Ako pripraviť karamel- základný recept

Ako pripraviť karamel- základný recept

Máte radi karamel ale bojíte sa ho pripraviť doma? Alebo ste už skúšali karamel pripraviť a nepodarilo sa? Aj ja som potrebovala čas pokiaľ som si osvojila zopár základných techník vďaka ktorým som sa naučila, ako pripraviť karamel.

Ako sa hovorí, niekedy je lepšie raz vidieť ako 5-krát počuť, tak som pripravila aj video s detailným postupom. Poteším sa, keď si domáci karamel skúsite pripraviť aj vy doma a podelíte sa o svoju skúsenosť.

čím viac masla pridáte, o to hustejšia poleva vám vznikne

pri tekutej karamelovej poleve vám stačí 50g, pri poleve, čo netečie napríklad na cheesecake treba 100g

Suroviny

  • 4 PL kryštáľového cukru
  • 1 PL vody
  • 100 ml šľahačky (rastlinnej šľahačky)
  • 50-100g masla/ margarínu
  • (1čl ryžového alebo agáve sirupu)

Postup:

  • Začneme tým, že suchý hrniec dáme na sporák a vložíme doňho cukor. Kdo chce môže tiež pridať ryžový či agáve sirup.
  • Začneme nahrievať na strednej teplote. Cukor sa postupne začne topiť. Počas topenia ho krúživými pohybmi hrnca udžujte v pohybe aby sa topil rovnomerne.
  • Medzitým si nahrejeme v inom hrnci šľahačku a maslo.
  • Akonáhle dostane cukor hnedastú, jantárovú farbu, prilejeme doňho maslo so šľahačkou a hneď začneme miešať. Takisto znížime teplotu varenia na minimum.
  • Za miešania povaríme ešte asi 3-5 minút, až sa celý cukor kompletne roztopí a premení do lahodnej, karamelovej polevy.

Pravidlá na prípravu v skratke

Takto sa vám karamel zaručene podarí – rady a triky.

Slaný karamel

Chcete si pripraviť slaný karamel? Žiaden problém. Proste len zamente maslo za maslo s obsahom soli a postupujte ďalej podľa základného receptu.

  • Najlepšia čínska polievka ako z čínskej reštaurácie

    Prezradím vám tajomstvo čínskej polievky ako z čínskej reštaurácii – je ním šťava z ananásu. Vďaka tejto dostane polievka tú správnu sladko-kyslú chuť ako ju poznáte z originálu. Nebojte sa vyskúšať, pochutíte si.


  • Nadýchané tvarohové lievance – zdravé raňajky pre deti aj dospelých

    Nadýchané tvarohové lievance – zdravé raňajky pre deti aj dospelých

    Tieto tvarohové lievance sú jemné, vláčne a prirodzene sladké – ideálne na raňajky alebo desiatu pre celú rodinu. Hotové za pár minút, podávané s medom a škoricovým cukrom. Skvelý spôsob, ako využiť tvaroh v kuchyni.


  • Baklažány plnené jemným krémom, skvelé antipasti

    Baklažány plnené jemným krémom, skvelé antipasti

    Antipasti je taliansky pojeme popisujúci predjedlo. Väčšina antipasti je založená na zelenine a ani kvalitný olivový olej nesmie chýbať. Či už paprika, či cuketa alebo baklažán či olivy, možno ti je mnoho. Tentoraz som sa zamerala na baklažán, ktorý vás v tomto prevedení prekvapí intenzívnou sýtou chuťou.


3 komentáre

  1. Pingback: recepis.sk - keď tradície chutia

  2. Pingback: Hrnčekový otočený koláč s broskyňami, marhuľami a makom - recepis.sk - Keď tradície chutia

  3. Pingback: Skvelé nepečené rezy pre deti z cerálii, salka a karamelu - recepis.sk - Keď tradície chutia

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*