kysnuté makové koláče s citrónovou polevou_ Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Makové kysnuté koláče s citrónovou polevou

Mak je nielen výborných zdrojom vápniku pre naše telo, ale je takou typickou potravinou príznačnou pre Slovenskú tradičnú kuchyňu. Mak sa dal skladovať dobre doma v ľanových vreciach a tak bol celoročne po ruke. Ja osobne vždy meliem mak čerstvo pred použitím, nakoľko je mak bohatý na tuk, ktorý sa uvoľní pri mletí nieje pomletý mak dlho tvrácny, ten tuk ma totiž tendenciu zhorknúť. Takže čím čerstvejší, o to lepší.

Tento raz som mak spracovala do týchto chutných kysnutých koláčikov. Chuť citrónu v poleve ešte posilní makovú arómu, naozaj kombinácia, ktorá sa oplatí vyskúšať.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)/ ovsené mlieko
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky (500g)
  • štipka soli
  • Voda (podľa potreby)

Suroviny na plnku:

  • 150g pomletého maku
  • 50ml horúceho mlieka
  • 5PL cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g mandlí alebo strúhanky
  • Citrónová kôra
  • 50g masla izbovej teploty

Suroviny na polevu:

  • 100g práškového cukru
  • šťava z 1/2 citrónu

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, mliekom, soľou a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
  • Cesto dáme prikryté na hodinu kysnúť a potom ho vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme výdatne maslom.
  • Mak pomlieme a zalejem ho horúcim mliekom. Pridáme cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru a vypracujeme plnku.
  • Plnku nanesieme na celú plochu cesta a potom ju posypeme posekanými alebo pomletými mandľami (prípadne strúhankou).
  • Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a makové koláčiky kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Povrch aj strany koláčikov pomažeme žĺtkom a potom necháme koláčiky piecť pri 160/180C po dobu ca. 30 minút do chrumkava.
  • Na polevu si preosejeme cukor a postupne do neho pridávame citrónovú šťavu až vznikne lepkavá poleva.
  • Tú nanesieme na vychlandnuté koláčiky a kdo chce ozdobí tieto ešte postrúhanou citrónovou kôrou a makom.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Skvelý kakaový závin s brusnicami / kysnutý veniec

    Koncom Novembra sa dajú u nás zakúpiť čerstvé brusnice a tieto sú skvelé či už do horúcich čajov alebo na pečenie. Tentoraz som ich skombinovala s mäkkučkým kakaovým závinom zatočeným do venca a výsledok bol skvelý. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku: Postup:


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*