23 februára, 2020
Základné Pizza cesto

Existuje nekonečne veľa receptov na prípravu Pizze. Mne sa osvedčilo v tomto prípade, že v jednoduchosti je krása. Tento recept pozostáva len z 6 surovín a jeho výsledkom je chutné chrumkavé cesto.
Okrem toho ho možno pripraviť deň vopred a nechať pomaly v chladničke kysnúť. Na ďalší deň stačí pol hodinu pred spracovaním vybrať von z chladu a nechať mierne otepliť.
Cesto sa hodí okrem na prípravu pizze tiež na slané slimáky či tyčinky. Výborné univerzálne slané kysnuté cesto.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- voda (ca. 200ml)
- 1čl prášku do pečiva

Postup:
- Podľa základného receptu si pripraviť z cukru a kvasníc kvások – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Do misky na miesenie dať múku, soľ, olej, prášok do pečiva ( to mu dodá chrumkvaosť) a pridať kvások. Následne postupne za miesenia prilievať vodu až vznikne nelepivé cesto.
- Cesto miesiť aspoň 10 min. Najlepšie na to použiť kuchynský robot. Vďaka dlhému mieseniu sa zvýši elastickosť cesta a lepšie sa s ním pracuje a tiež aj lepšie chutí.
- Potom cesto dať do uzatvárateľnej nádoby a nechať buď hodinu kysnúť pri izbovej teplote alebo dať na pomalé kysnutie do chladničky.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkať na pomúčenej ploche na tenko (0,5cm) a potom potrieť rajčinovou šťavou a obložiť podľa chuti.
- Ja dávam piecť pizzu do predhriatej rúry pri 200°C najskôr 10min. len s ohrievaním zo spodu a potom klasicky na ešte asi 15min. s ohrievaním z vrchu a spodu.
Please follow and like us:
3 thoughts
Pingback: Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom
Pingback: Kynuté chrumkavé slané tyčinky – recepis.sk
Pingback: Pizza chlebíčky – recepis.sk