kakaovy toceny zavin

Kakaový točený závin

Tento závin má peknú štruktúru a silnú kakaovú arómu. Výborna pochúťka k teplému mlieka alebo kakau. Plnka drží pekne tvar a nevyteká.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 40g kr. Cukru
  • ½ čerstvých kvasníc
  • 1 PL kr. Cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko do cesta (+1 na potretie)
  • 250ml mlieka

Na plnku potrebujete:

  • 100g roztopeného masla
  • 20g kakaového pudingového prášku
  • 2PL kakaa
  • 3PL pr. cukru
  • 1 vanilkový cukor

Recept na základné cesto tu- https://recepis.sk/2019/02/23/zakladne-sladke-kysnute-cesto/

Postup:

  • Podľa základného recept si pripravíme cesto a necháme ho hodinu oddychovať.
  • Cesto potom premiesime na pomúčenej pracovnej ploche a rozdelíme na 2 diely. Obe vygúľame do obdĺžnika.
  • Na plnku zmiešame roztopené maslo spolu s kakaovým pudingom, kakaaom, vanilkovým a práškovým cukrom.
  • Polovičku zmesy nanesieme na pripravené cesto. Cesto potom zaroľujeme.
  • Na dosiahnutie točenej optiky cesto uprostred rozkrojíme po šírke ale nie až do konca, na konci cesta necháme malý kus spojený (p. obrázok). Vzniknuté 2 diely potom zaroľujeme a vzniknutý točený závin umiestnime na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Závin necháme ešte prikrytý pod utierkou 10-15min. oddychovať.
  • Potom ho pomažeme vajíčkom a necháme pri 180C ca. 25min. piecť. Vďaka vajíčku a škrobu plnka nevytečie.

Alternatívne môžete nahradiť kakao mletou škoricou a vyrobiť tak škoricový závin.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*