Kakaová plnka do závinu, ktorá nevytečie trik

Kakaová plnka do závinu, ktorá nevytečie

Ak ste už pripravovali kysnutý závin, či uzlíky určite ste sa stretli s tým, že sa vám kakaová plnka neudržala na ceste a častokrát úplne počas pečenia vytiekla.

To bola aj moja skúsenosť. Keďže je však kakaová plnka moja obľúbená, skúšala som posledné roky rôzne plnky a táto sa mi naozaj osvedčila. Nieleje, že táto kakaová plnka vám nevytiečie ale má tiež krásne krémovitú chuť, po ktorej sa každej oblíže. Odporúčam vyskúšať.

V čom spočíva trik?

Hlavný trik ma napadol keď som si spomenula na moju starú mamu, ktorá zahusťovala plnky strúhankou. Stačilo len malé množstvo a už bola na svete ta správna konzistencia. Chuťovo strúhanku neskôr v ceste necítiť.

Moje obľúbené kysnuté cesto počíva z týchto surovín:

  • 20g čerstvých kvasníc + 1 PL cukru
  • 500g múky (hladkej alebo polohrubej)
  • Štipka soli
  • 2 PL cukru
  • 100g rastlinného tuku (napr. kokosový olej) izbovej teploty
  • 150ml ovseného mlieka
  • 2 PL rozdrvených ľanových semiačok
  • 5 PL vody

Kakaová plnka spočíva z:

  • 1 balenie kakaového pudingového prášku
  • 3 PL (rastlinného) mlieka
  • 2 PL roztopeného kokosového tuku
  • 2 PL nutella krému
  • 1 PL cukru (napríklad trstinového)
  • 1 PL strúhanky

Postup:

  • Najskôr si pripravíme ľanové semiačka. Tie dáme do misky, polejeme vodou a vyrobíme náhradu vajíčka. Podrobný popis k tomu nájdete tu- https://recepis.sk/2022/02/20/recept-piect-bez-vajec/
  • Následne si prichystáme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút. Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku nasypeme do misky, pridáme nabopnaté ľanové semiačka (tie majú rovnakú funkciu ako vajíčko), kvások, soľ, cukor, rastlinné mlieko, margarín a vodu.
  • Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto.
  • Zatiaľ, či sa cesto miesi si pripravíme plnku. Kokosový tuk roztopíme, zmiešame s pudingovým prášokom.
  • Pridáme k zmesy mlieko a cukor ako aj nutellu a dobre miešame. Na záver pridáme strúhanku.
  • Keď je cesto dobre premiesené, tak ho vyroľujeme na pomúčenú pracovnú plochu.
  • Cesto po celej ploche potrieme plnkou.
  • Potom cesto zamotáme na šuľec a ten uprostred narežeme nožom (kúsok cesta na začiatku nenarežeme).
  • Tak nám ostanú 2 copy, ktoré potom už len spolu zamotáme a konce spojíme tak, aby nám vznikol takýto uzlovitý tvar ako na obrázku.
  • Cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie, dobre ho zakryjeme a necháme 45 minút stáť.
  • Potom pečieme pri 180C ca. 35 minút do zlatista.
  • Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.

Môj tip – ak chcete dosiahnúť lesklý povrch, tak potrite cesto 2 minúty pred koncom pečenia napíklad marhuľovou marmeládou. Potom ho ešte nechajte kratučko piecť.

Tento recept patí do kategórie –Vegan, Pečieme sladké

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.