Základný recept na pizza cesto

Základný recept na pizza cesto

Existuje nekonečne veľa receptov na prípravu Pizze. Mne sa osvedčilo v tomto prípade, že v jednoduchosti je krása. Tento základný recept na pizza cesto pozostáva len zo 6 surovín a jeho výsledkom je chutné chrumkavé cesto.

Okrem toho ho možno pripraviť deň vopred a nechať pomaly v chladničke kysnúť. Na ďalší deň stačí pol hodinu pred spracovaním vybrať von z chladu a nechať mierne otepliť.

Suroviny:

  • 500g polohrubej alebo hladkej múky
  • 1PL soli
  • 2PL oliv. oleja
  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
  • voda (ca. 200ml) prípadne ovsené mlieko

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme postáť až sa z cukru a kvasníc vytvorí kvások.
  • Do misky na miesenie dáme múku, soľ, olej a pridáme kvások. Následne postupne za miesenia prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. Kdo má doma, tomu odporúčam nahradiť časť vody ovseným mliekom. Práve v kysnutom ceste dodá ovsené mlieko cestu skvelú konzistenciu.
  • Cesto miesime aspoň 10 minút. Najlepšie na to použijeme kuchynský robot. Vďaka dlhému mieseniu sa zvýši elastickosť cesta a lepšie sa s ním pracuje a tiež aj lepšie chutí.
  • Potom cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme ho buď pol hodinu kysnúť pri izbovej teplote alebo dáme na pomalé kysnutie do chladničky na noc.
  • Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na tenko (0,5cm) a položíme na plech. Prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
  • Potom cesto potrieme rajčinovou šťavou a posypeme postrúhaným syrom. Následne obložíme podľa chuti (salámom, hríbami, kukuričkou, tunikom.. na čo máme chuť).
  • Ja dávam piecť pizzu do predhriatej rúry pri 200°C najskôr 15 minút len s ohrievaním zo spodu a potom klasicky na ešte asi 5-10 minút s ohrievaním z vrchu a spodu.

Môj tip

Cesto sa hodí okrem na prípravu pizze tiež na slané slimáky či tyčinky. Výborné univerzálne slané kysnuté cesto.
  • Vždy lahodná bábovka

    Tento bábovkový recept mám od mamy a už roky patrí k mojím obľúbeným, lebo takto pripravená bábovka je lahodná- výborne nadýchaná a šťavnatá a sa proste vždy podarí. Okrem toho sa dá na mnoho rôznych spôsobov variovať a tak neustále obmienať jej príchuť. Či už pridaním kokosu, orieškov, čokoládových kúskov, […]


  • Plnené pita chlebíky

    Pita chlieb si môžete dnes už bez problémov kúpiť v obchode ale jeho príprava doma je tiež nenáročná, oplatí sa vyskúšať. Tento chlieb pôvodom z grécka sa podobne ako pri tortille výborne hodí na plnenie či zapekanie. Vhodný teda na záhradné pohstenie či piknik. Suroviny na cesto 500g múky 1,5 […]


  • Bezlepkové brownies s malinami

    Minule som čítala článok o tom, koľko rôznych druhov brownies existuje, od suchších a nadýchaných až po pevnejšie či lepkavejšie. V článku bolo ukázaných 30 príkladov na recepty, avšak ja som presdvedčená že ich je o dosť viac. Jedným z mnohých je tiež variant na bezlepkové brownies. Čo majú však […]


5 komentárov

  1. Pingback: Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom

  2. Pingback: Kynuté chrumkavé slané tyčinky – recepis.sk

  3. Pingback: Pizza chlebíčky – recepis.sk

  4. Pingback: Tuniakový kysnutý vrkoč – recepis.sk

  5. Pingback: Kuracie prsia v krémovej omáčke s cesnakom - recepis.sk

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.