  • Zatiaľ, čo sa pomaly cukor topí, dáme do druhého hrnca zohriať smotanu a maslo aby boli horúce (nemali by ale zovrieť).
  • Potupne začne cukor mať hnedastú (karamelovú farbu). Stane sa tak relatívne náhlo, preto by sa malo stáť vždy pri hrnci aby ste tento moment vystihli.
  • Potom prilejeme do zmesy horúcu smotanu s maslom a miešame na jemnom ohni, až sa všetky prípadné hrudky karamelu rozpustia.
  • Karamelovú polevu necháme aspoň 10 minút chladnúť, predtým než ju nalejeme na koláč.
  • Koláč s polevou necháme pred narezaním aspoň 2 hodiny oddychovať v chladničke, ideálne cez noc.

Ak hľadáte jednoduchý recept na vždy chutný cheesecake, tak odporúčam si pozrieť tento recept na cheesecake zo salka. Práve cheesacke či tarte chutia výborne s touto polevou.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme, Poleva

Newsletter Signup Form
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
12,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

229 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím, ako zvládnuť prípravu príloh, od dokonale nadýchanej ryže až po výdatný bulgur a aromatický kuskus. Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

  • Ako založiť kvások, hrnčekový postup bez váženia

    Ako založiť kvások, hrnčekový postup bez váženia

    Všetko, čo potrebujete na prípravu kvásku, je múka a voda. Vyberte si najlepšie celozrnnú ražnú múku alebo celozrnnú pšeničnú múku, pretože obsahujú viac prirodzených kvasiniek a minerálov v porovnaní s vysoko spracovanými múkami. Ako som už spomínala bolo pre mňa výnimočne dôležoté nájsť postup, ako založiť kvások, ktorý je hrnčekový […]


  • Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Kváskovanie – ako začať jednoducho a bez váženia

    Ahojte, minulý rok cez jeseň som akosi dostala chuť vyskúšať kváskovanie, veď pocitovo všetci naokolo vyrábali chutné domáce chlebíky z kvásku a vyzeralo to tak jednoduché. Veľmi ma rýchlo prešlo počiatočné nadšenie keď som asi až na 3. pokus vyrobila kvások, čo vyzeral ako kvások (a nie ako rozmočená múka) […]


  • Fantastický jogurtový dressing

    Fantastický jogurtový dressing

    Ak ste už niekedy jedli šalát v reštaurácii a k tomu jogurtový dressing, možno ste sa čudovali, čo je to za chutný dressing a ako sa dá taký vyrobiť doma? Aspoň ja som sa snažila dlho zistiť, ako dosiahnúť túto skvelú chuť až som na to prišla – sú za […]


  • Aromatický baklažánový Kebab (Patlican kebabi)

    Aromatický baklažánový Kebab (Patlican kebabi)

    Tento pokrm má svôj pôvod v Turecku, kde sa zvykne pripravovať na grile. Jeho prípravu však možno takisto zvládnuť doma v trúbe. Výsledkom je veľmi chutný kebab, zložený z mäsa a baklažánu, ktorý sa podáva tradične s arabských chlebíkom. Kdo nemá, môže použiť aj tortillu. Videorecept Často kladené otázky


5 komentárov

  1. Pingback: Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy – Recepis.sk

  2. Pingback: Grilážky bez salka – Recepis.sk

  3. Spravna poznamka s teplotou karamelu,lebo presne mne sa to stalo ,davno,omylom som proste chcela prstom ochutnat karamel?tak bolelo to asi tri dni???

    • lydia.argilli

      Jeej, to muselo byť riadne bolestivé ?. Človek rýchlo podcení akú teplotu taký horúci karamel dosiahne. Preto ho nikdy nerobím keď sú pri mne deti, človek nikdy nevie a hovorí sa, že nešťastie nechodí po horách ale po ľuďoch ?. Prajem aj naďalej veľa radosti pri pečení.

  4. Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*