Táto dobrota u nás nechýba pri grilovaní. Chutí skvelo ku grilovanému mäsu a možno ho podávať teplý alebo vychladnutý.
Potrebujete:
- 4ks rajčiny
- 2ks zelenej papriky (čili)
- 2ks červenej papriky
- 1 baklažán (možno vynechať ale chutí výborne)
- 2 ks kuchynská cibuľa
- 4 PL oleja
- Citrónová šťava z 1/2 citróna
- 1Pl balsamico (ja používam s granátového jabĺčka)
- Soľ, čierne korenie, korenie sumak (možno vynechať)
- Petržlenová vňať
- 2ks cesnakové strúčiky
Postup:
- Zeleninu umyjeme a osušíme. Ponecháme šupky (aj na cibuli) a takto necháme grilovať, až šupka zeleniny dostane čiernu farbu. Toho sa netreba báť, šupku neskôr vyhodíme.
- Horúcu zeleninu dáme do nerezovej misky, tú zakrujeme potravinovou fóliou a necháme ju takto 15 minút sa vypotiť.
- Potom ošúpeme všetky šupky – cibuľkovú, paprikovú, rajčinovú, baklažánovú a pokrájame všetko na drobné kocky.
- Dáme do misky (aj so šťavou). Je to dosť špinavá robota, pomôže keď zeleninu šúpete s pomocou papierovej kuchynskej utierky, potom to ide ľahšie.
- Cesnak roztlačíme k zelenine, osolíme a okoreníme. Zeleninu polejeme olejom a citrónovou šťavou a premiešame. Pridáme balsamico.
- Na záver pridáme na jemno posekanú petržlenovú vňať a môžeme servírovať.
- Výborne chutí aj na ďaľší deň.