Veľkonočné svieže moravské koláče s citrónovou plnkou_ Lydia_Argilli_FoodPhotography_recepis.sk

Veľkonočné svieže moravské koláče s citrónovou plnkou

Blíži sa veľká noc a mňa upútala predstava moravských koláčov ich vyrobiť ako vo farbách vajíčka – s bielou plnkou a žltým stredom. Dúfam, že sa aj vám tento nápad zapáči.

Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc
  • 1 PL cukru na kvások
  • 1 čl soli
  • 100g roztopeného masla
  • 250ml mlieka
  • 1 žĺtko na potretie

Okrem toho:

  • 250g jemného krémovitého syru Mascarpone
  • 5PL práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Citrónová kôra
  • Citrónová marmeláda
  • Hrubý cukor na posypanie

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a prikryté necháme 10 minút odpočívať až sa vytvorí kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a cukor a pomiešame až sa maslo s cukrom roztopia. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s cukrom a maslom.
  • Miesime aspoň 10 minút až vznikne vláčne cesto. To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Potom cesto rozdelíme na ca. 12 rovnakové veľkých kusov, ktoré rukami vyformujeme do kruhu, položíme na pomúčenú pracovnú plochu. Potom ich opäť tieto prikryjeme a necháme ešte 20 minút oddychovať.
  • Medzitým si pripravíme plnku. Na to zmiešame mascarpone s práškovým cukrom a čerstvo postrúhanou kôrou citróna.
  • Jednotlivé kusy cesta potom dáme na plech vyložený papierom na pečenie (dodržíme pri tom dostatočný odstup lebo koláče ešte počas pečenia podrastú).
  • Do každého kusu cesta potom vyrobíme malú priehlbinu. Na to som použila malú misku, ktorú som zatlačila do cesta.
  • Potom do každej pruehlbiny dáme za 1 polievkovú lyžicu plnky a na to dáme do stredu za 1 cajovú lyžicu marmelády.
  • Kraje cesta pomažeme ešte žĺtkom a takto pripravené pečieme pri 200°C ca.25-30 minút do zlatista. Kdo chce môže posypať moravské koláče tiež hrubým cukrom na ozdobu.
  • Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Neviete čo uvariť? Tak určite využijete mesačný jedálniček na vytlačenie

    Ako často sa pýtate ráno – čo ja zas navarím? Stojíte pred chladničkou, hodiny sa míňajú, čas obedu blíži a vás stále ešte neosvietilo. Takéto dni má asi každ´z nás z času na čas, horšie je však keď sa to opakuje pravidelne. Mať plán toho, čo máte navariť je v […]


  • Turecká polievka z červenej šošovice

    Turecká polievka z červenej šošovice

    Výborná sýta polievka, ktorá sa zvykne servírovať s chlebom a plátkom citrónu aj ako hlavné jedlo. Suroviny: Postup:


  • Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Nepečený tvarohový dezert len z 3 surovín

    Všetko, čo na tento dezert budete potrebovať je jemný tvaroh, dlhé piškóty a drobné ovocie podľa chuti. Ja som použila jahody, ale samozrejme, že zvoliť môžete aj iné drobné ovocie ako napríklad čučoriedky. Suroviny: Postup:


  • Mäkkučké Pizza rožky

    Mäkkučké Pizza rožky

    Suroviny: Postup:


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*