Cesnakové uzlíky si môžete bez väčšej námahy pripraviť doma. Celý dom sa vám rozvonia lahodnou cesnakovou arómou. Dôležité je, že sa cesnakové uzlíky pomažú uzlíky dvakrát- raz pred pečením a raz po upečení.
Potrebujete:
- 500g polohrubej múky
- 20g čerstvých kvasníc + 1Pl na kvások
- 30g (rastlinného) masla
- ca. 150ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- soľ
- 50g tvrdého syra (gouda alebo parmezán)
- 3-4 PL roztopeného (rastlinného) masla
- 4 strúčiky cesnaku na pomazanie
- 2 PL byliniek podľa chuti
Postup:
- Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
- Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a pomiešame až sa maslo roztopí. Necháme vychladnúť.
- Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s maslom a miesime aspoň 10 minút, až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
- To zakryté necháme hodinu kysnúť.
- Cesto vyroľujeme na obdĺžnik a potom ho potrieme roztopeným maslom, roztlačeným cesnakom a trochu osolíme. Kdo chce posype tieý postrúhaným syrom.
- Následne cesto zaroľujeme a rozrežeme na 12 plátov, ktoré potom s odstupom kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Alternatíne môžeme cesto rozdeliť na 12ks a potom každého kusu vyroľujeme rukamy šulec a zatočiť ho do uzlíka ak chceme dosiahnúť iný tvar. Potom nanesieme maslovú zmes s cesnakom a soľou priamo na uzlíky.
- Takto pripravené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.
- Uzlíky či slimáky pečieme pri 200C ca. 25 minút do zlatista
- Na záver pečenia, hneď po vytiahnutí z trúby, potrieme povrch cesta zvyškom masla s cesnakom.
Recept patrí do kategórie- Pečieme slané, Pečivo
Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:
- Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
- Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
- Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
- Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky
- Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín
Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.
-
5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate
Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto? Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]
-
Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke
Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:
-
Cviklový šalát s fazuľou
Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:
-
Výborné jednohubky z červenej šošovice
Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]