besamel zakladny recept omacka

Základná bešamelová omáčka

Táto omáčka je základom väčšiny bielych omáčok. Či už pridaním syru vyrobiť z bešamelu syrovú omáčku, kôprom a octom chutnú kôprovú omáčku, či pridaním rajčinovej šťavy vyrobiť rajčinovú omáčku. Čistý bešamel sa zvykne využívať najmä pri príprave domácej lasagne alebo zapečených pokrmov (cestoviny, brokolica, karfiol, atď.).

Postup:

  • 3PL Masla zohriať na ohni až sa maslo roztopí.
  • Pridať za 3PL hl. múky a krátko spolu popražiť.
  • Potom priliať za 500ml mlieka a za stáleho miešania nechať zovrieť. Variť krátko len pokiaľ omáčka dosiahne krémovitú konzistenciu.
  • Na záver dochutiť soľou, čiernym korením, muškátovým orieškom prípadne sušeným cesnakom alebo bylinkami.

2 komentáre

  1. Pingback: Špenátové lasagne – Recepis.sk

  2. Pingback: Zemiakový gratin so špenátom a mäsovými guľkami – Recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.