Škoricové uzlíky z bábovkovej formy

Minule som dostala nápad skúsiť vyrobiť škoricové uzlíky do bábovkovej formy, z ktorej by sa potom jednotlivé kúsky dali otrhávať, niečo podobné ako monkey bread. Išlo to naozaj prekvapivo jednoducho a s malým množstvom riadu. Dobrá alternatíva ak si chcete túto dobrotu zobrať napráklad na grilovačku alebo na oslavu či piknik.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 200ml mlieka izbovej teploty
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 400g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • štipka soli
  • Voda

Okrem toho

  • mletú škoricu (ca. 4-5PL)
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 2 Pl kr. (alebo trstinového) cukru

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do misky na miesenie dáme mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme rozpustené maslo, kvások a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto maslom a posypeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, ale kdo nemá, kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Ten rozrežeme na ca-10 rovako veľkých dielov.
  • Bábovkovú formu dobre vymastíme a škoricové hniezda kladieme ako sandwich vedľa seba aby boli rovnomerne rozložené po celej formy.
  • Potom formu prikyjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
  • Následne pečieme pri 180C po dobu 30minút. Vyberieme z trúby a formu preklopíme tak, aby z nej cesto vypadlo.
  • Cesto položíme ešte na plech a necháme krátko 10-15 minút dopiecť aj z druhej strany do zlatista.
  • Kdo chce môže povrch cesta ozdobiť napríklad roztopenou bielou čokoládou alebo citrónovou polevou.
  • Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Zápisník receptov, predpredaj začal so zľavou

    Mám pre Vás novinku, ktorá ma naozaj veľmi napĺňa radosťou a o ktorú sa chcem s vami podeliť. Po intenzívnych prípravách som pre Vás prichystala tento skvelý zápisník receptov, ktoré hádam ocení každá gazdinka, ktorá rada varí či pečie. Zápisník bude v predaji od 14.12.2022. Ak nechcete dovtedy čakať, môžete […]


  • Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kurča Frikassee – tradičný nemecký pokrm

    Kuracie Frikassee je obľúbený nemecký pokrm, ktorý je síce velmi lahodný ale tiež relatívne časovo náročný na prípravu. Toto tradičné nemecké jedlo sa pripravuje z kurčaťa, ktoré sa najskôr varí podobne ako na vývar, následne sa vývar zleje a kurča ošklbe z mäsa. Potom sa vyrobí z vývaru svetlá omáčka […]


  • Obložené chlebíčky, Canapes

    Obložené chlebíčky, Canapes

    Ak je niečo typické pre slovenskú kuchyňu a občerstvenie pre hostí, tak sú to práve obložené chlebíčky. Tieto možno pripraviť s maslom, majonézou či nátierkou podľa chuti ako základ a potom dozdobiť či už salámou, syrom alebo zeleninou. Pozrite si aj môj recept na paprikovú nátierku s kešu orieškami.


  • Orientálna šošovicová polievka

    Orientálna šošovicová polievka

    Táto šošovicová polievka je nielen sýta ale aj super aromatická. Chuťovo dominuje korenie Ras el Hanout, ktoré je typické pre arabský kontient a okrem kukurmy spája tiež chuť kmínu, koriandru, čili, feniklu a iných byliniek. Tiež výborné korenie na pečené zemiaky či pečenú zeleninu. Túto aromatickú obdobu klasickej polievky vrelo […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *