Kiwi zákusok, hrnčekový recept

Moje deti objavili novú záľubu v kiwi ovocí. Tak vyvstal aj tento zákusok, lebo by aktuálne dokázali jesť kiwi asi aj k maslovému chlebu :). Zákusok je ale super lahodný a určite nebol u nás poslednýkrát.

Suroviny na cesto:

  • 3 vajíčka
  • 1/2 hrnčeka kr. cukru
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 vanilkový pudingový prášok
  • 1,5 hrnčeka hladkej alebo polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka vody

Suroviny na plnku:

  • 1 balenie šľahačky v prášku (alebo 2 čerstvé šľahačky)
  • 1 balenie stužovača smotany
  • 1 balenie kyslej smotany (200ml)
  • 1/2 šálky mlieka (150ml)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 balenie želatíny a 4PL vody
  • 4PL pr. cukru
  • 1 balenie tortového želé
  • 250ml vody
  • 4PL kr. cukru
  • 4ks kiwi

Postup:

  • Trúbu si predhrejeme na 160C.
  • Vajíčka vyšľaháme s cukrom do penista. Pridáme olej a ďaľej šľaháme.
  • Potom pridáme suché položky – múku, pudingový prášok, prášok do pečiva a na záver pridáme vodu. Vypracujeme hladké cesto.
  • Cesto nalejeme na veľký plech vyložený papierom na pečenie a pečieme ca. 35 minút.
  • Necháme vychladnúť, potom umiestníme okolo cesta cukrárenskú obruč.
  • Mlieko dáme do misky so šľahačkou v prášku, cukrom, vanilkovým cukrom a stužovačom. Vyšľaháme do tuhej šľahačky.
  • V troche vody rozmiešame želatínu a dáme do hrnca, ktorý krátko nahrejeme. Miešame, až sa želatína roztopí.
  • Potom ju primiešame k šľahačke ako aj kyslú smotanu a všetko dobre premiešame. Kdo chce zabrániť, aby ostali hrčky želatíny, tak ju vleje cez sítko.
  • Takto pripravenú plnky nanesieme na vychladnuté cesto a rovnomerne ho rozotrieme.
  • Kiwi očistíme a pokrájame na plátky. Plátky kiwi položíme na vrch plnky a dáme chladiť na hodinu,
  • Na záver vo vode rozmiešame cukor a želé. Zohrejeme za miešania, až sa zmes zahustí.
  • Potom nalejeme na koláč a opäť dáme chladiť, najlepšie na 1-2 hodiny.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*