Niekedy človek proste musí niečo uvariť či upiecť preto, lebo na to dostane chuť. Tak aj mne sa dnes zacnelo po týchto lahodných kysnutých koláčoch a tak som sa pri príprave cesta inšpirovala jednou z mojích obľúbených starých kuchárskych kníh. Túto som zdedila po mojej babke a aj tentoraz ma nesklamala. Cesto, podľa ktorého som koláče pripravovala sa dá použiť okrem moravských koláčov tiež na výrobu kysnutých rožtekov, bábovky, či závinu. Je to lahodné cesto, mäkkučké ako pampúšik a ľahké ako pierko. Ďaľšie využitie cesta dole na obrázku – makové rožky.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 40g kr. Cukru
- ½ čerstvých kvasníc
- 1 PL kr. Cukru na kvások
- 1 čl soli
- 100g roztopeného masla
- 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
- 250ml mlieka
- Citrónová kôra
Tvarohová plnka
- 250g jemného tvarohu
- 5PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- Citrónová kôra
Maková plnka
- 3PL nepomletého maku
- 150ml horúceho mlieka
- 3PL trstinového cukru
- Citrónová kôra
Postup:
- Kvasnice rozdrtiť do misky a posypať 1 PL cukru. Spolu pomiešať a nechať zakryté 10min. stáť pokiaľ sa vytvorí kvások.
- Medzitým vložiť do misky na miesenie múku, soľ, vajíčko, citrónovú kôru a roztopené studené maslo.
- V mlieku rozmiešať krystálový cukor a prisypať do misky. Potom nechať najlepšie v kuchynskom robote min. 10min. Spolu miesiť pokiaľ vznikne krásne hladké cesto (dlhé miesenie je dôležité aby sa dokázala uvolniť bielkovina z múky, vďaka tomu je cesto neskôr omnoho elastickejšie).
- Cesto vložiť do misky na kysnutie a nechať zakryté hodinu kysnúť.
- Potom rozvaľkať na pomúčenej pracovnej ploche na 1/2cm, a z cesta vykrajovať väčšie kruhy. Ja mám väčšiu formu na vykrajovanie, možno však aj použiť pomúčený väčší pohár. Kruhy položiť na plech vyožený papierom na pečenie. Potom do každého kruhu urobiť spodkom menšieho poháru jamku v prostriedku (najlepšie na to spodok pohára pomúčiť a pritlačiť na stred väčšieho kruhu).
- Cesto prikryť a nechať 20 min stáť. Medzitých si prichystať plnky.
- Na tvarohovú plnku zmiešať všetky hore uvedené prísady do hladka. Na makovú plnku treba zomlieť najskôr mak, pridať cukor a postupne prilievať horúce mlieko až vznikne hustá kaša. Tú nechať chvílu stáť aby sa mak mlieko nabopnal. Potom plnkou plniť jamky. Pri tvarohovej plnke som ešte dávala do stredu za malú lyžičku jahodovej marmelády.
- Okolie plnky, teda kraj koláčikov, na záver potrieť rozošlahaným vajíčkom. Potom nechať piecť v predhriatej rúre pri 180°C do zlatista (ca.15min).