Základný recept na pizza cesto_Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Základný recept na pizza cesto

Existuje nekonečne veľa receptov na prípravu Pizze. Mne sa osvedčilo v tomto prípade, že v jednoduchosti je krása. Tento základný recept na pizza cesto pozostáva len zo 6 surovín a jeho výsledkom je chutné chrumkavé cesto.

Okrem toho ho možno pripraviť deň vopred a nechať pomaly v chladničke kysnúť. Na ďalší deň stačí pol hodinu pred spracovaním vybrať von z chladu a nechať mierne otepliť.

Suroviny:

  • 500g polohrubej alebo hladkej múky
  • 1PL soli
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
  • voda (ca. 200ml) prípadne ovsené mlieko

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme postáť až sa z cukru a kvasníc vytvorí kvások.
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, olej a pridáme kvások. Následne postupne za miesenia prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. Kdo má doma, tomu odporúčam nahradiť časť vody ovseným mliekom. Práve v kysnutom ceste dodá ovsené mlieko cestu skvelú konzistenciu.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút. Najlepšie na to použijeme kuchynský robot. Vďaka dlhému mieseniu sa zvýši elastickosť cesta a lepšie sa s ním pracuje a tiež aj lepšie chutí.
  • Potom cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme ho buď pol hodinu kysnúť pri izbovej teplote alebo dáme na pomalé kysnutie do chladničky na noc.
  • Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na tenko (0,5cm) a položíme na plech. Prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  • Potom cesto potrieme rajčinovou šťavou a posypeme postrúhaným syrom. Následne obložíme podľa chuti (salámom, hríbami, kukuričkou, tuniakom.. na čo máme chuť).
  • Ja dávam piecť pizzu do predhriatej rúry pri 200°C najskôr 15 minút len s ohrievaním zo spodu a potom klasicky na ešte asi 5-10 minút s ohrievaním z vrchu a spodu. Ideálne na pečenie použijeme špeciálny šamotový pizza kameň vďaka ktorému sa teplo nahromadí v spodnej časti, teda pod cestom. To mu dodá skvelú chrumkavosť.

Môj tip

Cesto sa hodí okrem na prípravu pizze tiež na slané slimáky či tyčinky. Výborné univerzálne slané kysnuté cesto.
  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


  • Tarte z rebarbory

    Tarte z rebarbory

    Rozhodla som sa spracovať rebarboru do tohto skvelého tarte. Keďže mám doma pár stravníkov, ktorý preferujú jahody, tak som spravila kombináciu oboch chuťovo príbuzných kamarátov :), takto si každý mohol vybrať kúsok podľa chuti. Ale samozrejme, že sa môžete rozhodnúť aj pre čisto rebarborovú verziu. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá kalerábová polievka

    Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:


5 komentárov

  1. Pingback: Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom

  2. Pingback: Kynuté chrumkavé slané tyčinky – recepis.sk

  3. Pingback: Pizza chlebíčky – recepis.sk

  4. Pingback: Tuniakový kysnutý vrkoč – recepis.sk

  5. Pingback: Kuracie prsia v krémovej omáčke s cesnakom - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *