Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom_lydia Argilli_ Food photography_recepis.sk

Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom

Mám rada orientálne recepty. Orientálna kuchyňa je veľmi bohatá na zeleninové pokrmy a asi len v máloktorej inej kuchyni sa toľko spracováva cesto do ľahodných pokrmov ako v oriente. Medzi takéto pokrmy patria aj tieto kysnuté chutné žemličky, ktoré sú krásne nadýchané a vďaka zelenine šťavnaté. Ich originálny názov je ‘sebzeli pogaca’ a dobre uskladnené sú chutné aj po 2-3 dňoch.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 1PL soli
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
  • voda (ca. 200ml)
  • 1čl prášku do pečiva

Okrem toho potrebujete:

  • 200g syra Feta
  • 2-3 zelené papriky alebo čili papriky
  • 10ks cherry rajčín
  • 20ks čiernych olív
  • 3PL oliv. oleja
  • soľ, čierne korenie, sušené bylinky (tymián, bazalka, orgeano), sušený cesnak
  • (kdo chce) plátok suchej salámy
  • 1 žĺtko na potretie

Recept na cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/11/19/zakladne-pizza-cesto/

Postup:

  • Podľa základného receptu si vypracujeme cesto a to necháme zakryté kysnúť v teplej miestnosti.
  • Potom cesto premiesime a vytvarujeme malé bochníky (z uvedeného množstva vyjde ca. 20ks).
  • Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Každému bochníku ponecháme trochu miesta, lebo cesto ešte narastie.
  • Ruky si potrieme olejom a takýmito naolejovanými rukami potom upostred každého bochníka vyrobíme malú priehlbinu. Zvyšné cesto by malo byť takisto naolejované aby nevyschlo. Takto pripravené bochníky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20min. kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme papriku, ktorú pokrájame na drobno ako aj rajčiny, ktoré rozpolíme. Takisto Feta syr si rozdrolíme do misky.
  • Olivový olej vymiešame so sušenými bylinkami prípadne sušeným cesnakom.
  • Keď bochníky podrastú, tak najskôr pomažeme okraje bochníkov vajíčkovým žĺtkom.
  • Potom ich začneme plniť. Na to do pripravenej priehlbiny dáme feta syr, na to položíme rajčinu, papriku, olivu (salámu). Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme bylinkovým olejom.
  • Takto pripravené bochníky dáme piecť pri 200C ca. 25min. do zhnednutia.
  • Adventná súťaž o skvelé ceny

    Adventná súťaž o skvelé ceny

    Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]


  • Tekvicová krémová polievka

    Tekvicová krémová polievka

    Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni. Suroviny: Postup:


  • Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut

    Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut

    Hľadáte rýchly recept na obed či večeru? Tento bezmäsitý pokrm vám určite zachutí a postačí vám na jeho prípravu len zopár minút. Samozrejme, že môžete zvoliť aj iný druh cestovín ako tagliatelle. Suroviny: Postup:


  • Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed

    Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:


  • Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou

    Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*