Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml.

Suroviny na (odpaľované) cesto1:
- 3 PL mlieka
- 3PL vody
- 2 PL múky
- 1/2 šálky mlieka (pridávame až po uvarení)
Suroviny na cesto 2:
- 1/2 kg polohrubej múky
- 1/2 čerstvých kvasníc + 1PL kr. cukru (kvások)
- 3 PL masla izbovej teploty
- ca. 3 PL vody
- cesto 1
- 1 žĺtko + 1PL šľahačkovej smotany (na potretie)
Postup:
- Začneme prípravou kvásku. Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Následne si pripravíme odpalované cesto. Na to dáme do hrnca mlieko + vodu + múku a premiešame. Potom dáme na sporák a na vysokej teplote pri neustálom miešaní vareškou varíme ca. 3 minúty, až sa začne cesto prilepovať na spodok hrnca (odpaľovať).
- Potom necháme cesto vychladnúť a keď je studené, pridáme k nemu mlieko a dobre rozmiešame.
- Do vysokej nádoby dáme múku, soľ, kvások z kvasníc, maslo a odpaľované cesto s mliekom. Začneme miesiť a podľa potreby pridáme trochu vody, vždy len po lyžičkách. Cesto má byť krásne elastické, ale ešte mierne lepivé.
- Po asi 10 minútach miesenia, cesto prikryjeme a necháme hodinu v izbe oddychovať.
- Potom cesto rozdelíme na 6 dielov a každý vyroľujeme do obĺžnika a potom ho zaroľujeme do šuľca. Vložíme do vymastenej zapekacej formy. Toto zopakujeme zo všetkými dielmi cesta.
- Prikryjeme a necháme zas hodinu oddychovať.
- Už len potrieme žĺtkom, ktoré sme si zmiešali so smotanou a necháme piecť pri 200C ca. 30 minút do zlatista.
Veľká novinka
Už čoskoro si môžete sériu článkov k téme Timemanagement a organizácii dňa popri deťoch vypočuť aj na mojom novom podcaste pre zaneprázdnené mamičky!
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: