Langoše, recept od mojej starej mamy

Zdedený recept na výborné zlatisté chrumkavé langoše ako od mojej starej mamy. Tieto sa klasicky nevaľkali ale naťahovali pomastenými rukami do požadvonej kruhovitej formy.

Výhoda je, že naťahovaním netreba cesto už po povrchu pomúčiť a tak sa múka v tuku nepripaľuje. Kdo si trúfa, rozhodne odporúčam vyskúšať.

Suroviny:

  • 500g hladkej múky
  • 20g čerstvého droždia
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 1PL octu
  • Teplá voda (ca. 250ml)

Postup:

  • Droždie rozmrvíme do misky a posypeme kryštálovým cukrom. Lyžičkou spolu dobre premiešame a necháme oddychovať pokiaľ sa vytvorí kvások. Postup na výrobu kvásku nájdete aj tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku zmiešame so soľou, octom a kváskom a postupne pridávame teplú vodu.
  • V tomto prípade má byť cesto skôr lepivé (z nelepivého cesta sú inak tvrdé langoše).
  • Cesto miesime rukou alebo robotom aspoň 10 minút.
  • Potom honecháme prikyté pol hodinu oddychovať na teplom mieste pokiaľ nakysne.
  • Následne cesto rozdelíme na rovnako veľké bochníky – z uvedeného množstva vyjde 12ks, ktoré si položíme na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Prikryté ich necháme opäť pol hodinu oddychovať.
  • V panvici zohrejeme väčšie množstvo oleja (langoše by mali v oleji plávať).
  • Po polhodine oddychovania z cesta pomastenými rukamy vyťahujeme langoše veľké asi ako tanier.
  • Takto pripravené ich rovno smažíme v oleji do zlatistaz oboch strán.
  • Ja zvyknem hotový langoš ešte zvrchu trochu posoliť prípadne pomazať roztlačeným cesnakom.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*