Calzone je v podstate uzavretá pizza, ktorá má formu taštičky. Plnka je klasický slaná- od šunky, syra, salámi, šampiňónov.. to na čo máte práve chuť, vždy chutí výborne.
Cesto:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 1Pl na kvások
- 30g (rastlinného) masla
- ca. 150ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- soľ
Plnka:
- 100ml rajčinového pretlaku
- roztlačený strúčik cesnaku
- bylinky – petržlén, pažitka, bazalka
- soľ, štipka cukru, čierne korenie
- 150g tvrdého strúhaného syru (Eidam, Gouda)
- (šunka, kebab mäso, šampiňóny- na čo máte chuť)
- žĺtko na potretie
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a pomiešame až sa maslo roztopí. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s maslom a miesime aspoň 10 minút, až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť. Potom ho rozdelíme na 4 kusy a tie rozvaľkáme na kruh.
- Na omáčku zmiešame rajčinovú šťavu, s posekanými bylinkami, roztlačeným cesnakom a dochutíme soľou, cukrom a čiernym korením.
- Do každého kruhu cesta nanesieme na jednu polovičku oblohu – potrieme rajčinovou šťavou, posypeme syrom a kdo chce pridá šunku alebo zeleninu podľa chuti.
- Potom cesto preložíme na polovičku a kraje dobre uzavrieme. Calzone položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Povrch potrieme rotrepaným žĺtkom.
- Pečieme v predhriatej rúre pri 220C ca. 20 minút do zlatista.
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: