Karamelová poleva dokáže každý zákusok či cheesecake premeniť na luxusný zákusok. Avšak veľa ľudí sa bojí karamel pripravovať. Takisto často natrafíte medzi receptami na karamelovú polevu, ktorá síce vyzerá najskôr lákavo ale po narezaní koláča vôbec neudrží tvar a sa vyleje.
Táto karamelová poleva je chuťovo je výborná a krásne drží tvar aj po nakrojení. Kdo má rád môže k poleve pridať štipku soli a vyrobiť tak slanú karamelovú polevu. Aby sa vám karamel vždy vydaril je dobré ovládať základné princípy jeho prípravy. Tieto niesú ťažké a uvidíte, že pri ich dodržaní vám bude odmenou skvelý karamel (bez hrčiek, prihorenia či iných nehôd).
Pri karamele treba dodžiavať zopár pravidiel:
- Kryštálový cukor by sa počas procesu karamelizovania nikdy nemal miešať vareškou ale len krúžením hrnca spôsobiť miešanie tekutiny v hrnci.
- Tekutiny, ktoré sa pridávajú ku karamelu (či už je to mlieko, šlahačka alebo roztopené maslo) by vždy mali byť horúce, nikdy nie studené (to je najčastejší dôvod prečo sa v karameli vytvoria hrčky).
- Kryštáliky cukru, ktoré sa tvoria po stranách hrnca počas karamelizácie by sa mali utierať štetcom namočeným vo vode aby neprihoreli.
- Cukor treba mať neustále pod dohladom, v priebehu niekoľkých sekúnd dokáže prihorieť. Už po pár sekundách potom ako začne dostávať hnedastú farbu začne karamel prihárať a prihorení karamel je nielen horký ale tiež žial nepoužiteľný.
- Na záver, veľký pozor pri manipulácii, karamel dosahuje veľmi vysoké teploty, ktoré pri kontakte s kožou môžu spôsobiť tažké popáleniny. Idálne by ste nemali pripraovať karamel keď sú v blízkosti deti.
Suroviny na polevu
- 80g kr. cukru
- 2PL vody
- 80g šľahačkovej smotany
- 100g masla
Postup:
- Na karamelovú polevu dáme do hrnca cukor spolu s troškou vody a pomaly necháme zmes zohrievať. Nemiešame varechou, len občastným krútením hrnca.
- Zatiaľ, čo sa pomaly cukor topí, dáme do druhého hrnca zohriať smotanu a maslo aby boli horúce (nemali by ale zovrieť).
- Potupne začne cukor mať hnedastú (karamelovú farbu). Stane sa tak relatívne náhlo, preto by sa malo stáť vždy pri hrnci aby ste tento moment vystihli.
- Potom prilejeme do zmesy horúcu smotanu s maslom a miešame na jemnom ohni, až sa všetky prípadné hrudky karamelu rozpustia.
- Karamelovú polevu necháme aspoň 10 minút chladnúť, predtým než ju nalejeme na koláč.
- Koláč s polevou necháme pred narezaním aspoň 2 hodiny oddychovať v chladničke, ideálne cez noc.
Ak hľadáte jednoduchý recept na vždy chutný cheesecake, tak odporúčam si pozrieť tento recept na cheesecake zo salka. Práve cheesacke či tarte chutia výborne s touto polevou.
Pozrite si tiež
Videopostup na prípravu karamelu
Tento recept patrí do kategórie – Pečieme, Poleva
-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]
Pingback: Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy – Recepis.sk
Pingback: Grilážky bez salka – Recepis.sk
Spravna poznamka s teplotou karamelu,lebo presne mne sa to stalo ,davno,omylom som proste chcela prstom ochutnat karamel?tak bolelo to asi tri dni???
Jeej, to muselo byť riadne bolestivé ?. Človek rýchlo podcení akú teplotu taký horúci karamel dosiahne. Preto ho nikdy nerobím keď sú pri mne deti, človek nikdy nevie a hovorí sa, že nešťastie nechodí po horách ale po ľuďoch ?. Prajem aj naďalej veľa radosti pri pečení.
Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia