kysnuté makové koláče s citrónovou polevou_ Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Makové kysnuté koláče s citrónovou polevou

Mak je nielen výborných zdrojom vápniku pre naše telo, ale je takou typickou potravinou príznačnou pre Slovenskú tradičnú kuchyňu. Mak sa dal skladovať dobre doma v ľanových vreciach a tak bol celoročne po ruke. Ja osobne vždy meliem mak čerstvo pred použitím, nakoľko je mak bohatý na tuk, ktorý sa uvoľní pri mletí nieje pomletý mak dlho tvrácny, ten tuk ma totiž tendenciu zhorknúť. Takže čím čerstvejší, o to lepší.

Tento raz som mak spracovala do týchto chutných kysnutých koláčikov. Chuť citrónu v poleve ešte posilní makovú arómu, naozaj kombinácia, ktorá sa oplatí vyskúšať.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)/ ovsené mlieko
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky (500g)
  • štipka soli
  • Voda (podľa potreby)

Suroviny na plnku:

  • 150g pomletého maku
  • 50ml horúceho mlieka
  • 5PL cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g mandlí alebo strúhanky
  • Citrónová kôra
  • 50g masla izbovej teploty

Suroviny na polevu:

  • 100g práškového cukru
  • šťava z 1/2 citrónu

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, mliekom, soľou a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
  • Cesto dáme prikryté na hodinu kysnúť a potom ho vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme výdatne maslom.
  • Mak pomlieme a zalejem ho horúcim mliekom. Pridáme cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru a vypracujeme plnku.
  • Plnku nanesieme na celú plochu cesta a potom ju posypeme posekanými alebo pomletými mandľami (prípadne strúhankou).
  • Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a makové koláčiky kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Povrch aj strany koláčikov pomažeme žĺtkom a potom necháme koláčiky piecť pri 160/180C po dobu ca. 30 minút do chrumkava.
  • Na polevu si preosejeme cukor a postupne do neho pridávame citrónovú šťavu až vznikne lepkavá poleva.
  • Tú nanesieme na vychlandnuté koláčiky a kdo chce ozdobí tieto ešte postrúhanou citrónovou kôrou a makom.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?

    Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]


  • Šťavnaté rezy Margot

    Šťavnaté rezy Margot

    Ako dieťa som nikdy neodolala tyčinke Margot, tá chuť kokosovej drte a tomu tmavej čokolády ma uchvátila. Ako dospelá som začala túto dobrotu používať aj pri pečení a jednoznačným vyvrcholením týchto snáh sú rezy margot. Ich základ je šťavnaté čokoládové cesto s krásne nadýchaným čokoládovým krémom a zakončený vrstvou postrúhanej […]


  • Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Ako pripraviť lahodné lasagne bolognese

    Zaiste ste už mali možnosť vyskúšať v reštaurácii lasagne s boloňskou omáčkou. Správne pripravené sú nielen šťavnaté alebo aj tak lahodné a jemné, že sa doslova rozplývajú na jazyku. Takéto Lasagne si môžete pripraviť aj doma, postačia vám lasagne pláty, ktoré nemusíte predvariť. Okrem toho budete už len potrebovať bešamelovú […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*