Škoricové uzlíky z bábovkovej formy

Minule som dostala nápad skúsiť vyrobiť škoricové uzlíky do bábovkovej formy, z ktorej by sa potom jednotlivé kúsky dali otrhávať, niečo podobné ako monkey bread. Išlo to naozaj prekvapivo jednoducho a s malým množstvom riadu. Dobrá alternatíva ak si chcete túto dobrotu zobrať napráklad na grilovačku alebo na oslavu či piknik.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 200ml mlieka izbovej teploty
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 400g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • štipka soli
  • Voda

Okrem toho

  • mletú škoricu (ca. 4-5PL)
  • 4 PL masla izbovej teploty
  • 2 Pl kr. (alebo trstinového) cukru

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do misky na miesenie dáme mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme rozpustené maslo, kvások a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Po celej ploche potrieme cesto maslom a posypeme ho výdatne škoricou a cukrom (trstinový mu dodá krásne karamelovú arómu, ale kdo nemá, kľudne použije kryštaľový). Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Ten rozrežeme na ca-10 rovako veľkých dielov.
  • Bábovkovú formu dobre vymastíme a škoricové hniezda kladieme ako sandwich vedľa seba aby boli rovnomerne rozložené po celej formy.
  • Potom formu prikyjeme kuchynskou utierkou a necháme hodinu kysnúť.
  • Následne pečieme pri 180C po dobu 30minút. Vyberieme z trúby a formu preklopíme tak, aby z nej cesto vypadlo.
  • Cesto položíme ešte na plech a necháme krátko 10-15 minút dopiecť aj z druhej strany do zlatista.
  • Kdo chce môže povrch cesta ozdobiť napríklad roztopenou bielou čokoládou alebo citrónovou polevou.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*