Makové citrónové vianočné pečivo s lemon curd

Kombinácia maku a citrónu sa mi vždy veľmi spolu hodila. Nielej opticky, nakoľko tmavá farba maku krásne harmonizuje so žltou farbou citrónov, ale takisto aj chuťovo. Toto krásne krehké pečivo zvyknem u nás pripravovať na každé vianoce a teší sa veľkej obľube.

Potrebujete:

  • 125 g masla izbovej teploty
  • 200g hl. múky
  • 2 žĺtka
  • 100g pr. cukru
  • šupka z 1 citrónu (prípadne pár kvapiek šťavy)
  • 100g celého maku
  • 100g citrónovej marmelády -lemon curd

Postup:

  • Do misky dáme múku, žĺtka, maslo, cukor, soľ a celý (nepomletý) mak.
  • Potom postrúhame šupku z celého citróna, pridáme k cestu a cesto začneme miesiť.
  • Ak je cesto moc drolivé, pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy.
  • Miesime až vznikne nelepivé, elastické cesto. To zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chlade hodinu oddychovať.
  • Potom vyvaľkáme na pomúčenej pracovnej ploche a okrúhlou formičkou vykrojíme kruhy. Do polovičky kruhov vykrojíme do stredu menší vzor (napríklad kruh).
  • Pečivo položíme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180°C ca. 7min.
  • Keď pečivo vychladne, potrieme celé kruhy lemon curd a priložíme kruhy s vykrojeným stredom.
  • Podľa chuti posypeme práškovým cukrom.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.