Škoricové uzlíky z bábovkovej formy

Minule som dostala nápad skúsiť vyrobiť škoricové uzlíky do bábovkovej formy, z ktorej by sa potom jednotlivé kúsky dali otrhávať, niečo podobné ako monkey bread. Išlo to naozaj prekvapivo jednoducho a s malým množstvom riadu. Dobrá alternatíva ak si chcete túto dobrotu zobrať napráklad na grilovačku alebo na oslavu či piknik.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 200ml mlieka izbovej teploty
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 400g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • štipka soli
  • Voda

Okrem toho

  • mletú škoricu (ca. 4-5PL)
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 2 Pl kr. (alebo trstinového) cukru

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do misky na miesenie dáme mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme rozpustené maslo, kvások a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto maslom a posypeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, ale kdo nemá, kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Ten rozrežeme na ca-10 rovako veľkých dielov.
  • Bábovkovú formu dobre vymastíme a škoricové hniezda kladieme ako sandwich vedľa seba aby boli rovnomerne rozložené po celej formy.
  • Potom formu prikyjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
  • Následne pečieme pri 180C po dobu 30minút. Vyberieme z trúby a formu preklopíme tak, aby z nej cesto vypadlo.
  • Cesto položíme ešte na plech a necháme krátko 10-15 minút dopiecť aj z druhej strany do zlatista.
  • Kdo chce môže povrch cesta ozdobiť napríklad roztopenou bielou čokoládou alebo citrónovou polevou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    Hrnčekové čokoládové palacinky ala brownie pancake

    No na čo ma moje deti len neukecajú, minule videli niekde čokoládové palacinky a dnes, že by si som ich nemohla urobiť brownie ako palacinku? Tak som sa nechala zlomiť. Cesto bolo skvelé, chuť výborná, len to bolo časovo náročné. Aby sa nepripalovali ich bolo treba opekať pomaly, na najnižšej […]


  • Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Hrnčekové ovocné rezy z mrazeného ovocia

    Máte aj vy doma zásoby mrazeného ovocia? Ja mám vždy zopár sáčkov z letnej úrody, najmä drobné ovocie ako ríbezle, či egreše, ktoré počas leta nestíhame jesť, ma o to viac potešia cez zimu. Super na prípravu napríklad takýchto chutných rezov. Hrnček mal objem 250ml. Suroviny na cesto: Suroviny na […]


  • Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Najrýchlejšia cesnaková omáčka na cestoviny

    Túto omáčku máte rýchlejšie hotovú ako sa stihnú uvariť cestoviny. Je krásne krémovitá a to celkom aj bez šľahačky. Výborná na rýchle varenie. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *