Toto recept na parené buchty som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty mäkké ako perinka.
Čo som na receptúre len zmenila, že medzičasom pridávam ovsené a nie kravské mlieko, neviem prečo, ale kysnuté z ovseného mlieka sa super ľahko spracováva aj bez predkysnutia
Prečo robiť domáce?
Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20 kusov. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.

Na čo treba dať pri príprave pozor?
Pri buchtách treba dodržať zopár základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:
- Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
- Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
- Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.

Na cesto potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 1/2 čerstvé droždie (20g)
- 1PL cukru
- 1PL soli
- 150ml vlažného mlieka (alebo ovsenné mlieko)
- 20g roztopeného masla
- Ca. 50ml vlažnej vody
- Marmeláda alebo nutella na plnenie
Postup:
- Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu.
- Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, maslo a kvások a začneme miesiť.
- Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou a necháme 1/2 hod kysnúť.
- Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
- Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1 lyžičku plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúľame v rukách, až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
- Guľky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
- Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
- Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
- Hotové knedle pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom či postrúhanými orechami.

Ak sa vám páčil tento recept tak možno vás zaujíma tiež recept na pečené buchty.

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
Tento recept patrí do kategórie- bezmäsité sladké
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke
Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]