recept vegan zdrava torta Bienenstisch sladke bez vajec ako upiect

Recept na chutnú kysnutú tortu Bienenstich (vegan, bez vajec)

Poznáte nemecký klasický zákusok Bienenstich? Pre tento kysnutý zákusok je typická lahodná vanilková plnka a vrch plný chrumkavých karamelizovaných mandľových kúskov. Tentoraz som ju vyrobila vo vegana vo forme torty.

Skvelý recept na slávnostnú príležitosť.

Suroviny na cesto:

  • 500 g múky
  • 20 g čerstvých kvasníc + 1 PL kr. cukru na kvások
  • 250ml ovseného mlieka (alebo iného rastlinného mlieka)
  • 50g roztopeného margarínu
  • 2 PL cukru
  • štipka soli

Suroviny na mandľovú vrstvu:

  • 100g mandľových lupienkov
  • 2PL kr. cukru
  • 3 PL kokosového tuku
  • 2 PL rastlinnej šľahačky

Suroviny na plnku:

  • 400ml ovseného mlieka (alebo iného rastlinného)
  • 1 balenie vanilkového pudingového prášku
  • 1 vanilkový cukor
  • 4 PL kr. cukru
  • 125g margarínu izbovej teploty
  • 3 PL SanApart (vegán stužovač šľahačky)
  • 200 ml rastlinnej šľahačky

Postup:

  • Najskôr si pripravíme kvások. Na to do misky rozdrobíme kvasnice, posypeme ich cukrom, premiešame a takisto necháme stáť 5 minút.
  • Podrobný popis na výrobu kvásku nájdete tiež tu- https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Múku nasypeme do misky, pridáme , kvások, soľ, rastlinné mlieko, margarín a soľ a cukor.
  • Miesime ca. 10 minút až vznikne krásne elastické cesto.
  • To hneď ďalej spracujeme. Roztiahneme alebo vygúľame ho na veľkosť tortovej formy (moja mala priemer 26cm) a potom ho do vymastenej formy vložíme.
  • Cesto zakryjeme a necháme ho 45 minút oddychovať.
  • Medzitým si pripravíme mandľovú vrstvu. Na to v hrnci zohrejeme kokosový tuk, cukor a šľahačku. Keď sú všetky položky tekuté pridáme mandľové lupienky, premiešame a necháme vychladnúť.
  • Takisto si môžeme už prichystať základ na plnku. Na to dáme do hrnca zohriať 350 ml rastlinného mlieka.
  • V zvyšnom mlieku zmiešame cukor, vanilkový cukor a pudingový prášok. Keď mlieko v hrnci zovrie, pridáme zmes a miešame až vznikne hustý puding.
  • Ten necháme kompletne vychladnúť.
  • Keď je cesto vykysnuté, tak rovnomerne na vrch cesta rozložíme mandľové lupienky. Potom necháme cesto pri 200C ca. 35 minút do zlatista piecť.
  • Následne cesto necháme vychladnúť a potom ho rozkrojíme na polovicu. Okolo spodného dielu umiestnime tortovú obruč.
  • Dorobíme si plnku. Na to vyšľaháme margarín v izbovej teplote a postupne pridávame vychladnutý puding ako aj za 1 lyžicu SanApartu. Šľaháme až vznikne hustá plnka. Tu rovnomerne nanesieme na spodný diel cesta.
  • Na záver si vyšľaháme rastlinnú šľahačku spolu s 2 PL SanApartu a vanilkovým cukrom do tuha.
  • Šľahačku nanesieme na plnku, rovnomerne rozotrieme a potom ju zaťažíme vrchným dielom cesta.
  • Takto pripravenú tortu necháme aspoň 2 hodiny chladiť v chladničke.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.