podplamenik kysnute cesto recept

Podplamenník zo zemiakového kysnutého cesta

Kysnuté cesto so zemiakmi som ešte doteraz neskúsila alebo v jednej starej nemeckej kuchárskej knihe som našla recept na jeden tradičný bavorsky slaný koláč do ktorého išli aj zemiaky a to ma inšpirovalo k tomuto podplamenníku. Cesto je výdatné ale krásne nadýchané, určite som ho nerobila poslednýkrát.

Potrebujete:

  • 500g hl. alebo polohrubej múky
  • 20g čerstvého droždia
  • 20g roztopeného masla
  • 1PL soli
  • 1PL kr. cukru
  • 150ml mlieka
  • 300g zemiakov uvarených do mäkka
  • 2 vajíčka
  • 100g suchej salámy alebo klobásky
  • 2 cibule
  • olej na pomazanie

Postup:

  • Z droždia a cukru vyrobiť kvások. Presný postup nájdete tu – https://recepis.sk/2019/09/20/kvasok-zakladny-recept/
  • Zemiaky uvariť bez šupky v osolenej vode. Z vody zliať a rozmágať na kašu. Nechať dobre vychladnúť
  • K múke pridať sol, maslo, mlieko, vajíčka a miesiť. Pridať zemiakovú kašu a vypracovať hladké cesto. Nechať miesiť aspoň 10min. spolu. Potom zakryté nechať 1hod. kysnúť.
  • Medzitým cibuľu pokrájať na kocky a nechať na nízkej teplote pražiť 15min. do zlatista.
  • Cesto rozgúľať na veľkosť 1 veľkého plechu. Povrch cesta pomazať olejom (ja som použila cesnakový olej, to mu dodá ešte dodatočnú arómu).
  • Na cesto poukladať na drobno posekanú salámu a vychladnutú praženú cibuľku.
  • Piecť pri 200C ca. 30min. pokiaľ cesto nechytí hnedastú farbu.
Výborná pochúťka k studenému pohosteniu, napríklad k antipasti

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*