Výborná malinová torta

Výborná malinová torta

Maliny patria k mojím najobľúbenejším druhom ovocia. Ich neskutočná aróma a tá chuť, ktorá sa uvoľní pri každom hlte ma vždy uveličí. Táto malinová torta osloví určite všetkých milovníkov tohto ovocia.

Maliny pestujem aj v záhrade ale nič sa nevyrovná malinovému záhonu, ktorý má moja mama. 10 metrov štvorcových malinového raja. V lete sa tam urodí toľko malín, že nestíhame pojesť, preto mama vyrába malinovú dreň, ktorú zamrazí. Vďaka týmto mrazeným balíčkom mám radosť z malín po celý rok.

Treba si počkať na sezónu malín?

Patrím k ľudom ktorí sa snažia konzumovať sezónne ovocie a zeleninu. Pri drobnom ovocí však robím výnimku, lebo toto sa dá skvelo zamraziť a mať z neho pôžitok celoročne, či už vo forme koláčiv alebo aj do smoothie či pri príprave kaše (porridge).

Suroviny na cesto:

  • 100g margarínu (alebo masla)
  • 100g cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 2 vajíčka
  • 150g múky
  • 25g kukuričného škrobu (alebo vanilkového pudingového prášku)
  • 6 PL mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • 1/2 prášku do pečiva
  • štipka soli

Ostatné suroviny:

  • 50g marmelády (napríklad jahodovej, malinovej)
  • 300g malín
  • 500g vody/malinovej šťavy
  • 2 balenia červeného tortového želé (na 1/2l tekutiny)
  • 4Pl kr cukru

Postup:

  • Trúbu si dáme predhrievať na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista.
  • Margarín necháme roztopiť a mierne vychladnúť.
  • K vajíčka pridáme margarín, preosiatu múku, škrob, prášok do pečiva, soľ ako aj mlieko. Vypracujeme vláčne cesto.
  • Tortovú formu (ja som použila s priemerom 22cm) vymastíme a nalejem do nej cesto.
  • Pečieme ca. 35 minút do zlatista. Potom necháme dôkladne bvychladnúť predtým než vyberieme z formy.
  • Okolo tortového základu umiestníme tortovú cukrárenskú obruč.
  • Potom pomažeme cesto marmeládou, to zabráini tomu, aby sa piškóta nasiakla malinovou plnkou.
  • Do hrnca dáme malinovú šťavu (vodu) a dochutíme cukrom. Pridáme tortové želé a zohrievame za stáleho miešania až vznikne hustá zmes.
  • Maliny pridáme ku koncu varenia a krátko so šťavou prevaríme 2-3 minúty. Necháme trochu vychladnúť.
  • Potom maliny prepasírujeme cez sítko.
  • Želé nalejeme na piškótu a necháme ďaľšie 3-4 hodinu, najlepšie však cez noc, tuhnúť.
  • Na záver vyšľaháme šľahačku so stužovačom (alebo 1PL san apart) do tuhej smotany.
  • Nanesieme na želatínovú vrstvu.

Tento recept patrí do kategórie – Pečieme

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.