Mäkkučké plnené buchtičky z ovseného mlieka kysnute sladko recepty

Mäkkučké plnené buchtičky z ovseného mlieka

Tieto buchtičky vznikli úplne náhodou keď som postavila kvások a potom zistila, že moja návšteva nepríde. Tak som si povedala, že vyrobím sladkú dobrotu nám.

Cesto je vyrobené z ovseného mlieka namiesto kravského. Neviem čím to je, ale omnoho lepšie sa s ním robí. Je tak nádherne elastické a vláčne ako bavlnka. Kdo ešte ovsené mlieko nevyskúšal, tomu určite odporúčam ho vyskúšať, napríklad v tomto recepte.

Suroviny:

  • 20g čerstvých kvasníc
  • 3 PL kr. Cukru
  • 350g múky (hladká alebo polohrubá)
  • 200ml ovseného mlieka
  • 50g roztopeného rastlinného margarínu
  • Štipka soli
  • Žĺtko na potretie
  • marmaláda
  • šťava z 1/2 citróna + ca. 60g pr. cukru na glazúru

Postup:

  • V miske si rozdrobíme kvasnice a pridáme cukor. Dobre premiešame a necháme stáť 5min. pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku nájdete aj tu – https://recepis.sk/2022/01/29/kvasok-zakladny-recept/
  • Do misky dáme ovsené mlieko, soľ a zvyšný cukor a dobre premiešame, až sa cukor rozpustí.
  • Následne pridáme roztopený tuk a múku a vymiesime elastické cesto. To miesime ca. 5-10 minút.
  • Cesto hneď bez státia vypracujeme do šuľca, ten rozdelíme na 9 kusov.
  • Knaždý kus cesta vytiahneme na kruh vo velkosti ruky, do vnútra vložíme 1 lyžičku marmelády, kraje cesta dobre spojíme a vyrobíme bochníky.
  • Tie s odstupom kladieme na plech vyložený papierom na pečenie. Potom zajryjeme a necháme 30 minút kysnúť.
  • Následne potrieme povrch buchtičiek žĺtkom a necháme puecť pri 200 °C po dobu 30 minút do zlatista.
  • Zatiaľ čo vychladnú si pripravíme polevu. Na to si preosieme práškový cukor do misky a pridáme k nemu postupne a za miešania citrónovú šťavu, až vznikne mierne lepivá konzistencia.
  • Ňou pokvapkáme vychladnuté buchtičky.

Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.