Parené buchty ako od babky

Parené buchty ako od babky

Toto recept na parené buchty som zdedila po mojej babke a jeho výsledok je vždy rovnaký – krásne nadýchané buchty mäkké ako perinka.

Čo som na receptúre len zmenila, že medzičasom pridávam ovsené a nie kravské mlieko, neviem prečo, ale kysnuté z ovseného mlieka sa super ľahko spracováva aj bez predkysnutia

Prečo robiť domáce?

Domáce parené buchty sú tiež tak rýchlo hotové, že stojí za to ho pripaviť doma namiesto kupovania polotovarov z obchodu. Z dole uvedeného množstva vyjde ca. 20 kusov. Komu je veľa, urobí z polovičného množstva, prípadne vyrobí viac a zamrazí.

Na čo treba dať pri príprave pozor?

Pri buchtách treba dodržať zopár základných pravidiel, práve tie vedú k tomu správnemu výsledku:

  • Základné cesto miesime aspoň 10 minút aby sa z múky uvolnil lepok
  • Je dobre rozdeliť čas na kysnutie a najskôr nechať podkysnúť samotné cesto a potom naplnené cesto tak, aby celkovo cesto malo aspoň hodinu na nakysnutie
  • Kdo má možnosť, dá kysnúť plnené buchty priamo v sítku pokrytom utierkou, tak to robila už moja mama aby sa zbytočnou manipuláciou nekazil tvar čerstvo nakysnutých buchiet.

 Na cesto potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 1/2 čerstvé droždie (20g)
  • 1PL cukru
  • 1PL soli
  • 150ml vlažného mlieka (alebo ovsenné mlieko)
  • 20g roztopeného masla
  • Ca. 50ml vlažnej vody
  • Marmeláda alebo nutella na plnenie

Postup:

  1. Droždie rozmrvíme do misky, posypeme cukrom a mierne spolu premiešame. Prikryjeme a necháme 10min. stáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Podrobný postup na výrobu kvásku z kvasníc nájdete tiež tu.
  2. Múku premiešame so soľou, pridáme mlieko, maslo a kvások a začneme miesiť.
  3. Podľa potreby pridáme vodu až pokiaľ sa nevytvorí hladké, nelepivé cesto. Cesto necháme aspoň 10min. miesiť. Potom ho prikryjeme mokrou utierkou a necháme 1/2 hod kysnúť.
  4. Z cesta vytvoríme podlhovastý tvar a ten rozdelíme nožom na rovnaké veľké diely.
  5. Každý diel potom rukou jemne roztiahneme, do jeho stredu vložíme za 1 lyžičku plnky (marmelády alebo nutelli) a zatvoríme kraje. Potom jemne gúľame v rukách, až pokiaľ sa nevytvorí kruhový tvar knedličiek.
  6. Guľky prikryjeme utierkou a necháme ešte 20-30 minút kysnúť.
  7. Medzitým necháme v hrnci zovrieť vodu.
  8. Knedle položíme na mriežku na naparovanie alebo do sítka, ktoré sme potreli olejom a necháme nad parou na najnižšom stupni v prikrytom hrnci napariť (ca 10-15min) až cesto dostane trojnásobnú veľkosť.
  9. Hotové knedle pomažeme roztopeným maslom a posypeme s kakaom, cukrom alebo makom či postrúhanými orechami.

Ak sa vám páčil tento recept tak možno vás zaujíma tiež recept na pečené buchty.

Tento recept patrí do kategórie- bezmäsité sladké

  • Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva – nepečený dezert z kukuričnej polenty, hrnčekový recept

    Helva je jednoduchý sladký dezert, ktorému dominuje chuť praženej kukuričnej múky- polenty a píniových orieškov. Tento orientálny dezert sa pripravujem v rôznych kútov sveta odlišne, existuje aj variant pripravený z múky ale mne osobne učaroval tento u polenty. Je to veľmi trvácny dezert, ideálny na oslavy ako finger food. Na […]


  • Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Jednoduchý slivkový koláč bez kysnutia s tvarohom a mandľami

    Sezóna sliviek je v plnom prúde, jedným z možných spôsob prípravy je tento chutný jednoduchý slivkový koláč s tvarohom a mandľami. Je to opäť raz recept bez váženia, stačí vám hrnčiek s objemom 250ml. Suroviny: 3 vajcia 1/2 šálky oleja 1/2 šálky jemného tvarohu 1/2 šálky cukru 1 šálka hl. […]


  • Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Pomaly dusené hovädzie dusené na rajčinovej omáčke

    Výborné slávnostné jedlo, ktoré sa síce dlkšie dusí ale za to s ním nieje takmer žiadne robota. Omáčka je krásne aromatická a sýta. Výborná tiež ku knedle. Suroviny: 300g hoväzdzieho mäsa (napríklad zo stehna) 1 veľká kuchynská cibuľa 200ml rajčinového pretlaku passata 200ml vody 1 malá kocka cukru (taká do kávy) 1 […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.