Super trvácne kysnuté hniezda s tahini

Niektorý už poznajú, iný nie, ale tahini pasta je v podstate pasta vyrobená z lisovaných sézamových zrniečok. Populárna sa stala najmä vďaka vegánskej kuchyni, kde sa tahini používa do tradičnej nátierky z cćeru – hummus, ale v oriente je táto pasta známa už po stáročia. Ak ste ešte niekdy neskúsili, odporúčam kúpiť a vyskúšať. Nielen tá pasta je veľmi trvácna ale aj pečivo z nej pripravené. Tento recept mám od mojej známej, ktorá takéto hnizda pripravuje už dlho, najmä pred výletom či dlhšou cestou autom. Hovorí, že dobre uskladnené vydržia aj mesiac.

Ja osobne som si trochu tradičný spôsob prípravy zjenodušila tým, že cesto kladiek do muffinovej formy, vďaka čomu si aj po upečení zachovajú pekný okrúhli tvar, ale samozrejme ich možno takisto pripraviť klasicky na plechu. Nezabudnite len, že cesto počas pečenia narastie a tak radšej robte menšie slimáky ale s dostatkom plnky, tak budú ešte chrumkavejšie.

Suroviny na cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc + 1 PL cukru na kvások
  • štipka soli
  • 3PL masla izbovej teploty
  • 150ml mlieka
  • ca. 100ml vlačnej vody

Na plnku:

  • ca. 6PL tahini pasty
  • 4PL masla izbovej teploty
  • 50g cukru (najlepšie trstinového ale nemusí byť)
  • 100g čokolády na polevu
  • posekané oriešky

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
  • Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik. 
  • Cesto najskôr výdatne potrieme maslom, potom tahini pastou a na záver po celej ploche posypeme cukrom.
  • Cesto zaroľujeme a potom ho rozdelíme na 24 rovnako hrubých kúskov.
  • Muffinovú formu si vymastíme a potom do nej vložíme 12 kúskov. Aj cesto v muffinovej forme aj zvyšné hniezda prikryjeme a necháme 20 minút oddychovať.
  • Potom dáme piecť prvú dávku hniezd pri 180C na ca. 30 minút. Keď sú hotové nielen intenzívne voňajú, ale majú chrumkavú zlatistú vrstvu na povrchu.
  • Na záver si roztopíme čokládu a každé hniezdo do polovičky do nej namočíme a potom hneď posypeme posekanými orieškami. Takto necháme stuhnúť.
  • Uskladňujeme v uzatváratelnej nádobe.
Newsletter Signup Form
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Plán varenia na 1 mesiac, jedálniček na prípravu jedál

4,99

Predstavte si to: namiesto toho, aby ste každý deň vymýšľali, čo uvariť pre svoju rodinu, máte k dispozícii komplexný plán na celý mesiac. S týmto mesačným plánom prípravy jedál zamávate na rozlúčku obávanej otázke “Čo bude na večeru?” a privítate úspech pri jedle bez námahy. Riešenie vášho každodenného varenia je Mesačný jedálniček na prípravu jedál!…

Category:
Tags: , ,

Zápisník receptov

(4 customer reviews)
12,99

Zápisník receptov, ktorý Vás bude sprevádzať pri vašom každodennom varení. Zápisník je vo formáte  A5 a obsahuje 100 strán na vlastné recepty ako aj 15 bonusových receptov zo stránky www.recepis.sk a prehľad náhradných surovín pri pečení.

229 na sklade

Category:
Tags: , ,

Kurz varenia pre začiatočníkov: Zvládnite prílohy ako ryža, bulgur a kuskus

19,99

V tomto obsiahlom online kurze ťa krok za krokom naučím, ako zvládnuť prípravu príloh, od dokonale nadýchanej ryže až po výdatný bulgur a aromatický kuskus. Či už si v kuchyni začiatočník, alebo si len chceš rozšíriť svoj kulinársky repertoár, vďaka týmto jednoduchým lekciám dokážeš vytvoriť chutné prílohy, ktoré pozdvihnú úroveň každého jedla.  

  • Základný recept na hrnčekový kváskový chlieb

    Základný recept na hrnčekový kváskový chlieb

    V predchádzajúcich príspevkoch som vám popísala, prečo je kváskový chlieb zdravší ako kvasnicový a že kváskovanie nemusí byť komplikované ak vyskúšate moju hrnčekovú metódu. Ak ste už začali vyrábať váš kvások podľa môjho postupu tak od dňa 5-7 je kvások pripravený na pečenie. A na taký základný chlebík vám prikladám […]


  • Fantastická maková bábovka z celého maku

    Fantastická maková bábovka z celého maku

    Už od malička obľubujem mak, najmä taký domáci. Moja stará mama a neskôr aj mama pestovali vždy mak a tak boli u nás často aj makové pokrmy. Dnes už je to trochu ťažšie dopracovať sa k maku v dobrej kvalite, ale našťastie mám stále z času na čas dopĺňané zásoby […]


  • Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Pečené zemiaky z trúby s parmezánom

    Tieto pečené zemiaky na spôsob amerických zemiakov majú 2 tajné prísady, ktoré ich robia tak jedinečné chuťou. Tou jednou je postrúhaný parmezán, ktorý počas pečenia vytvorí na zemiakoch krásne chrumkavú vrstvu. A tou druhou je sušená cibuľka, krásne aromatická ale nie tak intenzívna ako čerstvá cibuľa. Naozaj skvelá príloha z […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*