Skvelé jednoduché šišky obalené v cukre

Tieto šišky sú bez plnky, obalované ešte horúce v cukre. Chutia skutočne super, a to aj po 1-2 dňoch. Keďže v nich nieje plnka, sú super na zobratie zo sebou, napríklad na piknick.

Suroviny:

  • 500g hladkej múky
  • Štipka soli
  • 4 PL kr. Cukru
  • 20g čerstvého droždia
  • ca. 160ml teplého mlieka
  • 50g masla izbovej teploty
  • 20g práškového cukru
  • Tuk na vyprážanie (ca. 200ml)

Postup:

  • Mlieko nahrejeme (malo by byť teplé ale nie horúce), pridáme rozdrobené droždie a cukor, dobre premiešame a prikryté necháme stáť 10 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Alternatívne stačí aj kvasnice s cukrom dať do misky, premiešať a nechať stáť minút pokiaľ kvasnice nedostanú tekutú konzistenciu.
  • Múku zmiešame so soľou a maslom a postupne pridáme kvások. Miesime aspoň 10 minút pokiaľ vznikne vláčne, elastické cesto.
  • Potom cesto zakryjeme najlepšie mokrou utierkou a necháme hodinu v teple kysnúť.
  • Cesto rozgúľame na 1cm hrúbku a pomocou väčšj kruhovej vykrajovačky vykrojíme kruhy.
  • V panvici si zohrejeme väčšie množstvo tuku (šišky by mali pri pražený plávať v tuku)
  • Následne v horúcom oleji pomaly pražíme z oboch strán do zlatista na nizskej teplote. Aby boli zvnútra hotové a zvonku chrumkavé potrebujú aspoň 5 minút na každej strane.
  • Ešte horúce šišky obalíme v miske s kryštáľovým cukrom, ktorý sme si dali do misky.
  • Necháme vychladnúť-

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *