Makové šúlance zo zemiakového cesta

Mám rada takéto klasické tradičné jedlá, ktoré sú nielen rýchlo hotové ale tiež nepotrebujú žiadne dlhé listy prísad. Okrem toho sa dajú do cesta použiť aj zemiaky, ktoré zvýšili z iného jedla a tak zamedziť ich vyhodeniu. Ideálne jedlo tiež pre deti, ktoré sa môžu dobre podielať aj na príprave (mleť mak, vyrábať šúlance a pod.).

Postup:

  1. 3-4 väčšie zemiaky ošúpať a pokrájať na kocky. POtom nechať v osolenej vode uvariť do mäkka a zliať z vody.
  2. Keď zemiaky vychladnú tak ich rozmágať na kašu, najlepšie lisom na zemiaky. Pridať vajíčko a postupne pridávať toľko hladkej múky aby vzniklo nelepivé cesto.
  3. Do veľkého hrnca dať medzitým zovrieť 3 l vody.
  4. Z cesta potom odtrhávať male kúsky a medzi rukamy rolovaním formovať šúlance.
  5. Šúlance hádzať do osolenej vriacej vody a je dobré za každým trochu vodu rozhýbať aby sa šúlance nedotýkali pri varení. Keď vyplávajú na povrch (ca 10min.) tak vybrať z vody a vložiť do misky. Pridať za 2-3 PL masla a premiešať.
  6. Na záver posypať šúlance zomletým makom ako aj práškovým cukrom podľa chuti.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.