Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí na všetky pokrmy. V tomto článku sa dozviete, aké zemiaky použiť na šalát? Ake zemiaky použiť na lokše? Aké zemiaky na halušky? A mnohé iné praktické rady, ktoré vám pomôžu pri vašom nákupe sa rozhodnúť pre ten správny typ zemiaka.

4 základné typy zemiakov

Podľa štátne potravinovej správy Slovenska existujú tieto 4 základné typy zemiakov:

  • Varný typ A : zemiaky pevné, lojovité, jemnej až stredne jemnej štruktúry
  • Varný typ B : zemiaky polopevné, polomúčnaté jemnej až hrubšej štruktúry
  • Varný typ C: zemiaky múčnaté, stredne rozváravé, polohrubej štruktúry
  • Varný typ D: zemiaky silne múčnaté, silne rozváravé, hrubej štruktúry

Tieto typy nájdete označené na balení zemiakov, skúste sa na to pri najbližšom nákupe zamerať.

Typy zemiakov podľa odrôd

Existuje však aj odlišné delenie zemiakov podľa typov odrôd

Zemiaky s pevnou textúrou

Príklady: Linda, Sieglinde, Nicola

Najlepšie použitie: Tieto zemiaky sú ideálne do jedál, pri ktorých chcete, aby si zemiaky zachovali svôj tvar. Sú známe svojou pevnou štruktúrou a schopnosťou udržať si svoj tvar aj po uvarení. Sú vynikajúce na pečené zemiaky, pretože dobre držia v rúre a vytvoria chrumkavú šupku. Vďaka svojej pevnej štruktúre sú ideálne aj do zemiakových šalátov, kde chcete, aby každé sústo malo mierny kúsok. Ich schopnosť zachovať si šťavnatosť a štruktúru je výhodná aj pre zemiaky v šalátoch, grilované zemiaky a pečené zemiaky.

Zemiaky s prevahou škrobu

Príklady: La Bonnotte, Eersteling, Granola

Najlepšie použitie: Zemiaky s prevažne škrobovým zložením majú vyšší obsah škrobu, vďaka čomu sú pri varení náchylnejšie na rozpad. Sú známe svojou nadýchanou štruktúrou a schopnosťou dobre absorbovať chute.

Prevažne múčnaté zemiaky

Príklady: Hela, Bintje

Najlepšie použitie: Prevažne voskovité až múčnaté zemiaky sa nachádzajú niekde medzi pevnými a škrobovými odrodami. Ponúkajú vyváženú štruktúru a obsah škrobu, vďaka čomu sú univerzálne na rôzne spôsoby varenia. Tieto zemiaky sa v kuchyni hodia na všetky spôsoby varenia. Ich všestrannosť im umožňuje prispôsobiť sa rôznym kuchynským technikám a chuťovým profilom, čo z nich robí základnú ingredienciu v každej kuchyni.

Múčnaté zemiaky

Príklady: Augusta, Adretta, Ackersegen

Najlepšie použitie: Múčnaté odrody zemiakov majú vyšší obsah škrobu. Tieto zemiaky sa pri varení ľahšie rozpadajú a sú vhodné najmä na prípravu pokrmov, ako sú zemiaková kaša, halušky, knedle a zemiakové polievky.

Zemiaky na rýchle varenie

Príklady: Mayan Gold

Vďaka svojej krémovej, ale príjemne suchej štruktúre a orechovo-sladkej chuti sú tieto zemiaky ideálne na zemiakovú kašu, zemiakovú polievku alebo palacinky.

Pre aký typ zemiaku sa teda rozhodnúť pri týchto pokrmoch?

Možno sa vám to zdá teraz komplikované, ale v skutku to nieje žiadna veda. Tento prehľad by vám mal pomôcť pri správnom rozhodovaní ohľadom kúpy vaších zemiakov podľa pokrmu, ktorý sa chystáte pripraviť. Ak ste náhodou záhradkár, takisto vám tento prehľad môže pomôcť si vybrať tú správnu odrodu.

Aké zemiaky použiť na šalát?

Varný typ A/ Zemiaky s pevnou textúrou

Ake zemiaky použiť na lokše?

Varný typ C alebo D/ Múčnaté zemiaky či zemiaky na rýchle varenie

Aké zemiaky použiť na halušky?

Varný typ C alebo D/ Zemiaky s prevahou škrobu

Aké zemiaky použiť do placiek?

Varný typ B/ Zemiaky s prevahou škrobu

Aké zemiaky použiť do guláša?

Varný typ A alebo B/ Zemiaky s pevnou textúrou

Aké zemiaky použiť na pečené zemiaky?

Varný typ A, alebo B/ Zemiaky s pevnou textúrou

Aké zemiaky použiť na zemiaky varené v šupke?

Varný typ A/ Zemiaky s pevnou textúrou

Ake zemiaky použiť na kašu?

Varný typ C alebo D/Múčnaté zemiaky či zemiaky na rýchle varenie

Aké zemiaky použiť na prípravu ňokov?

Varný typ C alebo D/ Múčnaté zemiaky či zemiaky na rýchle varenie

Aké zemiaky do zemiakového cesta?

Varný typ C alebo D/ Múčnaté zemiaky či zemiaky na rýchle varenie

Aké zemiaky na zemiakový prívarok či polievku?

Varný typ C alebo D/ Múčnaté zemiaky či zemiaky na rýchle varenie

Výberom správneho druhu zemiakov si nielen uľahčíte varenie, ale vyťažíte z jednotlivých odrôd zemiakov ich maximum a takisto s istotou bude mať váš pokrmu presne tú správnu konzistenciu a to celkom bez väčšej námahy. Či už máte chuť na chrumkavé hranolčeky, krémovú zemiakovú kašu alebo výdatný zemiakový šalát, existuje odroda zemiakov, ktorá je na danú úlohu ideálna.

Takže keď budete nabudúce v obchode s potravinami, zvážte, ktorý typ zemiakov najlepšie vyhovuje vašim kulinárskym potrebám, a pripravte sa na tvorbu lahodných jedál, ktoré potešia vaše chuťové

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Prvého mája spúšťam nový mini-kurz o buchtách

    Máte radi pravé domáce buchty či možno takú skvelú naparenú knedľu ako od babičky? A možno ste si ešte netrúfli ju pripraviť? Naučte sa pripraviť buchty ako od babičky To je naozaj škoda a túto drobnosť by som rada pre vás vyriešila – môj nový mini kurz venovaný celý buchtám […]


  • Kuracie prsia na pečenom póre

    Kuracie prsia na pečenom póre

    Vedeli ste, že keď opečiete pomaly pór, tak sa nielen zmení jeho konzistencia ale takisto dostane úplne inú arómu? Verte, táto vás dostane. A v kombinácii s kuracími prsiami je to skvelý rýchli obed či večera z jednej panvice. Recept


  • Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Hrnčekový citrónový koláč s kokosom

    Chutný, bez váženia a rýchlo hotový – taký je tento nenáročný citrónový koláč s kokosom. Na meranie postačí šálka s objemom 250ml. Recept


  • Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance

    Jednoduché hrnčekové kysnuté lievance

    Chutný recept na raňajky či snack pre deti. Tieto lievance si môžete pripraviť deň vopred a potom ich nechať v chladničke pomaly kysnúť a na ďaľší deň pripraviť. Super jednoduché a tak krásne nadýchané ako pierko.


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*