Existuje nekonečne veľa receptov na prípravu Pizze. Mne sa osvedčilo v tomto prípade, že v jednoduchosti je krása. Tento základný recept na pizza cesto pozostáva len zo 6 surovín a jeho výsledkom je chutné chrumkavé cesto.
Okrem toho ho možno pripraviť deň vopred a nechať pomaly v chladničke kysnúť. Na ďalší deň stačí pol hodinu pred spracovaním vybrať von z chladu a nechať mierne otepliť.
Suroviny:
- 500g polohrubej alebo hladkej múky
- 1PL soli
- 2PL oliv. oleja
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) + 1PL kr. cukru na kvások
- voda (ca. 200ml) prípadne ovsené mlieko
Postup:
- Kvasnice rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Necháme postáť až sa z cukru a kvasníc vytvorí kvások.
- Do misky na miesenie dáme múku, soľ, olej a pridáme kvások. Následne postupne za miesenia prilievame vodu až vznikne nelepivé cesto. Kdo má doma, tomu odporúčam nahradiť časť vody ovseným mliekom. Práve v kysnutom ceste dodá ovsené mlieko cestu skvelú konzistenciu.
- Cesto miesime aspoň 10 minút. Najlepšie na to použijeme kuchynský robot. Vďaka dlhému mieseniu sa zvýši elastickosť cesta a lepšie sa s ním pracuje a tiež aj lepšie chutí.
- Potom cesto dáme do uzatvárateľnej nádoby a necháme ho buď pol hodinu kysnúť pri izbovej teplote alebo dáme na pomalé kysnutie do chladničky na noc.
- Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na pomúčenej ploche na tenko (0,5cm) a položíme na plech. Prikryté necháme ešte pol hodinu kysnúť.
- Potom cesto potrieme rajčinovou šťavou a posypeme postrúhaným syrom. Následne obložíme podľa chuti (salámom, hríbami, kukuričkou, tuniakom.. na čo máme chuť).
- Ja dávam piecť pizzu do predhriatej rúry pri 200°C najskôr 15 minút len s ohrievaním zo spodu a potom klasicky na ešte asi 5-10 minút s ohrievaním z vrchu a spodu. Ideálne na pečenie použijeme špeciálny šamotový pizza kameň vďaka ktorému sa teplo nahromadí v spodnej časti, teda pod cestom. To mu dodá skvelú chrumkavosť.
Môj tip
Cesto sa hodí okrem na prípravu pizze tiež na slané slimáky či tyčinky. Výborné univerzálne slané kysnuté cesto.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]
-
Jednoduchá kalerábová polievka
Jednoduchá chutná polievka, ktorá prehreje. Ja som mala ešte kaleráb zo záhrady, ten bol ešte krásne mäkký a chutil výborne. Suroviny: Postup:
Pingback: Kysnuté žemličky so zeleninou a feta syrom
Pingback: Kynuté chrumkavé slané tyčinky – recepis.sk
Pingback: Pizza chlebíčky – recepis.sk
Pingback: Tuniakový kysnutý vrkoč – recepis.sk
Pingback: Kuracie prsia v krémovej omáčke s cesnakom - recepis.sk