Minule som dostala nápad skúsiť vyrobiť škoricové uzlíky do bábovkovej formy z kysnutého cesta, z ktorej by sa potom jednotlivé kúsky dali otrhávať, niečo podobné ako monkey bread. Išlo to naozaj prekvapivo jednoducho a s malým množstvom riadu. Dobrá alternatíva ak si chcete túto dobrotu zobrať napráklad na grilovačku alebo na oslavu či piknik.
Suroviny na cesto:
- 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
- 200ml mlieka izbovej teploty
- 4 PL masla izbovej teploty
- 400g múky (hladkej alebo polohrubej)
- štipka soli
- Voda
Okrem toho
- mletú škoricu (ca. 4-5PL)
- 4 PL masla izbovej teploty
- 2 Pl kr. (alebo trstinového) cukru
Postup:
- V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
- Do misky na miesenie dáme mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
- Následne pridáme rozpustené maslo, kvások a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
- Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
- Po celej ploche potrieme cesto maslom a posypeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, ale kdo nemá, kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
- Ten rozrežeme na ca-10 rovako veľkých dielov.
- Bábovkovú formu dobre vymastíme a škoricové hniezda kladieme ako sandwich vedľa seba aby boli rovnomerne rozložené po celej formy.
- Potom formu prikyjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
- Následne pečieme pri 180C po dobu 30minút. Vyberieme z trúby a formu preklopíme tak, aby z nej cesto vypadlo.
- Cesto položíme ešte na plech a necháme krátko 10-15 minút dopiecť aj z druhej strany do zlatista.
- Kdo chce môže povrch cesta ozdobiť napríklad roztopenou bielou čokoládou alebo citrónovou polevou.
Čo nájdete na recepis.sk?
Novinky
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.