Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť.
Dnes začnem touto chutnou valentínskou vianočkou, ktorú som uplietla zo 6 prameňov. Nieje to nič zložité, vždy treba na preloženie zobrať prameň, ktorý sa nachádza úplne vpravo alebo úplne vľavo. Aby to bolo jasnejšie pridáme tiež videopostup. Takáto valentínska vianočka môže byť výborný nápad na spoločné raňajky. Ak nemáte ráno čas ju pripraviť ráno, tak kľudne ju pripravte už v predvečer, nechajte n cez noc na plechu pomaly kysnúť v chladničke a ráno už len potriete vajíčkom a dáte piecť.
Suroviny (na 1 veľké alebo 2 malé vianočky):
- 500g polohrubej alebo hladkej múky
- 50g masla izbovej teploty
- 150ml šľahačkovej smotany
- 150ml vlažnej vody
- 1/2 čerstvých kvasníc + 2 PL kr. cukru
- 1/2 čl soli
- žĺtko na pomazanie
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Do misky dáme múku, pridáme maslo, soľ a kvások ako aj šľahačkovú smotanu a postupne pridávame vodu. Miesime až vznikne vláčne cesto, to miesime cesto aspoň 10 minút.
- Potom ho prikyjeme a necháme aspoň hodinu kysnúť.
- Následne rozdelíme cesto na 6 rovnako veľkých dielov a z každého gúľaním vyformujeme šuľec dlhý asi 80-100cm.
- Keď sú šúľce hotové, spojíme ich na ich začiatku a potom začneme zapletať. O tom, ako zapletať 6 kusov si najlepšie pozrite video, kde je to jasne ukázané.
- Keď sme splietli všetky šúľce a vytvorili vrkoč, tak začneme tvarovať srdce. To môže byť náročné, niekedy pomôže keď stred vrkoča mierne narežete alebo ho aspoň silno pritlačíte vareškou. Začiatok a koniec vrkoča by sa mali stretnúť na spodku srdca a vytvoriť jeho špičku.
- Takto pripravené preložíme na plech a zakryté necháme opäť hodinu oddychovať. Kdo chce nechať kysnúť cez noc, vloží do chladničky.
- Pred pečením trúbu nahrejeme na 200C a srdce pomažeme roztrepaným žĺtkom. Kdo chce môže samozrejem ešte povrch ozdobiť napríklad makom či mandľovými lupienkami.
- Pečieme pri 200C ca. 25-30 minút do zlatista.
Veľká novinka
Už čoskoro si môžete sériu článkov k téme Timemanagement a organizácii dňa popri deťoch vypočuť aj na mojom novom podcaste pre zaneprázdnené mamičky!
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
Hrnčeková čokoládová bábovka s jahodami
Začala sa jar a s nimi akosi automaticky v regáloch obchodov sú zrazu dostupné jahody i keď popravde sezóna jahôd v našom regióne ešte dlho nezačne a tak sú aj tie dostupne jahody skôr mdlé ako plné sladkej chuti. Preto ich rada používam do koláčov, kde sa im dá sladkosti […]
-
Plnená viedenská roštenka
Viedenská roštenka je tradičný pokrm, ktorý priprovovala už moja babka. Okrem jemného mäsa dostanete tiež krásnu krémovitú omáčku, ktorú môžete obohatiť o bylinky podľa vašej chuti. Suroviny: Postup:
-
Ľahký uhorkový šalát s cícerom
Tento šalát som prednedávnom skúsila na jednej oslave a doslova ma dostal. Nevedela som sa ho dojesť, i keď popravde mňa by nikdy nenapadlo kombinovať uhorky s cícerom, ale to bola dobrota. Suroviny: Postup: