Kysnuté cookies- sušienky, ktoré kysnú cez noc

Kysnuté cookies- sušienky, ktoré kysnú cez noc

Nedávno som zahliadla ako niekto pripravoval kysnuté cookies z kvasnicového základu. To ma hneď zaujalo, lebo takýto postup som ešte nikdy neskúšala. Väčšinou sa vyrábajú cookies z maslového cesta a zvyknú byť síce chutné ale tiež vysoko kalorické, takže som bola otvorená tejto alternatíve.

Takisto sa mi zdalo praktické, že cesto si viem za pár minút prichystať večer, potom vyrobiť guľky, ktoré nechám cez noc pomaly nadkysnúť a na ďaľší deň už len dopečiem.

Prečo sa oplatí vyskúšať tento recept?

Sušienky či cookies sú u mojích detí vždy výtanou sladkosťou. Zvyknem ich skladovať v sklenenom velkom pohári a komu dôjde chuť na sladké sa poslúži.

Takisto sú vhodné na oslavu, piknik, či zabalenie do práce. Množstvo cukru si môžete prispôsobiť. Mne prišlo toto množstvo absolútne dostatočné. Uvedené množstvo je na 1 plech s 12 kusmi. Popravne je u nás veľký dopyt po nich, preto už robím z dvojnásobného množstva.

Uskladnené v sklenenej uzatváratelnej nádobe chutia rovnako mäkko a chutne aj po viacerých dňoch skladovania.

Aký je rozdiel ku klasickým cookies?

Receptom na kysnuté cookies boli moji stravníci doma nadšený. Tieto kysnuté cookies sú vyššie a nadýchanejšie ako klasické cookies a krásne mäkké zvnútra. Určite sa aj táto kysnutá verzia pravidelne objaví u nás doma.

Suroviny:

  • 125 g masla alebo margarínu izbovej teploty
  • 150g cukru
  • 1 vajíčko (alebo náhradu vajíčka)
  • 10g čerstvých kvasníc
  • 1 Pl cukru (na kvások)
  • 250g múky
  • 80 ml (rastlinného) mlieka
  • 100 g čoko- kúskov
  • Štipka soli

Postup:

  • Kvasnice rozdrobíme do misky, posypeme cukrom a premiešame. Vyrobíme kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete tiež pod týmto linkom.
  • Maslo alebo margarín si v miske mixérom premiešame s cukrom.
  • Pridáme vajíčko (alebo náhradu vajíčka), rastlinné mlieko, soľ a múku a dobre premiešame.
  • Na záver primiešame čoko-kúsky.
  • Potom naberačkou na zmrzlinu odoberáme a z toho tvarujeme guľky, ktoré položíme na plech, ktorý sme trochy vysypali múkou.
  • Keď cesto minieme, tak plech dobre zakryjeme, napríklad potravinovou fóliou a dáme ho na noc do chladničky.
  • Trúbu si zapneme a necháme predhrievať na 180C.
  • Na ďaľší deň guľky ešte krátko premiesime v rukách a potom kladieme s odstupom na plech.
  • Pečieme pri 180C po dobu ca. 25 minút do zlatista.

Tento recept patí do kategórie –Vegan, Pečieme sladké

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.