30 decembra, 2018
Langoše ako od mojej starej mamy

Výborné zlatisté chrumkavé langoše ako od mojej starej mamy.
Na tento recept potrebujete:
- 500g hladkej múky
- 20g čerstvého droždia (alebo 1 sušené droždie, to potom netreba zarábať do kvásku ale stačí primiešať k múke)
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 1PL octu
- Teplá voda
Postup:
- Droždie rozmrviť do misky a posypať kryštálovým cukrom. Lyžičkou spolu dobre premiešať a nechať 10min. oddychovať pokiaľ sa vytvorí kvások. Postup na výrobu kvásku nájdete aj tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
- Múku zmiešať so soľou, octom a kváskom a postupne pridávať doňho teplú vodu. V tomto prípade má byť cesto skôr lepivé (z nelepivého cesta sú inak tvrdé langoše). Cesto miesiť rukou alebo robotom aspoň 10min. a potom nechať prikyté 1,5hod. na teplom mieste kysnúť.
- Následne z cesta pomúčenými rukamy odtrhávať rovnako veľké kúsky a z nich vypracovať malé bochníky (mne ich vyšlo 12) a tie nechať pod mokrou utierkou ešte ďaľších 20min. kysnúť.
- V panvici zohriať väčšie množstvo oleja a rukamy najlepšie na utierke vyťahovať langoše veľké asi ako tanier. Tie smažiť z oboch strán v oleji do zlatista.
- Ja zvyknem hotový langoš ešte zvrchu trochu posoliť prípadne pomazať roztlačeným cesnakom.
Please follow and like us: