Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml.

Suroviny na (odpaľované) cesto1:

  • 3 PL mlieka
  • 3PL vody
  • 2 PL múky
  • 1/2 šálky mlieka (pridávame až po uvarení)

Suroviny na cesto 2:

  • 1/2 kg polohrubej múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc + 1PL kr. cukru (kvások)
  • 3 PL masla izbovej teploty
  • ca. 3 PL vody
  • cesto 1
  • 1 žĺtko + 1PL šľahačkovej smotany (na potretie)

Postup:

  • Začneme prípravou kvásku. Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
  • Následne si pripravíme odpalované cesto. Na to dáme do hrnca mlieko + vodu + múku a premiešame. Potom dáme na sporák a na vysokej teplote pri neustálom miešaní vareškou varíme ca. 3 minúty, až sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca (odpaľovať).
  • Potom necháme cesto vychladnúť a keď je studené, pridáme k nemu mlieko a dobre rozmiešame.
  • Do vysokej nádoby dáme múku, soľ, kvások z kvasníc, maslo a odpaľované cesto s mliekom. Začneme miesiť a podľa potreby pridáme trochu vody, vždy len po lyžičkách. Cesto má byť krásne elastické, ale ešte mierne lepivé.
  • Po asi 10 minútach miesenia, cesto prikryjeme a necháme hodinu v izbe oddychovať.
  • Potom cesto rozdelíme na 6 dielov a každý vyroľujeme do obĺžnika a potom ho zaroľujeme do šuľca. Vložíme do vymastenej zapekacej formy. Toto zopakujeme zo všetkými dielmi cesta.
  • Prikryjeme a necháme zas hodinu oddychovať.
  • Už len potrieme žĺtkom, ktoré sme si zmiešali so smotanou a necháme piecť pri 200C ca. 30 minút do zlatista.

Veľká novinka

Už čoskoro si môžete sériu článkov k téme Timemanagement a organizácii dňa popri deťoch vypočuť aj na mojom novom podcaste pre zaneprázdnené mamičky!

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami

    Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]


  • Plnená viedenská roštenka

    Plnená viedenská roštenka

    Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:


  • Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Ľahký uhorkový šalát s cícerom

    Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *