Tradičný sviatočný koláč- štedrák

Tento koláč je veľmi známy v nitranskom regióne, odkiaľ pochádzajú moji rodičia. Štedrý je naozaj, jeho plnka je plná orechov, maku, tvarohu a tieto chute spája do tohto skvostného sýteho koláča. Jeho príprava mi príde jednoduchá, i keď priznám sa, že umývanie riadu, čo vznikne pri príprave zaberie nejakú tú minútu ?. Ale výsledok stojí za to- výborný a trvanlivý slávnostný koláč.

Na cesto potrebujete:

  • 20g čerstvých kvasníc
  • 400g hl.múky
  • 125ml mlieka
  • 2 vajíčka
  • 80g kr cukru +1Pl na kvások
  • 100g masla izbovej teploty
  • Štipka soli

Plnka 1- orechová

  • 250g vlašských orechov
  • 50g pr.cukru
  • 75ml mlieka
  • 20g masla (roztopeného)
  • 2Pl marhuľovej marmelády

Plnka 2- maková

  • 200g pomletého maku
  • 70g pr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 100ml mlieka

Plnka 3- tvarohová

  • 250g jemného tvarohu
  • 50g pr. Cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z 1 citróna

Postup:

  • Na kysnuté cesto zmiešame mlieko s kvasnicami a cukrom a krátko necháme postáť, aby sa vytvoril kvások.
  • Potom pridáme 1 vajíčko + 1 bielko (žĺtko si odložíme na neskôr), maslo izbovej teploty, múku, cukor, soľ a cesto miesime aspoň 10minút aby sa z múky uvolniľ lepok.
  • Cesto prikryjeme a necháme pol hodinu prikryté kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme plnky. Mlieko nahrejeme aby bolo horúce. Maslo necháme roztopiť.
  • Orechy pomelieme na jemno. Pridáme marmeládu, maslo, pr. Cukor a polejeme ca. 75ml horúceho mlieka. Plnka by nemala byť tekutá, len vláčna.
  • Mak pomelieme, pridáme práškový a vanilkový cukor a zalejeme 100ml mlieka. Dobre pomiešame.
  • Jemný tvaroh zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, kôrou z citróna a premiešame.
  • Kysnuté cesto si rozdelíme na 5 rovnakých dielov. Potom každý kus vygúľame na pomúčenej pracovnej ploche na veľkosť plechu. Vždy striedame cesto a plnku.
  • Najskôr ide na plech prvé cesto, na to 1/2 orechovej plnky, druhé cesto, nasleduje maková plnka, opäť cesto a orechová plnka, posledné cesto a tvarohová plnka.
  • Zvyšné cesto rozgúľame a pokrájame ho na pásy, ktorými potom na tvaroh vyrobíme mriežkový vzor. Ten potrieme žĺtkom.
  • Cesto najskôr necháme piecť 25 minút prikryté pri 180°C a potom ďaľších 15 minút odokryté do zlatista.
  • Potom trúbu vypneme a necháme ho ešte pri pootvorených dvierkach dôjsť. Pred nakrojením by mal byť dôkladne vychladnutý.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*