Toto recept na parené buchty som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty mäkké ako perinka.
Čo som na receptúre len zmenila, že medzičasom pridávam ovsené a nie kravské mlieko, neviem prečo, ale kysnuté z ovseného mlieka sa super ľahko spracováva aj bez predkysnutia
Prečo robiť domáce?
Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20 kusov. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.

Na čo treba dať pri príprave pozor?
Pri buchtách treba dodržať zopár základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:
- Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
- Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
- Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.

Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 čerstvé droždie (20g)
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 150ml vlažného mlieka (alebo ovsenné mlieko)
- 20g roztopeného masla
- Ca. 50ml vlažnej vody
- Marmeláda alebo nutella na plnenie
Postup:
- Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu.
- Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, maslo a kvások a začneme miesiť.
- Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou a necháme 1/2 hod kysnúť.
- Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
- Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1 lyžičku plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúľame v rukách, až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
- Guľky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
- Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
- Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
- Hotové knedle pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom či postrúhanými orechami.

Ak sa vám páčil tento recept tak možno vás zaujíma tiež recept na pečené buchty.

Tento recept patrí do kategórie- bezmäsité sladké
-
Adventná súťaž o skvelé ceny
Môj adventný kalendár pre všetkých kulinárov a kuchárky som sa rozhodla tento rok spraviť trochu individuálne. Každý týždeň môžete vyhrať jeden z mojich výrobkov. Stačí označiť 2 ľudí, ktorí by sa tiež chceli zapojiť do súťaže, a nezabudnite ma abonovať na facebooku . Tento týždeň začínam zo súťažov o môj […]
-
Tekvicová krémová polievka
Tekvica je tá univerzálna sezonálna zelenina, ktorú možno použiť na ktorýkoľvek chod, od predjedla až po dezert. V tomto recepte je pripravená vo forme lahodnej krémovitej polievky s dochutenej sladkou smotanou, ktorá jej dodá ešte intenzívnejšiu krémovitosť. Táto polievka je tak jednoduchá, že ju zvládne každý začiatočník v kuchyni. Suroviny: Postup:
-
Tagliatelle s parmezánovou omáčkou do 15 minut
Hľadáte rýchly recept na obed či večeru? Tento bezmäsitý pokrm vám určite zachutí a postačí vám na jeho prípravu len zopár minút. Samozrejme, že môžete zvoliť aj iný druh cestovín ako tagliatelle. Suroviny: Postup:
-
Kuracie soté na póre a mrkve – tip na rýchly obed
Rýchle a jednoduché jedlo ku ktorému ma inšpirovala chuť póru, ktorá sa po upečení tak krásne zmení a obohatí akýkoľvek pokrm. Dôležité je ho krátko opiecť na oleji a on už sa zmení na túto skvelú dobrotu. Suroviny: Postup:
-
Skvelá príloha za 15 minút- krémové šampiňóny s mozarellou
Krásne krémovité a plné chuti a to celkom bez smotany – také sú tieto šampiňóny, ktoré zvládnete naozaj za pár minút. Skvelá príloha, alebo podávané s knedľou aj ako hlavný pokrm. Ja som ich tentoraz podávala so zemiakmi pečenými v alobale v trúbe, ale je to ponechané na vás, kde […]