kysnuté makové koláče s citrónovou polevou_ Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Makové kysnuté koláče s citrónovou polevou

Mak je nielen výborných zdrojom vápniku pre naše telo, ale je takou typickou potravinou príznačnou pre Slovenskú tradičnú kuchyňu. Mak sa dal skladovať dobre doma v ľanových vreciach a tak bol celoročne po ruke. Ja osobne vždy meliem mak čerstvo pred použitím, nakoľko je mak bohatý na tuk, ktorý sa uvoľní pri mletí nieje pomletý mak dlho tvrácny, ten tuk ma totiž tendenciu zhorknúť. Takže čím čerstvejší, o to lepší.

Tento raz som mak spracovala do týchto chutných kysnutých koláčikov. Chuť citrónu v poleve ešte posilní makovú arómu, naozaj kombinácia, ktorá sa oplatí vyskúšať.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)/ ovsené mlieko
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky (500g)
  • štipka soli
  • Voda (podľa potreby)

Suroviny na plnku:

  • 150g pomletého maku
  • 50ml horúceho mlieka
  • 5PL cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 50g mandlí alebo strúhanky
  • Citrónová kôra
  • 50g masla izbovej teploty

Suroviny na polevu:

  • 100g práškového cukru
  • šťava z 1/2 citrónu

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, mliekom, soľou a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto.
  • Cesto dáme prikryté na hodinu kysnúť a potom ho vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme výdatne maslom.
  • Mak pomlieme a zalejem ho horúcim mliekom. Pridáme cukor, vanilkový cukor a citrónovú kôru a vypracujeme plnku.
  • Plnku nanesieme na celú plochu cesta a potom ju posypeme posekanými alebo pomletými mandľami (prípadne strúhankou).
  • Potom cesto zaroľujeme do šúľca. Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a makové koláčiky kladieme s dobrým odstupom do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie Ja kladiem 3 * 4ks. Potom prikryjeme a necháme ešte 20 minút kysnúť.
  • Povrch aj strany koláčikov pomažeme žĺtkom a potom necháme koláčiky piecť pri 160/180C po dobu ca. 30 minút do chrumkava.
  • Na polevu si preosejeme cukor a postupne do neho pridávame citrónovú šťavu až vznikne lepkavá poleva.
  • Tú nanesieme na vychlandnuté koláčiky a kdo chce ozdobí tieto ešte postrúhanou citrónovou kôrou a makom.

Kde ma nájdete na sociálnych sieťach

Veľkonočné recepty - 10 receptov na pečenie

Chcete sa dozvedieť viac o mojom blogu?

Nahliadnite sem

Novinky

Lydia_Argilli_food_photography-online Kurz - ako pripraviť buchty ako od babičky - na pare, či pečené, či parnú knedľu

Od 1.mája je prístupný nový online kurz k téme tradičné buchty ako od babičky za symbolickú cenu 2.99€

Viac o kurze Buchty nájdete tu

Novinka

Od teraz môžete hľadať vaše obľúbené recepty jednoducho podľa kategórii- využite na to INDEX RECEPTOV

Populárne recepty

Obľúbené produkty


Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
9,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

228 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím –  Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

Najnovšie recepty

  • Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Juhoslovanské koláče s cesnakom a syrom

    Ponúkam inšpiráciu na víkendové pečenie a tým sú tieto fantastické cesnakové juhoslovanské koláče tentoraz so syrom a bylinkami. Ich chuť je veľmi intenzívna a aróma vďaka cesnaku sýta. Veľkou výhodou je aj ich trvanlivosť, aj po 2-3 dňoch chutia skvelo a tak výborným pochutením takisto na oslavy či záhradné slávnosti. […]


  • Černicová ružová poleva

    Černicová ružová poleva

    Možno chcete len ozdobiť rýchlo vašu bábovku či koláč a nechcete siahať po polotovaroch. Upokojím vás, s týmto receptom vôbec nemusíte. Z rozvaru z ovocia, napríklad čučoriedok ale takisto aj malín či černíc si viete vyrobiť takúto skvelú polevu, ktorá nielen dobre vyzerá ale chutí intenzívne po ovocí, ktoré ste […]


  • Ako pripraviť belgické Vafle – Videorecept

    Ako pripraviť belgické Vafle – Videorecept

    Celý recept nájdete tu Belgické wafle


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*