Máte radi karamel ale bojíte sa ho pripraviť doma? Alebo ste už skúšali karamel pripraviť a nepodarilo sa? Aj ja som potrebovala čas pokiaľ som si osvojila zopár základných techník vďaka ktorým som sa naučila, ako pripraviť karamel.
Ako sa hovorí, niekedy je lepšie raz vidieť ako 5-krát počuť, tak som pripravila aj video s detailným postupom. Poteším sa, keď si domáci karamel skúsite pripraviť aj vy doma a podelíte sa o svoju skúsenosť.
čím viac masla pridáte, o to hustejšia poleva vám vznikne
pri tekutej karamelovej poleve vám stačí 50g, pri poleve, čo netečie napríklad na cheesecake treba 100g
Suroviny
- 4 PL kryštáľového cukru
- 1 PL vody
- 100 ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
- 50-100g masla/ margarínu
- (1čl ryžového alebo agáve sirupu)
Postup:
- Začneme tým, že suchý hrniec dáme na sporák a vložíme doňho cukor. Kdo chce môže tiež pridať ryžový či agáve sirup.
- Začneme nahrievať na strednej teplote. Cukor sa postupne začne topiť. Počas topenia ho krúživými pohybmi hrnca udžujte v pohybe aby sa topil rovnomerne.
- Medzitým si nahrejeme v inom hrnci šľahačku a maslo.
- Akonáhle dostane cukor hnedastú, jantárovú farbu, prilejeme doňho maslo so šľahačkou a hneď začneme miešať. Takisto znížime teplotu varenia na minimum.
- Za miešania povaríme ešte asi 3-5 minút, až sa celý cukor kompletne roztopí a premení do lahodnej, karamelovej polevy.
Pravidlá na prípravu v skratke
Takto sa vám karamel zaručene podarí – rady a triky.
Slaný karamel
Chcete si pripraviť slaný karamel? Žiaden problém. Proste len zamente maslo za maslo s obsahom soli a postupujte ďalej podľa základného receptu.
-
Špagetová tekvica – s feta syrom a špenátom

Poznáte špagetovú tekvicu? Tento rok som vyskúšala veľa nových odrôd tekvíc, ale najviac ma zaujala špagetová tekvica.
-
Ako pripraviť mliečnu ryžu – základný recept

Mliečnu ryžu si možno pripraviť ako dezert alebo aj ako hlavný pokrm. Túto pochúťku možno servírovať s čerstvým ovocím, kompótom, či roztopeným maslom a škoricou, vždy chutí výborne. Na čo treba pri príprave mliečnej ryži dbať?
-
Výborná sýta zeleninova polievka zo sušeného hrachu

Táto obmena polievkovej klasiky je vždy po ruke nakoľko na ňu stačí sušený hrach a zopár bežných zelenín, ktoré má každý doma.












Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia
Pingback: Hrnčekový otočený koláč s broskyňami, marhuľami a makom - recepis.sk - Keď tradície chutia
Pingback: Skvelé nepečené rezy pre deti z cerálii, salka a karamelu - recepis.sk - Keď tradície chutia