HomeHlavné jedlá slané Bezmäsité jedlá Makové šúlance zo zemiakového cesta

Makové šúlance zo zemiakového cesta

Posted in : Bezmäsité jedlá, Hlavné jedlá slané, Základné recepty on by : lydia.argilli Značky:,

Mám rada takéto klasické tradičné jedlá, ktoré sú nielen rýchlo hotové ale tiež nepotrebujú žiadne dlhé listy prísad. Okrem toho sa dajú do cesta použiť aj zemiaky, ktoré zvýšili z iného jedla a tak zamedziť ich vyhodeniu. Ideálne jedlo tiež pre deti, ktoré sa môžu dobre podielať aj na príprave (mleť mak, vyrábať šúlance a pod.).

Postup:

  1. 3-4 väčšie zemiaky ošúpať a pokrájať na kocky. POtom nechať v osolenej vode uvariť do mäkka a zliať z vody.
  2. Keď zemiaky vychladnú tak ich rozmágať na kašu, najlepšie lisom na zemiaky. Pridať vajíčko a postupne pridávať toľko hladkej múky aby vzniklo nelepivé cesto.
  3. Do veľkého hrnca dať medzitým zovrieť 3 l vody.
  4. Z cesta potom odtrhávať male kúsky a medzi rukamy rolovaním formovať šúlance.
  5. Šúlance hádzať do osolenej vriacej vody a je dobré za každým trochu vodu rozhýbať aby sa šúlance nedotýkali pri varení. Keď vyplávajú na povrch (ca 10min.) tak vybrať z vody a vložiť do misky. Pridať za 2-3 PL masla a premiešať.
  6. Na záver posypať šúlance zomletým makom ako aj práškovým cukrom podľa chuti.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *