Mám rada takéto klasické tradičné jedlá, ktoré sú nielen rýchlo hotové ale tiež nepotrebujú žiadne dlhé listy prísad. Okrem toho sa dajú do cesta použiť aj zemiaky, ktoré zvýšili z iného jedla a tak zamedziť ich vyhodeniu. Ideálne jedlo tiež pre deti, ktoré sa môžu dobre podielať aj na príprave (mleť mak, vyrábať šúlance a pod.).
Postup:
- 3-4 väčšie zemiaky ošúpať a pokrájať na kocky. POtom nechať v osolenej vode uvariť do mäkka a zliať z vody.
- Keď zemiaky vychladnú tak ich rozmágať na kašu, najlepšie lisom na zemiaky. Pridať vajíčko a postupne pridávať toľko hladkej múky aby vzniklo nelepivé cesto.
- Do veľkého hrnca dať medzitým zovrieť 3 l vody.
- Z cesta potom odtrhávať male kúsky a medzi rukamy rolovaním formovať šúlance.
- Šúlance hádzať do osolenej vriacej vody a je dobré za každým trochu vodu rozhýbať aby sa šúlance nedotýkali pri varení. Keď vyplávajú na povrch (ca 10min.) tak vybrať z vody a vložiť do misky. Pridať za 2-3 PL masla a premiešať.
- Na záver posypať šúlance zomletým makom ako aj práškovým cukrom podľa chuti.