Maková torta s vanilkovým krémom a kokosom

Táto torta je veľmi nenáročná na prípravu. Vanilkový krém, ako som ho pripravila v tomto recepte, patrí k mojím absolútne obľúbeným základným receptom, ktoré sa dajú výborne obmieňať (pridať kakao, kokos a pod.). Netreba naňho ani macsrapone ani iné prísady, čo človek nemá vždy doma po ruke – stačí hrubá múka, žĺtka a mlieko. Jeho chuť je vynikajúca.

Na korpus potrebujete:

  • 4 vajíčka
  • 150g kr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášok do pečiva
  • 150g hl. Múky
  • 20g pomletého maku
  • 3 PL kukuričného škrobu
  • 100ml oleja
  • 100ml vlažnej vody

Na vanilkový krém potrebujete:

  • 500ml mlieka
  • 3 PL hrubej múky (prípade krupice)
  • Štipka soli
  • 2-3 PL kr. Cukru
  • 2 vanilkové cukre alebo vanilkový extrakt
  • 2 žĺtka
  • 120g masla izbovej teploty

 Postup:

  1. Žĺtka oddeliť od bielkov a odložiť stranou. Bielka vyšlahať do snehu.
  2. Žĺtka potom vyšlahať s cukrom, vanilkovým cukrom, olejom a vodou do penista.
  3. Pridať suché položky- múku, škrob, prášok do pečiva a mak a dobre spolu premiešať.
  4. Na záver pomalými pohybmi vmiešať sneh z bielkov a vyliať do vymastenej okrúhlej formy na pečenie (priemer 26cm).
  5. Potom vložiť do predhriatej rúry a piecť pri 160°C do zlatista (ca.45min). Počas pečenia trúbu neotvárať. Korpus nechať vychladnúť a potom prekrojiť na polovičku.
  6. Na krém najskôr vliať do hrnca mlieko, vanilku, žĺtka, múku a štipku soli a za stáleho miešania nechať spolu zovrieť až vznikne pudingu podobná hmota. Tú nechať úplne vychladnúť.
  7. Potom pomocou mixéra dobre zmiešať s mäkkým maslom a hotový krém naniesť do stredu korpusu ako aj na vrch a strany. Ja som strany ozdobila postrúhaným kokosom a vrch malými špičkamy z vyšlahanej smotany.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*