Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť.
Dnes začnem touto chutnou valentínskou vianočkou, ktorú som uplietla zo 6 prameňov. Nieje to nič zložité, vždy treba na preloženie zobrať prameň, ktorý sa nachádza úplne vpravo alebo úplne vľavo. Aby to bolo jasnejšie pridáme tiež videopostup. Takáto valentínska vianočka môže byť výborný nápad na spoločné raňajky. Ak nemáte ráno čas ju pripraviť ráno, tak kľudne ju pripravte už v predvečer, nechajte n cez noc na plechu pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len potriete vajíčkom a dáte piecť.
Suroviny (na 1 veľké alebo 2 malé vianočky):
- 500g polohrubej alebo hladkej múky
- 50g masla izbovej teploty
- 150ml šľahačkovej smotany
- 150ml vlažnej vody
- 1/2 čerstvých kvasníc + 2 PL kr. cukru
- 1/2 čl soli
- žĺtko na pomazanie
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Do misky dáme múku, pridáme maslo, soľ a kvások ako aj šľahačkovú smotanu a postupne pridávame vodu. Miesime až vznikne vláčne cesto, to miesime cesto aspoň 10 minút.
- Potom ho prikyjeme a necháme aspoň hodinu kysnúť.
- Následne rozdelíme cesto na 6 rovnako veľkých dielov a z každého gúľaním vyformujeme šuľec dlhý asi 80-100cm.
- Keď sú šúľce hotové, spojíme ich na ich začiatku a potom začneme zapletať. O tom, ako zapletať 6 kusov si najlepšie pozrite video, kde je to jasne ukázané.
- Keď sme splietli všetky šúľce a vytvorili vrkoč, tak začneme tvarovať srdce. To môže byť náročné, niekedy pomôže keď stred vrkoča mierne narežete alebo ho aspoň silno pritlačíte vareškou. Začiatok a koniec vrkoča by sa mali stretnúť na spodku srdca a vytvoriť jeho špičku.
- Takto pripravené preložíme na plech a zakryté necháme opäť hodinu oddychovať. Kdo chce nechať kysnúť cez noc, vloží do chladničky.
- Pred pečením trúbu nahrejeme na 200C a srdce pomažeme roztrepaným žĺtkom. Kdo chce môže samozrejem ešte povrch ozdobiť napríklad makom či mandľovými lupienkami.
- Pečieme pri 200C ca. 25-30 minút do zlatista.
Kde ma nájdete na sociálnych sieťach
Novinky
Populárne recepty
Obľúbené produkty
Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál
Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…
Zápisník receptov
Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.
228 na sklade
Kurz varenia pre začiatočníkov: Naučte sa ako pripraviť bulgur, ryžu, kuskus či tarhoňu
V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím – Ako pripraviť ryžu? Ako pripraviť bulgur? Ako pripraviť tarhoňu? Ako pripraviť kuskus? Ako pripraviť pohánku? Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.
Najnovšie recepty
-
Aké zemiaky použiť na šalát, lokše či halušky? Aké typy zemiakov existujú?
Zaiste ste sa s tým stretli, v obchode je veľký výber zemiakov, väčšinou sa orientujeme pri kúpe podľa ich vzhľadu, veľkosti balenia či ceny. Avšak zemiaky nie sú všetky rovnaké – rôzne odrody majú nielen rôzne konzistencie ale takisto aj rozdielny podiel škrobu a tak nie každý druh sa hodí […]
-
Zemiaky pečené v alobale – skvelá večera len z 3 surovín
Tento pokrm si spájam s letnými večerami kedy sme s manželom chodili do neďalekej reštaurácie si dopriať tento super jednoduchý a pritom tak chutný pokrm. Na prípravu zemiakov v alobale odporúčam vybrať väčšie zemiaky, na osobu počítať 1 kus. Výbornou prílohou je tvarohový dip a zeleninová obloha alebo šalát.
-
Domáce rezance ako od starej mamy
Pamätáte si možno z detstva, ako vaša stará mama pripravovala na pomúčenom stole rezance? Mne sa táto spomienka veľmi uschovala v pamäti a dodnes si pamätám ich chuť či už s čerstvo pomletým makom, posypané kakaom či tvarohom alebo len tak servírované s mliekom.
-
Domáce cestoviny bez námahy len z 3 surovín
Domáce cestoviny či rezance si možno super jednoducho pripraviť aj doma, na cestovinové cesto vám postačia tieto 3 základné suroviny. Tak prečo to nevyskúšať?