Orechové uzlíky vegansky recept raňajky kysnuté cesto

Orechové uzlíky bez dlhého čakania

Chcete orechové uzlíky na řanajky plné chuti, ktoré si nevyžadujú dlhú prípravu? Tieto uzlíky sú vyrobené z ovseného mlieka. Toto cesto má výhodu, že ho môžete po vymiesení hneď ďalej spracovať a potom už len krátko nechať podkysnúť na plechu. Takto ušetríte veľa času, ktoré si inak kysnuté cesto vyžaduje.

Suroviny na cesto:

  • 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
  • 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • Štipka soli
  • 2 PL cukru
  • 100g tuku (margarín/maslo/kokosový tuk) izbovej teploty
  • 150ml ovseného mlieka
  • 2 PL rozdrvených ľanových semiačok
  • 5 PL vody

Na plnku potrebujete:

  • 150g mletych orechov
  • 70ml ovseného mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 2 PL cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Citrónová kôra
  • 2 PL kokosového tuku
  • 2 PL marhuľovej marmelády na glazúru

Postup

  • Najskôr si pripravíme ľanové semiačka. Tie dáme do misky, polejeme vodou a vyrobíme náhradu vajíčka. Podrobný popis k tomu nájdete tu- https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/
  • Následne si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút.
  • Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku nasypeme do misky, pridáme nabopnaté ľanové semiačka (tie majúrovnakú funkciu ako vajíčko), kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko, margarín a vodu.
  • Miesime ca. 10 minút až vzikne krásne elastické cesto.
  • Zatiaľ čo sa cesto miesi si nahrejeme rastlinné mlieko spolu s kokosovým tukom a cukrom.
  • Orechy dáme do misky s vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou.
  • Keď je mlieko vrelé, tak ním polejeme orechy a necháme krátko nadopnať.
  • Cesto hneď ďalej spracujeme. Rozmiesime ho na pomúčenej ploche a vytvorímr veľký obdĺžnik.
  • Celú plochu cesta potrieme rovnomerne plnkou, len na okraje plnku nenanesieme.
  • Potom cesto zľava smerom do stredu preložíme a takisto zprava smerom do stredu preložíme. Vzniknú nám 3 vrstvy.
  • Trochu ešte cesto prejdeme valčekom aby sa vrstvy spojili.
  • Potom nožom cesto rozdelíme ho na 16 rovnakých pásov. Každý pás zamotáme do uzla a položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Prikryté utierkou necháme pol hodinu oddychovať.
  • Potom pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút.
  • Po tomto čase vyberieme z rúry a cesto potrieme roztopenou marhuľovou marmeládou.
  • Vrátime do trúby a necháme 5-10 minút dopiecť do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*