Jednoduché tuniakové osie hniezdia

Keď hľadám jedlo, ktoré možno zo sebou zobrať na cestu alebo proste len niečo na pohostenie, väčšinou u mňa vyhrá kysnuté cesto. Tieto osie hniezda na slano, plnené tuniakom a syrom sú skvelou alternatívou k pizzi. Sú krásne nadýchané a u nás vždy rýchlo vyjedené.

Suroviny na cesto:

  • 1/2 čerstvých kvasníc (20g) +1 PL kr. cukru na kvások
  • 2 šálky mlieka izbovej teploty (šálka s objemom 100ml)
  • 2 PL masla izbovej teploty
  • 2 vajíčka
  • 1/2 šálky kr. cukru
  • 5 šálok hl.múky (500g)
  • štipka soli
  • Voda

Na oblohu potrebujeme:

  • 1 dóza tuniaka vo vlastnej šťave
  • 5-6Pl rajčinového pretlaku
  • 1 červená paprika kápia
  • 1 červená menšia cibuľa (samozrejme mozno použiť aj klasickú cibuľu)
  • (50g olív- možno vynechať)
  • soľ, čierne korenie
  • 150g trvdého syru (gouda)
  • Sušené bylinky -petržlén, pažítka prípadne bazalka

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5 minút pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu
  • Do inej misky pridáme jedno celé vajíčko ako aj 1 bielko. 1 žĺtko odložíme stranou na neskôr.
  • Okrem toho pridáme do misky mlieko, soľ a cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme rozpustené maslo a múku a vymiesime elastické cesto. Ak je cesto moc suché, pridáme ešte malé množstvo vody (najlepšie po lyžičke). Cesto miesime ca. 5-10 minút.
  • Cesto hneď bez státia vyroľujeme na pomúčenej ploche na obdĺžnik.
  • Tuniak zlejeme zo šťavy a premiešame ho s rajčinovým pretlakom. Dochutíme soľou, čiernym korením, čili a bylinkami.
  • Olivy pokrájame na plátky, kápiu a cibuľu na drobné kocky.
  • Po celej ploche potrieme cesto tuniakovou zmesou a posypeme postrúhaným syrom. Potom cesto zaroľujeme do šúľca.
  • Ten rozrežeme na 12 rovako veľkých dielov.
  • Zapekaciu misku vymastíme a tuniakové hniezda kladieme do zapekacej misky alebo na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Takto pripravené uzlíky nechať prikryté kysnúť pri izbovej teplote 30 minút.
  • Necháme piecť pri 200C ca. 20-25 minút do zlatista.
  • Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Máte deti a nič nestíhate? Pozrite si tieto konkrétne rady ako to zlepšiť

    Ahojte, tento diel by som rada venovala konkrétnym tipom ako si správne štruktúrovať povinností, ktorých má každá mama viac ako dostatok a to tak, aby ste sa nielen stresovali ale aj našli čas pre seba a svoje záujmy. Ako mama zaisto už viete, aké dôležité je pod váhou všetkých tých […]


  • Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Valentínske srdiečka z maslového cesta

    Tieto srdiečka z jednoduchého maslového cesta sú krásne krehké a ich príprava vám nezaberie veľa času. Na inšpiráciu som použila recept mojej starej mamy na mrežovník. Potrebujete: Postup:


  • Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Valentínska vianočka v tvare srdiečka

    Sviatok svätého valentína sa blíži a jeden z mnohých spôsobov ako hýčkať vaších drahých je aj chutným jedlom, lebo ako sa hovorí – láska ide cez žalúdok :). V najbližšie dni vám preto prinesiem zopár chutných receptov, ktoré určite zvládnete k tomuto sviatku aj vy doma pripraviť. Dnes začnem touto […]


  • Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Dokonale nadýchaný domáci hrnčekový chlieb

    Tento chlieb je mäkkučký ako perinka a rýchlo pripravený. Všetko čo k nemu potrebujete je 1/2 čerstvých kvasníc. Inšpiráciu som čerpala pri japonskom chlebe, pri ktorom sa do cesta pridáva malé množstvo odpalovaného cesta, výsledok je skutočne fantastický. Na merianie som použila šálku s 250ml. Suroviny na (odpaľované) cesto1: Suroviny […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *