Grilážky bez salka (hrnčekový recept)

Väčšina receptov na grilážky začne vyrobením karamela a pridaním masla a salka. Určite to znie jednoducho, ale u nás doma sa pripravovali vždy bez salka a chutili výborne, takže rada chcem ponúknuť aj túto alternatívu na vyskúšanie.

Kedže základom receptu je karamel, tu si môžete prečítať rady, ako správne pripraviť karamel- https://recepis.sk/2019/09/20/karamelova-poleva-ktora-netecie/

Potrebujete:

  • 1 balenie masla (250g)
  • 1 balenie posekaných orechov (250g)
  • 1 šálka kr. cukru (300ml)
  • 1/2 šálky sladkej smotany
  • 2 PL vody
  • 2 žĺtky
  • 1 balenie tortových oplátok
  • Čokoládová poleva

Postup:

  • Hrniec dáme krátko nahriať na sporák, pridáme cukor aj s vodou a pomalým ohrievaním necháme vytvoriť karamel. Karamel miešame len krúžením hrnca, nie vareškou.
  • Maslo medzitým necháme v hrnci rozpustiť. Pridáme smotanu aby sa tiež zohriala.
  • Keď cukor zhnedne, prilejeme opatrne maslovú zmes so smotanou a potom metličkou za ohrievania miešame až sa všetky hrudky roztopia.
  • Potom odobereme z ohňa a prisypeme pomleté alebo posekané orechy. Ja najradšej používam vlašské ale tiež možno zvoliť lieskovce či iný druh podľa chuti.
  • Na záver pridať žĺtka a všetko premiešať. Žĺtka sa v horúcej zmesy zrazia a všetko zahustia.
  • Zmes rozdelíme na 6/7 dielov a tie potom natrieme jednotlivo na tortové pláty. Ja zvyknem robiť nižšie grilážky zo 4 plátov oblátok a 3 vrstiev plnky ale samozrejme možno vyrobiť aj vysoké grilážky z 8 oblátok a 7 dielov plnky.
  • Dôležité je po naplnení zaťažiť oplátky niečím ťažkým (ja používam 2 dosky na krájanie) a takto nechať vychladnúť najlepšie cez noc.
  • Potom pokrájame na kocky a tie polejeme roztopenou čokoládovej polevy.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*