HomePecieme Karamelová poleva ktorá netečie

Karamelová poleva ktorá netečie

Comments : 4 Posted in : Pecieme, Plnky a polevy do zákuskov, Sladké on by : lydia.argilli Značky:,

Veľmi obľubujem karamel ale úprimne nemám rada, keď karamel po narezaní koláča vytečie a zanechá len mľandravý zákusok. Táto poleva je chuťovo je výborná a krásne drží tvar aj po nakrojení. Kdo má rád môže k poleve pridať štipku soli a vyrobiť tak slanú karamelovú polevu.

Pri karamele treba dodžiavať zopár pravidiel:

  • Kryštálový cukor by sa počas procesu karamelizovania nikdy nemal miešať vareškou ale len krúžením hrnca spôsobiť miešanie tekutiny v hrnci.
  • Tekutiny, ktoré sa pridávajú ku karamelu (či už je to mlieko, šlahačka alebo roztopené maslo) by vždy mali byť horúce, nikdy nie studené (to je najčastejší dôvod prečo sa v karameli vytvoria hrčky).
  • Kryštáliky cukru, ktoré sa tvoria po stranách hrnca počas karamelizácie by sa mali utierať štetcom namočeným vo vode aby neprihoreli
  • Cukor treba mať neustále pod dohladom, v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť keď sa neodstaví v pravý čas z ohňa.
  • Na záver, veľký pozor pri manipulácii, karamel dosahuje veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť tažké popáleniny, idálne nepripraovať karamel keď sú v blízkosti deti.

Potrebujete

  • 80g kr. cukru
  • 2PL vody
  • 80g šľahačkovej smotany
  • 100g masla

Postup:

  • Na karamelovú polevu dať do hrnca cukor spolu s troškou vody a pomaly nechať zohrievať. Zároveň dať v druhom hrnci zohriať smotanu a maslo aby boli horúce (nemali by ale zovrieť).
  • Cukor nikdy pri karamelizovaní nemiešať varechou, miešať len jemným pohybom hrnca až pokiaľ začne cukor mať hnedastú (karamelovú farbu). Potom priliať do zmesy horúcu smotanu s maslom a miešať na jemnom ohni až sa všetky hrudky karamelu rozpustia.
  • Karamelovú omáčku nechať aspoň 10min. vychladnúť predtým než sa naleje na koláč.
  • Koláč s polevou nechať pred narezaním aspoň 2hod. oddychovať v chladničke.
Please follow and like us:

4komentáre

4 thoughts

  • Pingback: Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy – Recepis.sk

  • Pingback: Grilážky bez salka – Recepis.sk

  • Monika
    30 decembra, 2020 at 10:15 am

    Spravna poznamka s teplotou karamelu,lebo presne mne sa to stalo ,davno,omylom som proste chcela prstom ochutnat karamel?tak bolelo to asi tri dni???

    • lydia.argilli
      3 januára, 2021 at 9:17 pm

      Jeej, to muselo byť riadne bolestivé ?. Človek rýchlo podcení akú teplotu taký horúci karamel dosiahne. Preto ho nikdy nerobím keď sú pri mne deti, človek nikdy nevie a hovorí sa, že nešťastie nechodí po horách ale po ľuďoch ?. Prajem aj naďalej veľa radosti pri pečení.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial