vyborny makovy kysnuty recept kolac vegansky recept

Lahodný kysnutý makový koláč s citrónovou polevou

Tentoraz som kysnuté cesto urobila s ovseného mlieka a výsledok bolo krásne vláčne cesto s ktorým sa skvelo pracovalo. Výborný recept na pečenie.

Suroviny na cesto (plech s rozmerom 25x25cm):

  • 300g múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc
  • 1 Pl cukru na kvások + 4 Pl cukru do cesta
  • 40g rastlinného tuku (napr. Kokosového)
  • Ca. 125 ml ovseného mlieka
  • Štipka soli

Na plnku potrebujete:

  • 100g celého maku
  • 50g detskej krupice alebo hrubej múky
  • 50 g cukru
  • 30g rastlinného tuku
  • 1 pudingový prášok
  • 1 vanilkový cukor
  • 400ml ovseného mlieka
  • štipka soli

Na polevu potrebujete:

  • 100g práškového cukru
  • 1/2 šťavy z citrónu

Postup:

  • Najskôr si pripravíme základne cesto. Na to vyrobíme z kvasníc a cukru kvások. Podrobný postup nájdete tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Kvások pridáme k múke ako aj rastlinné mlieko, roztopený tuk, soľ a cukor.
  • Vymiesime elastické cesto a to necháme prikryté cesto hodinu kysnúť.
  • Potom cesto premiesime a rozdelíme na 2 časti. Rozgúľame na veľkosť plechu. S cestom sa tak dobre robí, že som ani valček nepotrebovala, cesto som rukami vyťahala do požadovanej veľkosti.
  • Na plnku dáme do hrnca rastlinné mlieko, cukor a tuk. Časť mlieka odoberieme a rozmiešame v ňom pudingový prášok a krupicu a mak.
  • Akonáhle začne mlieko vrieť, pridáme pudingovú zmes a uvaríme hustý puding. Pridáme vanilkový cukor.
  • Jedno cesto položíme na spodok plechu, na to nalejeme mierne vychladnutú plnku a na vrch položíme druhé cesto.
  • Takto pripravené, zakryjeme a necháme ešte pol hodinu oddychovať.
  • Potom pečieme pri 18 °C ca. 35 minút. Necháme vychladnúť.
  • Pripravíme polevu. Na to preosejeme práškový cukor a postupne pridávame citrónovú šťavu až dostane poleva lepkavú konzistenciu.
  • Nanesieme na cesto a necháme stuhnúť.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.