5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? 

Čučoriedky

Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, fosfor a draslík.

Biely mak

Biely mak má orechovú chuť a je obľúbenou prísadou do pečiva, kde sa niekedy používa ako náhrada orechov.

Za studena lisovaný olej získaný z bieleho maku je vysokokvalitným kulinárskym olejom a vhodnou zložkou výrobkov na starostlivosť o pleť. Pokožka je po ňom veľmi hladká, ľahko sa vstrebáva a príjemne sa nanáša.

Karfiol

Biely karfiol je najobľúbenejšou komerčnou odrodou, ale existujú aj oranžové, fialové, zelené a žlté odrody. Všetky odrody obsahujú rovnaké množstvo živín, líšia sa na základe typu a koncentrácie prítomného farbiva.

Salsa

Salsa pochádza od starých Mayov, Aztékov a Inkov z oblastí Strednej a Južnej Ameriky už z roku 1500. Salsa sa najčastejšie používa v mexických jedlách. Môže sa podávať k mäsu a morským plodom, ako príloha alebo ako dip ku kukuričným lupienkom.

Kôpor

Kôpor je odvodený od starobylého severského slova “dylla”, čo znamená upokojovať alebo utišovať.
Rastlina pochádza z juhovýchodnej Európy a západnej Ázie a dnes ju možno nájsť v mnohých krajinách vrátane USA.

Zdroj: Internet

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Online kurz k téme prílohy je teraz dostupný

    Chcete sa naučiť pripravovať prílohy na každodenné varenie? Od ryži, po bulgur či tarhoňu alebo kuskus, v tomto kurze sa nielen naučíte ich pripravovať ale takisto sa naučíte rozdiely medzi rôznymi druhmi a v čom sa rozlišuje príprava a použitie. Všetky informácie ku kurzu nájdete spracované na tejto stránke. Prihlás […]


  • Jednoduché plundrované pagáče

    Jednoduché plundrované pagáče

    Tradičná príprava plundrovaného cesta na pagáče spočíva s častého prekladania maslového a kysnutého cesta až sa vytvoria klasické šichty, teda rôzne vrstvy ako pri lístkovom ceste. Tento postup je omnoho jednoduchší lebo namiesto vrstvenia 2 ciest sa vždy len kysnuté pomaže maslom, preloží a takto nechá oddychovať, Ide to doslova […]


  • Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Antipasti z grilovanej zeleniny ‘Ezme’

    Táto príloha je skvelým obohateným stolovania formou švédkych stolov pri oslave či väčšom pohostení alebo tiež ako príloha ku grilovaniu. Základ pozostáva z baklažánu ako aj papriky, k týmto sa pridávajú podľa chuti aj iné zeleniny ako napríklad rajčiny či cibuľka. Všetko sa buď griluje alebo pečie, čím získa zelenina […]


  • Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Zemiakové placky z uvarených zemiakov

    Tieto placky sú na rozdiel od klasických zemiakových placiek pripravované z uvarených zemiakov alebo zo zemiakovej kaše. Majú krásne chrumkavú konzistenciou a môžete ich obohatiť aj o inú zeleninu ako napríklad cuketu či mrkvu postrúhanú na drobno. Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*