HomePecieme Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom

Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom

Posted in : Pecieme, Pečivo, Slané on by : lydia.argilli Značky:, , , , ,

Mám rada orientálne recepty. Orientálna kuchyňa je veľmi bohatá na zeleninové pokrmy a asi len v máloktorej inej kuchyni sa toľko spracováva cesto do ľahodných pokrmov ako v oriente. Medzi takéto pokrmy patria aj tieto kysnuté chutné žemličky, ktoré sú krásne nadýchané a vďaka zelenine šťavnaté. Ich originálny názov je ‘sebzeli pogaca’ a dobre uskladnené sú chutné aj po 2-3 dňoch.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 1PL soli
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
  • voda (ca. 200ml)
  • 1čl prášku do pečiva

Okrem toho potrebujete:

  • 200g syra Feta
  • 2-3 zelené papriky alebo čili papriky
  • 10ks cherry rajčín
  • 20ks čiernych olív
  • 3PL oliv. oleja
  • soľ, čierne korenie, sušené bylinky (tymián, bazalka, orgeano), sušený cesnak
  • (kdo chce) plátok suchej salámy
  • 1 žĺtko na potretie

Recept na cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/11/19/zakladne-pizza-cesto/

Postup:

  • Podľa základného receptu si vypracujeme cesto a to necháme zakryté kysnúť v teplej miestnosti.
  • Potom cesto premiesime a vytvarujeme malé bochníky (z uvedeného množstva vyjde ca. 20ks).
  • Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Každému bochníku ponecháme trochu miesta, lebo cesto ešte narastie.
  • Ruky si potrieme olejom a takýmito naolejovanými rukami potom upostred každého bochníka vyrobíme malú priehlbinu. Zvyšné cesto by malo byť takisto naolejované aby nevyschlo. Takto pripravené bochníky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20min. kysnúť.
  • Medzitým si pripravíme papriku, ktorú pokrájame na drobno ako aj rajčiny, ktoré rozpolíme. Takisto Feta syr si rozdrolíme do misky.
  • Olivový olej vymiešame so sušenými bylinkami prípadne sušeným cesnakom.
  • Keď bochníky podrastú, tak najskôr pomažeme okraje bochníkov vajíčkovým žĺtkom.
  • Potom ich začneme plniť. Na to do pripravenej priehlbiny dáme feta syr, na to položíme rajčinu, papriku, olivu (salámu). Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme bylinkovým olejom.
  • Takto pripravené bochníky dáme piecť pri 200C ca. 25min. do zhnednutia.
Please follow and like us:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

<aside id="foodrecipes_randompostwidget-7" class="widget blog-categories foodrecipes_randompostwidget"><h2 class="widget-title"> </h2>
</aside>
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial