Keď hľadám jedlo, ktoré možno zo sebou zobrať na cestu alebo proste len niečo na pohostenie, väčšinou u mňa vyhrá kysnuté cesto. Tieto osie hniezda na slano, plnené tuniakom a syrom sú skvelou alternatívou k pizzi. Sú krásne nadýchané a u nás vždy rýchlo vyjedené.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 2 vajíčka
- 1/2 šálky kr. cukru
- 5 šálok hl.múky (500g)
- štipka soli
- Voda
Na oblohu potrebujeme:
- 1 dóza tuniaka vo vlastnej šťave
- 5-6Pl rajčinového pretlaku
- 1 červená paprika kápia
- 1 červená menšia cibuľa (samozrejme mozno použiť aj klasickú cibuľu)
- (50g olív- možno vynechať)
- (50g kukurice- možno vynechať)
- soľ, čierne korenie
- 150g trvdého syru (gouda)
- Sušené bylinky -petržlén, pažítka prípadne bazalka
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do inej misky pridáme jedno celé vajíčko ako aj 1 bielko. 1 žĺtko odložíme stranou na neskôr.
- Okrem toho pridáme do misky mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme rozpustené maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Tuniak zlejeme zo šťavy a premiešame ho s rajčinovým pretlakom. Dochutíme soľou, čiernym korením, čili a bylinkami.
- Olivy pokrájame na plátky, kápiu a cibuľu na drobné kocky.
- Po celej ploche potrieme cesto tuniakovou zmesou a posypeme postrúhaným syrom a zvyšnou oblohou. Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
- Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
- Zapekaciu misku vymastíme a tuniakové hniezda kladieme do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Takto pripravené uzlíky nechať prikryté kysnúť pri izbovej teplote 30 minút.
- Necháme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Jednoduché tuniakové osie hniezdia
Keď hľadám jedlo, ktoré možno zo sebou zobrať na cestu alebo proste len niečo na pohostenie, väčšinou u mňa vyhrá kysnuté cesto. Tieto osie hniezda na slano, plnené tuniakom a syrom sú skvelou alternatívou k pizzi. Sú krásne nadýchané a u nás vždy rýchlo vyjedené. Suroviny na cesto: Na oblohu […]
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
Kysnuté žemle s feta syrom z plundrovaného cesta
Tento snack z takzvaného plundrovaného kysnutého cesta rada pripravujem keď očakávam návštevu alebo aj na cesty, dajú sa chutne pripraviť vopred a potom skladovať v uzavretej nádobe. Tak si zachovajú aj po 1-2 dňoch ich skvelú chuť. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred lebo bude dlhšie stáť v chlade […]
Grissini – chrumkavé slané tyčinky
Tieto tyčinky sú skvelou voľbou či už na dlhé večery pri telke alebo aj pre návštevu. Možno ich poznáte z obchodu ale načo kupovať keď ich skutočne jednoducho viete pripraviť doma? Ich príprava je vskutku nenáročná, dôležité je im dopriať dlhý čas na oddychovanie počas kysnutia a takisto nešetrite olivovým […]
Makový závin so slivkami
Možno aj vy patríte k milovníkom maku, ale už dávno som zistila, že mak skvelo dopĺňa aj chute kvôstkového ovocia ako napríklad čerešne či slivky. Ich kombinácia je neskutočne chutná a tak som nám pripravila k sezóne sliviek tento makový závin so slivkami. Recept