Gaštanovo-karamelová roláda z hrubej múky

Prednedávno som našla v mojej obľúbenej knižke zdedenej po mojej babke recept na vodovú roládu. Ten názov ma hneď zaujal a tak som čítala ďalej a prekvapivo som našla po prvýkrát recept na roládu s použitím hrubej múky. To som rozhodne musela vyskúšať a roláda je úplne fantastická, odporúčam vyskúšať. A okrem toho je to rýchlovka.

Potrebujete:

Cesto:

  • 4 vajíčka
  • 5 lyžíc vriacej vody
  • 150g kr.cukru
  • 200g hrubej múky
  • ½ prášku do pečiva

Na plnku:

  • 1 gaštanové pyré
  • 300ml mlieka
  • 1 karamelový puding
  • 2 PL kr.cukru

Na ganache:

  • 100ml šlahačkovej smotany
  • 100g čokolády na varenie

Okrem toho:

  • 1 balenie čokoládovej polevy
  • Mandle na ozdobenie

Postup:

  1. Na cesto najskôr vyšlahať žĺtky spolu s vroacou vodou až vznikne kašovitá konzstencia. Pridať cukor a ďalej šlahať. Potom primiešať múku, prášok do pečiva. Na závej pridať tuhý sneh s vyšlahaných bielkov.
  2. Cesto vyliať na plech vyložený papierom na pečenie a nechať pri 160°C piecť do zlatista (ca.10-15min). Medzitým namočiť jednu kuchynskú látkovú utierku a vyžmýkať a hneď ako sa cesto vyberie z rúry, tak položiť aj s papierom na pečenie na mokrú utierku a cestu spolu s utierkou jemne zarolovať. Takto nechať v utierke pomaly vychladnúť. Keď je roláda vychladnutá, tak utierku odbaliť a papier na pečnie jemne odstrániť. Tvar cesta by mal ostať zarolovaný. Pri práci s cestom je treba byť opatrný, cesto sa rýchlo môže pri neopatrnom zaobchádzaní zlomiť.
  3. Zatiaľ čo cesto chladne si treba prichystať ganache a plnku. Na Ganache rozhriať smotanu (nesmie ale zovrieť) a pridať na kúsky pokrájanú čokoládu. Miešať až pokiaľ nevznikne krémovitá konzistencia, potom nechať vychladnúť.
  4. Na plnku najskôr uvariť z 300ml mlieka hustý puding. Na to dať do hrnca 250ml mlieka zovrieť a medzitým premiešať so zvyšným mliekom puding a cukor. Akonáhle začne mlieko vrieť, vliať doňho pudingovú zmes a dobre premiešať. Nechať vychlandúť. Keď je puding studený vyšlahať s 1 gaštanovým pyré do homogénneho krému.
  5. Nad parou zatiaľ nechať roztopiť čokoládu na polevu. Potom už len roládu potrieť vychladnutou ganache (plniť len 2/3 cesta), potom natrieť gaštanovú plnku a zarolovať. Vrch poliať roztopenou čokoládou a ozdobiť mandlami. Nechať aspoň pol hodinu v chlade stuhnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*