slovenský foodblog_recepis_Základný recept na pizza cesto_recept

Základný recept na pizza cesto

Existuje nekonečne veľa receptov na prípravu Pizze. Mne sa osvedčilo v tomto prípade, že v jednoduchosti je krása. Tento základný recept na pizza cesto pozostáva len zo 6 surovín a jeho výsledkom je chutné chrumkavé cesto.

Okrem toho ho možno pripraviť deň vopred a nechať pomaly v chladničke kysnúť. Na ďalší deň stačí pol hodinu pred spracovaním vybrať von z chladu a nechať mierne otepliť.

Suroviny:

  • 500g polohrubej alebo hladkej múky
  • 1PL soli
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
  • voda (ca. 200ml) prípadne ovsené mlieko

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme postáť až sa z cukru a kvasníc vytvorí kvások.
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, olej a pridáme kvások. Následne postupne za miesenia prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. Kdo má doma, tomu odporúčam nahradiť časť vody ovseným mliekom. Práve v kysnutom ceste dodá ovsené mlieko cestu skvelú konzistenciu.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút. Najlepšie na to použijeme kuchynský robot. Vďaka dlhému mieseniu sa zvýši elastickosť cesta a lepšie sa s ním pracuje a tiež aj lepšie chutí.
  • Potom cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme ho buď pol hodinu kysnúť pri izbovej teplote alebo dáme na pomalé kysnutie do chladničky na noc.
  • Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na tenko (0,5cm) a položíme na plech. Prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  • Potom cesto potrieme rajčinovou šťavou a posypeme postrúhaným syrom. Následne obložíme podľa chuti (salámom, hríbami, kukuričkou, tuniakom.. na čo máme chuť).
  • Ja dávam piecť pizzu do predhriatej rúry pri 200°C najskôr 15 minút len s ohrievaním zo spodu a potom klasicky na ešte asi 5-10 minút s ohrievaním z vrchu a spodu. Ideálne na pečenie použijeme špeciálny šamotový pizza kameň vďaka ktorému sa teplo nahromadí v spodnej časti, teda pod cestom. To mu dodá skvelú chrumkavosť.

Môj tip

Cesto sa hodí okrem na prípravu pizze tiež na slané slimáky či tyčinky. Výborné univerzálne slané kysnuté cesto.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Krupicová hrnčeková piškóta s hrozienkami

    Táto krupicová piškóta je skvelou voľbou rýchleho koláča ktorý je super trvácny a mimoriadne vhodný na výlety či pikniky. Ja som tentoraz pridala sušené hrozienka, vy však môžete pridať akékoľvek sušené ovocie – marhule, slivky, ďatle- alebo ich úplne vynechať. To sušené ovocie je ale chutí skvelo, sú to také […]


  • Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín

    Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát. Recept


  • Domáce rezance ako od starej mamy

    Domáce rezance ako od starej mamy

    Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.


5 komentárov

  1. Pingback: Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom

  2. Pingback: Kynuté chrumkavé slané tyčinky – recepis.sk

  3. Pingback: Pizza chlebíčky – recepis.sk

  4. Pingback: Tuniakový kysnutý vrkoč – recepis.sk

  5. Pingback: Kuracie prsia v krémovej omáčke s cesnakom - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*