Uzavretá pizza Calzone_lydia Argilli_ Food photography_recepis.sk

Uzavretá pizza Calzone

Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne.

Cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 1Pl na kvások
  • 30g (rastlinného) masla
  • ca. 150ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • soľ

Plnka:

  • 100ml rajčinového pretlaku
  • roztlačený strúčik cesnaku
  • bylinky – petržlén, pažitka, bazalka
  • soľ, štipka cukru, čierne korenie
  • 150g tvrdého strúhaného syru (Eidam, Gouda)
  • (šunka, kebab mäso, šampiňóny- na čo máte chuť)
  • žĺtko na potretie

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a pomiešame až sa maslo roztopí. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s maslom a miesime aspoň 10 minút, až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť. Potom ho rozdelíme na 4 kusy a tie rozvaľkáme na kruh.
  • Na omáčku zmiešame rajčinovú šťavu, s posekanými bylinkami, roztlačeným cesnakom a dochutíme soľou, cukrom a čiernym korením.
  • Do každého kruhu cesta nanesieme na jednu polovičku oblohu – potrieme rajčinovou šťavou, posypeme syrom a kdo chce pridá šunku alebo zeleninu podľa chuti.
  • Potom cesto preložíme na polovičku a kraje dobre uzavrieme. Calzone položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme rotrepaným žĺtkom.
  • Pečieme v predhriatej rúre pri 220C ca. 20 minút do zlatista.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Zemiakové guľky s kuracím mäsom- pokrm do 20 minút

    Tento výborný pokrm z jednej panvice si viete pripraviť do 20 minút, stačí ak vám ostane trochu roztlačených zemiakov či zemiakovej kaše a môžete sa pustiť do roboty. Suroviny: Postup:


  • Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Jablkový nepečený dezert s tvarohom a salkom

    Tento dezert je veľmi rýchlo hotový a potom potrebuje najlepšie cez noc ostať v chlade. Na ďaľší den si už môžete pochutnávať na tomto lahodnom dezerte, ktorý sa vám bude doslova rozplývať na jazyku. Suroviny: Postup:


  • Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Mrežovník ako od mojej starej mamy

    Tento koláč si vždy spájam s letnými prázdninamy, ktoré som ako dieťa trávila u mojej starej mamy. Nepamätam si, že by bolo leto, kedy nám moja starká takýto mrežovník z aktualného ovocia alebo proste z marmelády ked nebolo čerstvé ovocie nepripravila. Mám rada takéto nostalgické jedlá. Suroviny na cesto: Ostatné: […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*