HomePecieme Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy

Veterníčky podľa receptu mojej starej mamy

Posted in : Pecieme, Základné recepty, Zákusky on by : lydia.argilli Značky:, , ,

Receptov na odpaľované cesto je mnoho, niekedy je tažko sa rozhodnúť pre ten správny. U mňa nakoniec vyhral recept od mojej starej mamy, ktorý ma ešte nikdy nesklamal. Ako plnku som sa rozhodla použiť karamelovú šlahačku.

Na výrobu odpoaľovaného cesta potrebujete:

  • 500ml vody
  • 200g masla alebo iného margarínu
  • 360g preosiatej hl. múky
  • 4čl cukru
  • Štipka soli
  • 1čl kypriaceho prášku do pečiva
  • 7 vajíčok

Na plnku:

  • 4PL cukru
  • 1PL vody
  • 300ml horúceho mlieka
  • 2 práškové smotany
  • 1 stužovač smotany

Postup:

    null
  • Vodu zohriať spolu s maslom, soľou, cukrom. Keď zovrie naraz vysypať všetkú preosiatú múku a potom vareškou miešať až vznikne lepivá guľa, ktorá sa lepí na spodok hrnca. Potom sporák vypnúť a cesto nechať úplne vychlandúť.
  • Dôležitejé aby bolo cesto studené, keď sa doňho pridá kypriaci prášok, inak nesplní tento svoju funkciu a tiež by inak vajíčka zeminili svoji konzistenciu na praženicu :).
  • Keď teda cesto vychladne, pridať prášok do pečiva a za miešania mixerom postupne pridávať jednotlivé vajíčka. Po každom vajíčku cesto dobre premiešať.
  • Keď je cesto hotové, dať do strojčeka na výrobu čajového pečiva, prípadne použiť mäsový mlynček s nádstavcom na čajové pečivo a vyrobiť dlhé pásy, a tieto zamotať na plechu do kruhu.
  • Veľmi dôležité pre správny výsledok je správne pečenie. Veterníky dať piecť už do vyhriatej trúby na 200° a nechať ich najskôr 25min. piecť bez otvorenia trúby. To je dôležité, inak spadnú. Potom ešte ca.10 min nechať dopiecť a najlepšie vo vypnutej trúbe s otvorenými dvierkami po upečení nechať dôjst.
  • Na karamelovú šlahačku vyrobiť v hrnci z cukru a vody karamel. Akonáhle stmavne, pridať horúce mlieko a nechať za miešania zovrieť aby sa roztopili prípadné kúsky. Potom nechať dôkladne vychladnúť. Do studenej zmesy dať šlahačky v prášku ako aj stužovač a vyšlahať mixérom na najvyššom stupni do tuha.
  • Potom veterníky uprostred rozkrijiť a pomocou cukrárenskeho vrecúška veterníky plniť. Kdo chce môže ich zvrchu ozdobiť ešte roztopenou čokoládou prípadne polevou s práškového cukru a citrónu.

Tipy na prípravu karamelu najdete tu: https://recepis.sk/2019/01/11/tarte-s-dvojitou-karamelovou-vrstvou/

Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial