Super trvácne kysnuté hniezda s tahini

Niektorý už poznajú, iný nie, ale tahini pasta je v podstate pasta vyrobená z lisovaných sézamových zrniečok. Populárna sa stala najmä vďaka vegánskej kuchyni, kde sa tahini používa do tradičnej nátierky z cćeru – hummus, ale v oriente je táto pasta známa už po stáročia. Ak ste ešte niekdy neskúsili, odporúčam kúpiť a vyskúšať. Nielen tá pasta je veľmi trvácna ale aj pečivo z nej pripravené. Tento recept mám od mojej známej, ktorá takéto hnizda pripravuje už dlho, najmä pred výletom či dlhšou cestou autom. Hovorí, že dobre uskladnené vydržia aj mesiac.

Ja osobne som si trochu tradičný spôsob prípravy zjenodušila tým, že cesto kladiek do muffinovej formy, vďaka čomu si aj po upečení zachovajú pekný okrúhli tvar, ale samozrejme ich možno takisto pripraviť klasicky na plechu. Nezabudnite len, že cesto počas pečenia narastie a tak radšej robte menšie slimáky ale s dostatkom plnky, tak budú ešte chrumkavejšie.

Suroviny na cesto:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 čerstvých kvasníc + 1 PL cukru na kvások
  • štipka soli
  • 3PL masla izbovej teploty
  • 150ml mlieka
  • ca. 100ml vlačnej vody

Na plnku:

  • ca. 6PL tahini pasty
  • 4PL masla izbovej teploty
  • 50g cukru (najlepšie trstinového ale nemusí byť)
  • 100g čokolády na polevu
  • posekané oriešky

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Múku zmiešame s kváskom, vajíčkami, mliekom a maslom a pridávame po malých množstvách vodu. Vymiesime elastické cesto ktoré necháme zakryté hodinu kysnúť.
  • Cesto potom vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik. 
  • Cesto najskôr výdatne potrieme maslom, potom tahini pastou a na záver po celej ploche posypeme cukrom.
  • Cesto zaroľujeme a potom ho rozdelíme na 24 rovnako hrubých kúskov.
  • Muffinovú formu si vymastíme a potom do nej vložíme 12 kúskov. Aj cesto v muffinovej forme aj zvyšné hniezda prikryjeme a necháme 20 minút oddychovať.
  • Potom dáme piecť prvú dávku hniezd pri 180C na ca. 30 minút. Keď sú hotové nielen intenzívne voňajú, ale majú chrumkavú zlatistú vrstvu na povrchu.
  • Na záver si roztopíme čokládu a každé hniezdo do polovičky do nej namočíme a potom hneď posypeme posekanými orieškami. Takto necháme stuhnúť.
  • Uskladňujeme v uzatváratelnej nádobe.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*