Keď hľadám jedlo, ktoré možno zo sebou zobrať na cestu alebo proste len niečo na pohostenie, väčšinou u mňa vyhrá kysnuté cesto. Tieto osie hniezda na slano, plnené tuniakom a syrom sú skvelou alternatívou k pizzi. Sú krásne nadýchané a u nás vždy rýchlo vyjedené.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 2 vajíčka
- 1/2 šálky kr. cukru
- 5 šálok hl.múky (500g)
- štipka soli
- Voda

Na oblohu potrebujeme:
- 1 dóza tuniaka vo vlastnej šťave
- 5-6Pl rajčinového pretlaku
- 1 červená paprika kápia
- 1 červená menšia cibuľa (samozrejme mozno použiť aj klasickú cibuľu)
- (50g olív- možno vynechať)
- soľ, čierne korenie
- 150g trvdého syru (gouda)
- Sušené bylinky -petržlén, pažítka prípadne bazalka
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do inej misky pridáme jedno celé vajíčko ako aj 1 bielko. 1 žĺtko odložíme stranou na neskôr.
- Okrem toho pridáme do misky mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme rozpustené maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Tuniak zlejeme zo šťavy a premiešame ho s rajčinovým pretlakom. Dochutíme soľou, čiernym korením, čili a bylinkami.
- Olivy pokrájame na plátky, kápiu a cibuľu na drobné kocky.
- Po celej ploche potrieme cesto tuniakovou zmesou a posypeme postrúhaným syrom. Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
- Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
- Zapekaciu misku vymastíme a tuniakové hniezda kladieme do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
- Takto pripravené uzlíky nechať prikryté kysnúť pri izbovej teplote 30 minút.
- Necháme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

-
Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný
Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]
-
Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút
Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:
-
Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom
Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:
-
Mrežovník ako od mojej starej mamy
Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]