Mám rada orientálne recepty. Orientálna kuchyňa je veľmi bohatá na zeleninové pokrmy a asi len v máloktorej inej kuchyni sa toľko spracováva cesto do ľahodných pokrmov ako v oriente. Medzi takéto pokrmy patria aj tieto kysnuté chutné žemličky, ktoré sú krásne nadýchané a vďaka zelenine šťavnaté. Ich originálny názov je ‘sebzeli pogaca’ a dobre uskladnené sú chutné aj po 2-3 dňoch.
Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- voda (ca. 200ml)
- 1čl prášku do pečiva
Okrem toho potrebujete:
- 200g syra Feta
- 2-3 zelené papriky alebo čili papriky
- 10ks cherry rajčín
- 20ks čiernych olív
- 3PL oliv. oleja
- soľ, čierne korenie, sušené bylinky (tymián, bazalka, orgeano), sušený cesnak
- (kdo chce) plátok suchej salámy
- 1 žĺtko na potretie
Recept na cesto nájdete tu – https://recepis.sk/2019/11/19/zakladne-pizza-cesto/
Postup:
- Podľa základného receptu si vypracujeme cesto a to necháme zakryté kysnúť v teplej miestnosti.
- Potom cesto premiesime a vytvarujeme malé bochníky (z uvedeného množstva vyjde ca. 20ks).
- Tie položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Každému bochníku ponecháme trochu miesta, lebo cesto ešte narastie.
- Ruky si potrieme olejom a takýmito naolejovanými rukami potom upostred každého bochníka vyrobíme malú priehlbinu. Zvyšné cesto by malo byť takisto naolejované aby nevyschlo. Takto pripravené bochníky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20min. kysnúť.
- Medzitým si pripravíme papriku, ktorú pokrájame na drobno ako aj rajčiny, ktoré rozpolíme. Takisto Feta syr si rozdrolíme do misky.
- Olivový olej vymiešame so sušenými bylinkami prípadne sušeným cesnakom.
- Keď bochníky podrastú, tak najskôr pomažeme okraje bochníkov vajíčkovým žĺtkom.
- Potom ich začneme plniť. Na to do pripravenej priehlbiny dáme feta syr, na to položíme rajčinu, papriku, olivu (salámu). Osolíme, okoreníme čiernym korením a pokvapkáme bylinkovým olejom.
- Takto pripravené bochníky dáme piecť pri 200C ca. 25min. do zhnednutia.