Chrumkavé cesnakové uzlíky so syrom

Cesnakové uzlíky si môžete bez väčšej námahy pripraviť doma. Celý dom sa vám rozvonia lahodnou cesnakovou arómou. Dôležité je, že sa cesnakové uzlíky pomažú uzlíky dvakrát- raz pred pečením a raz po upečení.

Potrebujete:

  • 500g polohrubej múky
  • 20g čerstvých kvasníc + 1Pl na kvások
  • 30g (rastlinného) masla
  • ca. 150ml mlieka (alebo rastlinného mlieka)
  • soľ
  • 50g tvrdého syra (gouda alebo parmezán)
  • 3-4 PL roztopeného (rastlinného) masla
  • 4 strúčiky cesnaku na pomazanie
  • 2 PL byliniek podľa chuti

Postup:

  • Kvasnice si rozdrobíme do misky a posypeme cukrom. Lyžičkou dobre premiešame a pripravíme si kvások.
  • Mlieko si nahrejeme, pridáme maslo a pomiešame až sa maslo roztopí. Necháme vychladnúť.
  • Do múky pridáme kvások, soľ, mierne teplé mlieko s maslom a miesime aspoň 10 minút, až pokiaľ vznikne vláčne cesto.
  • To zakryté necháme hodinu kysnúť.
  • Cesto vyroľujeme na obdĺžnik a potom ho potrieme roztopeným maslom, roztlačeným cesnakom a trochu osolíme. Kdo chce posype tieý postrúhaným syrom.
  • Následne cesto zaroľujeme a rozrežeme na 12 plátov, ktoré potom s odstupom kladieme na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Alternatíne môžeme cesto rozdeliť na 12ks a potom každého kusu vyroľujeme rukamy šulec a zatočiť ho do uzlíka ak chceme dosiahnúť iný tvar. Potom nanesieme maslovú zmes s cesnakom a soľou priamo na uzlíky.
  • Takto pripravené cesto prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ešte 10 minút kysnúť.
  • Uzlíky či slimáky pečieme pri 200C ca. 25 minút do zlatista
  • Na záver pečenia, hneď po vytiahnutí z trúby, potrieme povrch cesta zvyškom masla s cesnakom.

Recept patrí do kategórie- Pečieme slané, Pečivo

Chystám pre vás sériu kurzov základov varenia. Tieto budú k týmto témam:

  1. Prílohy – ako si pripraviť ryžu, bulgur, tarhoňu, kuskus
  2. Zelenina – od dusenia po pečenie, zapekanie až po naparovanie
  3. Mäso – pečenie, marinovanie, dusenie, pošírovanie
  4. Omáčky – ako bez dochucovadiel vyrobiť chutné omáčky 
  5. Aby nič nevyšlo na zmar – ako využiť zostatky v kuchyni chutne a vyhnúť sa tak vyhadzovaniu potravín

Ku každému kurzu vás čakajú aj bonusové materiály, takže sa máte na čo tešiť.

  • 5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    5 zaujímavých faktov o potravinách, ktoré bežne používate

    Pri mojích posledných receptoch som spracovávala týchto 5 bežných surovín. Vedeli ste o ních toto?  Čučoriedky Čučoriedky sú známe ako najzdravší druh ovocia, ktorý zabraňuje vzniku mnohých chorôb. Sú bohatým zdrojom vlákniny a vitamínov C, K, A, E a vitamínov skupiny B, ako aj minerálnych látok, ako sú železo, mangán, […]


  • Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Slávonstná torta s mini veterníčkami schovanými v plnke

    Takúto tortu som raz vyskúšala v jednej nemeckej cukrárni a zaujmienila si ju pripraviť aj doma. Je trochu pracnejšia ale svojích hostí ňou určite ohúrite. Výborná torta na slávnostné príležitosti. Propravovala som v tortovej forme s polomerom 24cm. Suroviny na cesto: Suroviny na plnku Ostatné suroviny: Postup:


  • Cviklový šalát s fazuľou

    Cviklový šalát s fazuľou

    Moja susedka ma vždy nanovo dokáže inšpirovať novými nápadmi na šalát. Volám ju šalátová kráľovna. Tak aj tento cviklovo- fazuľkový vznikol na spoločnej grilovačke a super nám zachutil. Suroviny: Postup:


  • Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Výborné jednohubky z červenej šošovice

    Toto jedlo patrí medzi moje obľúbené predkrmy- chutné bezmäsité karbonátky plné aróm, k tomu chrumkavý šalát. Počas leta je to tiež výborný hlavný pokrm. Originálne pocházdza tento pokrm z Turecka kde sa servírujú v šalátovom liste poliaté črstvým citrónom. Suroviny: Postup: Pozrite si aj ďaľšie nápady na bezmäsité a vegan […]


Leave a Comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *