Domáce croissanty pripravené za noc

Toto cesto si pripravíte večer, v noci necháte v chlade pomaly kysnúť a ráno už len narežete a necháte piecť. Odmenou vám budú tieto neskutočne mäkkulinké maslové croissanty.

Pri príprave plundrového cesta som sa inšpirovala jednou kuchárkou. Kdo toto cesto už pripravoval vie, že jeho typickým znakom je prekladanie maslového a kysnutého cesta. To je nie také ľahké, ako to znie nakoľko maslové cesto je skôr mazlavé a tak treba viacero preložení a premiesení pokiaľ sa spoja. Tento spôsob je neporovnateľne jednoduchší- cesta sa neprekladajú ale len na seba poukladajú a nechajú schladiť. Tým maslo stratí svoju klzkavosť a vygúľať finálne cesto už ide ľahučko.

Potrebujete:

  • 500g hl. múky
  • 1/2 čerstvého droždia (20g)
  • 1 čl soli
  • 2 vajíčka
  • 2Pl kr. Cukru
  • 220ml mlieka izbovej teploty
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko na potretie
  • (Prípadne plnka- lekvár, nutella, atď)

Postup:

  • Najskôr si pripravíme kvások. Na to rozmrvíme kvasnice do misky, posypeme cukrom a dobre premiešame. Necháme 10 minút postáť. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete tu- https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Do vysokej misky dáme múku, mlieko, vajíčka, štipku soli a pripravený kvások. Miesime (najlepšie kuchynským robotom) aspoň 10 minút, pokiaľ cesto dostane elastickú konzistenciu. Dlhé miesenie je dôležité, aby sa z múky uvoľnil lepok.
  • Misku prikryjeme sáčkom alebo potravinovou fóliou a necháme 1/2 hodinu kysnúť.
  • Medzitým si roztopíme maslo.
  • Potom cesto na pomúčenej pracovnej ploche premiesime a rozdelíme na 8 rovnako veľkých dielov.
  • Každý diel rozgúľame na kruh s priemerom 30cm. Pripravíme si okrúhly plech alebo inú podložku. Potom cesto vrstvíme. Vždy položíme plát cesta, bohato pomažeme maslom a potom nasleduje opäť plát cesta a opäť maslo. Len posledná vrstva cesta by mala byť zvrchu bez masla.
  • Na záver cesto jemne pritlačíme, aby sme odstránili prípadné vzduchové bublinky, zakryjeme opäť sáčkom alebo fóliou a vložíme na noc do chladničky.
  • Na ďaľší deň cesto vyberieme z chladničky, pracovnu plochu si pomúčime a preklopíme naň cesto.
  • Mierne ho prevaľkáme aby dostalo priemer ca 35 cm a cesto rozrežeme na osminky.
  • Potom z každeho kúsky vyrobíme croissant a ten položíme na plech (p. Obrázok). Kdo chce pridať aj plnku, môže ju v tomto kroku pridať. Je dobre trochu koniec cesta narezať, ľahšie sa tak stáča do tvaru rohlíčka.
  • Položíme na plech a pomažeme roztrepaným vajíčkom.
  • Pečieme pri 200°C ca. 20min. do zlatista.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *