Ako pripraviť karamel- základný recept

Ako pripraviť karamel- základný recept

Máte radi karamel ale bojíte sa ho pripraviť doma? Alebo ste už skúšali karamel pripraviť a nepodarilo sa? Aj ja som potrebovala čas pokiaľ som si osvojila zopár základných techník vďaka ktorým som sa naučila, ako pripraviť karamel.

Ako sa hovorí, niekedy je lepšie raz vidieť ako 5-krát počuť, tak som pripravila aj video s detailným postupom. Poteším sa, keď si domáci karamel skúsite pripraviť aj vy doma a podelíte sa o svoju skúsenosť.

čím viac masla pridáte, o to hustejšia poleva vám vznikne

pri tekutej karamelovej poleve vám stačí 50g, pri poleve, čo netečie napríklad na cheesecake treba 100g

Suroviny

  • 4 PL kryštáľového cukru
  • 1 PL vody
  • 100 ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
  • 50-100g masla/ margarínu
  • (1čl ryžového alebo agáve sirupu)

Postup:

  • Začneme tým, že suchý hrniec dáme na sporák a vložíme doňho cukor. Kdo chce môže tiež pridať ryžový či agáve sirup.
  • Začneme nahrievať na strednej teplote. Cukor sa postupne začne topiť. Počas topenia ho krúživými pohybmi hrnca udžujte v pohybe aby sa topil rovnomerne.
  • Medzitým si nahrejeme v inom hrnci šľahačku a maslo.
  • Akonáhle dostane cukor hnedastú, jantárovú farbu, prilejeme doňho maslo so šľahačkou a hneď začneme miešať. Takisto znížime teplotu varenia na minimum.
  • Za miešania povaríme ešte asi 3-5 minút, až sa celý cukor kompletne roztopí a premení do lahodnej, karamelovej polevy.

Pravidlá na prípravu v skratke

Takto sa vám karamel zaručene podarí – rady a triky.

Slaný karamel

Chcete si pripraviť slaný karamel? Žiaden problém. Proste len zamente maslo za maslo s obsahom soli a postupujte ďalej podľa základného receptu.

  • Ako pripraviť zemiakovú kašu: Tipy a odpovede na najčastejšie otázky

    Ako pripraviť zemiakovú kašu: Tipy a odpovede na najčastejšie otázky

    Pripraviť zemiakovú kašu nieje zďaleka tak jednoduché ako sa môže zdať. Veľmi rýchlo sa kaša stane mazľavou či príliš tuhou a tak som sa rozhodla investovať článok o tom, ako správne pripraviť zemiakovú kašu a a najčastejšie otázky, ktoré vás zamestnávajú. Základný recept na prípravu zemiakovej kaše Suroviny: Postup: Ošúp […]


  • Skvelý vanilkový tarte s jahodami len z 1 vajíčka

    Skvelý vanilkový tarte s jahodami len z 1 vajíčka

    Tento jednoduchý tarte je kombinácia lahodného maslového cesta, jemnej vanilkovej plnky a aromatických jahôd. Skvelé pohostenie len z 1 vajíčka. Recept


  • Maková torta s kakaom a malinami

    Maková torta s kakaom a malinami

    Chutná torta v kombinácii maku a malinami. Skvelé aj na spotrebovanie mrazeného ovocia.


3 komentáre

  1. Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia

  2. Pingback: Hrnčekový otočený koláč s broskyňami, marhuľami a makom - recepis.sk - Keď tradície chutia

  3. Pingback: Skvelé nepečené rezy pre deti z cerálii, salka a karamelu - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*